Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 892
здравейте!
След като се върнах от майчинство на работа бях изненадана от начина, по който ми изчисляват заплатата (всъщност, може и преди да е било така, но сега вече го описват по-подробно във фиша).
Класа ми се включва ВЪВ бруто заплатата, а не се дава отделно, т.е. НАД заплатата. По-просто казано - като си събера клас + основна заплата = заплата по договор (бруто). Като си направиш проста сметка вместо с годините заплатата (т.е. крайно получаваната сума) по отношение на клас да расте, то тя намалява (за сметка на класа), в крайна сметка така си нагаждат изчисленията и на края на месеца си получаваш точно толкова, колкото ти е по договор (е, разбира се нето излиза по-малко с ДОО и т.н. изчисления).
В петък попитах ЧР за това и ми беше казано, че така съм си била договорила заплатата (преди 2 г.), реших първо да си отворя договора и после пак да говоря.
Ами, в трудовия ми договор никъде не е упоменато, че класа влиза в бруто заплатата.  newsm78Пише: 'РАБОТОДАТЕЛЯТ се задължава да заплаща брутно месечно възнаграждение от Х лв.' И точка. После в члена за Данъци Работодателя се задължава да прави всички законови ... удръжки и да внася всички ... Стандартно. Нищо повече.
Мисля, че имам основание да се разправям в заплатата да не ми влиза класа, а да се изчислява НАД заплатата.
Не съм се изразявала особено професионално, дано съм обяснила разбираемо.
Моля, който разбира от тези неща, да ми потвърди/отхвърли, за да не се излагам  Embarassed
Иначе изчетох разни неща, и съм си в правото, но може да има някоя вратичка в закона, която да не съм разбрала, пък и фирмата ми няма така да остави нещата, си мисля. Thinking
КЪМ МОДЕРАТОРА: Дано съм пуснала темата на правилното място.

# 1
  • София
  • Мнения: 5 816
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=239492.0
Най-добре попитай тук, отговарят доста мами, работещи като счетоводители.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт