Ще започна първа със страхотния тракийски/гръцки сос, който се оказа че бил често предлаган в реномираните гръцки ресторанти:
Аз го правих по тази рецепта:
SCORDALIA
3-4 филий хляб (само средата, накиснати във вода)
1 скилидка чесън
50 гр. орехи
сол
оцет
1 кафена чашка олио
Всичко това се пасира в чопър или пасатор. Ако е много гъст може да се добави и малко вода.
!!! Да ви кажа, получава се доста гъстичко, по скоро като пастет. Четох за него в Интернет. Сервирал се в ресторантите в Гърция в допълнение към риба, пържени тиквички, пържени патладжани, картофи или зеленчуци.
Горещо ви го препоръчвам
Ето и още 1 рецепта за същият сос:
Чеснов сос - Скордаля (Scorthalia)
8 ск. чесън
250 гр. галета
120 ml зехтин
70 ml винен оцет
1 ч. л. сол
Приготвяне и сервиране:
Чесънът се пресова и към него се прибавят солта и галетата. Бърка се, до получаване на гъста каша. Добавя се зехтина и оцетът много бавно, като се бърка постоянно. Накрая се пасира. Сервира се като сос към пържена риба и пържени тиквички