Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 дек. 2007, 23:17 ч.

към кого трябва да се обърнем

 • 5 187
 • 54
 •   1
Отговори
Здравейте пак Heart Eyes Скоро подхванах темата за майчинството на майките с близнаци-благодаря на всички, които се отзоваха по темата Simple Smile Обаче за съжаление тази тема ме измъчва всеки божи ден и за това вчера с мъжа ми седнахме да поговорим и решихме да направим една лека равносметка, която естествено плаши всяка една от вас. Така...Значи ние взимаме скромните 180 лв, които за мен са не смешни, ами чак думи нямам, и общо 40 лв детски. Имаме си цели 220 лв- иха Crazy...С тези пари ние трябва да си гледаме дечицата,а това, че и майката трябва да пребивава с тях е друг вапрос. Мъжа ми каквото изкарва - покрива сметките като ток,вода, храна. Демек нищо не остава  Peace
 Моля ви, кажете някакъв адрес или каквато и да е била имформация на кого мога да пратя от нашите управници едно писъмце със следното предложение:
" Давам ви 220 лева, (с които според вас всяка майка трябва да се справи) и искам да ми купите на децата всичко необходимо за един месец- пюрета, каши, мляко, дрехи, козметика, влажни кърпички, памперси....и по някакъв начин да оцелявате."
Момичета, дайте да измислим как да се справим с тази велика българска простотия- коя държава не си мисли за децата? С мъжа ми като смятахме ежемесичните нужди на децата излизат около 630 лева, като искам да поясня, че по никакъв начин не купуваме скъпи неща. И какво излиза, че всеки месец аз трябва да намирам около 400 лева от нищото, че да успея да си нахраня и облека децата. Това на нищо не прелича newsm61 . На моменти се чудя, някой от тези така наречени " управници" дали влиза в детски магазин да види за какви цени става на въпрос- европейски, а какви мижави пари ни дават. Е, как да има раждаемост???

# 1
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 030
    Ако искаш да помогнеш може да се включиш в Сдружението " Настоящи и Бъдещи майки"  Simple Smile Лятото направихме дори кръгла маса по проблемите на близнаците. Запознали сме всички държавни институции с проблемите на родителите на близнаците и искрено се надяваме на промени. Законопроекта за който бях споменала е внесен. Не е много сигурно дали ще се гласува обаче.
    Аз си признавам, че проблем с парите специално нямам, но това е благодарение на приетия закон за получавене на 90% от заплатата до деветия месец на малките. Осигурявам са на достатъчно висока заплата.Ако бях родила обаче няколко години по-рано щях да съм определено във финансово затруднение... Отделно честно казано разходи за малките освен за дрехи нямам. Знам че за съжаление не съм достатъчно представтелна извадка. От приятелка съседка с близнаците знам че само АМ и излизаше към 500 лв на месец, защото бяха от специалните - соево и антирефлуксно. Моите са кърмени обаче изцяло до шестия месец, захранени са с домашно приготвена храна. Отдавна не ползваме памперси, това определено ми спестява разходите.
     Искрено се надявам закона да се приеме и да помогне на всички бъдещи майки на близнаци  Praynig

# 2
Здравей, Aila! Искам да се включа, наистина! Много се радвам, че има хора, които нямат проблеми като нас спрямо отглеждането на децата си...Аз нямах тази възможност да съм на висока заплата, защото все още съм студентка и работех на малко по- висока заплата от минималната. Но това да взимаш горе долу свесни пари само до 9 месец, пак ми се вижда глупаво...После пак се взимат минималните. Ние не сме на специални храни, но за съжаление кармата спря на втората седмица Sad Чесно да си призная, нямам и много време да им готвя- когато мога го правя, но понеже ги гледам сам- самичка,не ми остава тая вазможност. Успокоявам се с факта, че много скоро ще могат да ядат от нашата манджичка Simple Smile.
Пиши ми как да се включа в сдружението и какво мога да помогна. Благодаря ти за отделеното време  bouquet

# 3
 • Мнения: 4 966
Не мисля, че някой, освен мен и мъжа ми, е длъжен да ми гледа децата!
Майчинството, всъщност, е обезщетение за майката, че е нетрудоспособна за определен период от време.
То не се дава за децата!
По света има други "лостове" за облекчение на родителите - намаляване на данъци, по-голям размер на детски добавки "на калпак", почасови ясли за малки бебета и подобни.
 Peace

Децата ми трябваше да ядат специална храна /АМ по 30 лв. кутията - ясно е за колко време близнаци изяждат 1 кутия/.
Работех от вкъщи по време на майчинството. Мъжът ми работеше на няколко места.
Ние поискахме да имаме деца. Ние си направихме сметката, че можем да си ги гледаме. Родила съм ги за себе си, а не за увеличавване на раждаемостта.
 Peace

...Но това да взимаш горе долу свесни пари само до 9 месец, пак ми се вижда глупаво...После пак се взимат минималните. ...

Е, до колко години трябва държавата да плаща на майките, за да си гледат децата? В нормалните държави майчинството е няколко месеца.  Naughty

# 4
 • Мнения: 256
Ще дам един пример за суровия капитализъм-т.е.САЩ,с което в никакъв случай не искам да всявам раздори или да бъда нападната.Може би проблемът в БГ идва от ниските заплати и високите цени и големите разходи съответно. newsm78
Тук майчинствто е 3 месеца платени-след това обратно на въртележката,излизаш в отпуск по майчинство две седмици преди термин,ако ти се наложи по-рано лекарят ти пише едни фермани на застрахователната ти компания,които разглеждат случаят ти и решават дали да покрият.

# 5
Azaf, наявно ти си на някакво свое мнение, което май си е само за теб...След като тези неща се гласуват и в народното събрание, значи имаме за какво да си изискваме правата. Понеже забелязах, че се опитваш да се покажеш като много начетена, евала за това, но за да си малко по- наясно с нещата какво искаме за децата си влез в темата " майчинство за близнаци" и виж каква добра информация ни е дала Aila...

# 6
Искам да изкажа и моето мнение каквото предполагам е и на по-голямата част майки в България и като azaf ,както казах на моята приятелка са може би 1 на 1000 в това отношение,които да избиват някакви комплекси и са тръгнали да доказват на света колко са велики и се бият в гърдите и викат "Вижте ме".Искам да ти кажа на теб лично Azaf че държавата е длъжна да поема някаква отговорност за своите поданици макар и да са на няколко месеца ,ако ме разбираш какво говоря.И скъпа ,и аз съм по майчинство с едно дете ,не с две и пак ходя да работя извънредно,но не се бия в гърдите и не казвам че ми стигат,така 4е представям си с 2 какво е .Така че те съветвам това твое мнение да не го споделяш ,защото само събуждаш у майките гняв,макар че живеем в свободна и демократична държава и всеки има мнение. newsm78

# 7
 • Мнения: 4 966
Не, не искам да се изтъквам. Просто си изказах мнението и е въпрос на възпитание дали мнение - различно от вашето ще бъде прието или не.
Достатъчно теми има по въпроса и има доста майки, които мислят като мен. Не се самоизтъквам. Просто казвам, че не приемам, че държавата ми е длъжна с нещо. Ако не съм искала деца, нямало е да ги раждам. И това важи за всички, защото дете /най-често/ се ражда след осъзнатия избор на родителите да станат такива, а не за "благото на държавата".
Защото в нашата държава има нещо адски сбъркано. Дават се по 2 г. пари за майчинство на здрави, прави и работоспособни жени. Дават се помощи на хора, които уж са безработни. Дава се за щяло и нещяло. А децата в домовете /сигурно гледахте за Могилино/, болните деца /само миналата седмица починаха 2 дечица, на които така и не успяха да съберат пари за лечение/, инвалидите, наистина нуждаещите се хора - буквално изнемогват и са на ръба.
Така че, моля, без лични обиди и нападки.
Помислете малко. В момента има достатъчно добра политика по отношение на майчинството. Проблемът не е в политиката, а в работодателите, които или дават ниски заплати, или /както е практиката/ осигуряват бъдещите майки /и не само/ на минимална заплата. От там идва проблемът. Просто не може държава, която е в подобно на икономическото положение на нашата да провежда подобна социална политика, а и да се иска още повече.
 Peace

И, благодаря, не избивам комплекси. Просто искам да накарам хората с големите претенции, че раждат деца на държавата и някой им е длъжен, да разберат, че има умиращи деца и държавата е длъжна на тях!!!
За нашите деца /тези, които имат майки и бащи/ трябва да се погрижат собствените им родители!!!
И, lusil: 1. не мисля, че се познаваме, за да ми говориш на "скъпа"; 2. нет-пространството е свободно и всеки може да изказва мнение в него - и аз, и ти - т.е. ще си споделям мнението, а дали ще предизвикам гняв или разбиране - въпрос на лични възгледи у тези, които го прочетат!!!

# 8
 • Мнения: 4 966
... влез в темата " майчинство за близнаци" и виж каква добра информация ни е дала Aila...

Теди, наясно съм с исканията, но нима те трябва да изразяват мнението само на някои от майките, а това на други да не се зачита?!
Аз също подкрепям част от исканията. Много пъти съм писала, че съм ЗА различни "поощрения" за майките - данъчни облекчения, места в яслите и градините, "нормален" размер на детските, по-висока помощ за раждане на майките с 2 и повече едновременно родени деца, 2 бавачки по програмата "Подкрепа за майчинството", право на гъвкаво работно време и т.н. Страхотно е решението в момента за тези 90% от заплатата.
Има неща, които да се искат, но нека да са реални, а не
... Но това да взимаш горе долу свесни пари само до 9 месец, пак ми се вижда глупаво...После пак се взимат минималните. ...
Кажи колко време според теб и каква сума е добре да се взема. Интересно ми е.
Готова съм да приема и другата гледна точка. Peace

# 9
 • Мнения: 166
ЗДРАВЕЙТЕ ,какво искате повече от това ами знаете ли че аз като родих моите близнаци не съм вземала майчинство ,защото градът ни е много малък и никоя фирма не се съгласи да ме води 7 дни и да вземам майчинство ,ами защо не искате от държавата да ви дава майчинство до като децата ви нестанат на 18 .Имоите деца бяха недоносени и бяха на изкуствена храна ама и аз като азаф не искам нищо от тази СКАПАНА ДАРЖАВА,

# 10
 • София
 • Мнения: 1 637
Здравейте мами!
Съгласна съм, че е трудно с близнаци, и ние в къщи сме на заплатата на таткото - както е в повечето семейства.
Като ви четох мненията, си помислих, наистина ли не трябва да искаме нищо от държавата? Ами нали тя непрекъснато иска от нас? Данъци, такси смет, топло, светло... и т.н., независмо, че си решил да не се топлиш, или си сложил мелничка за отпадъци на сифона на мивката.
От друга страна, наистина държавта трябва да се погрижи първо за бедните, болните и беззащитните. Нали и заради това плащаме данъци???
Но задължително трябва да се измисли нещо за стимулиране на раждаемостта. Ще ви дам един пример - дано не измествам много темата - моя приятелка в Испания чака бебе. Значи за раждане (само не разбрах на кое дете поред - тя е с второ) дават по 2500 евро - няма осигурявал си се, не си се осигурявал, работиш, не работиш. После по 100 евро на месец и то ако си на трудов договор. Ето това е една добра идея - дават ти кинти да закъприш бюджета, и после се връщаш на работа, ако искаш, ако не искаш - си седиш в къщи.
Иначе на всички майки във форума желая здрави деца, и те да са здрави, за да им се радват. Щото, каквото и да си говорим, това е най-важното.
Всичко най-хубаво и щастливи празници!!!   bouquet

# 11
 • Мнения: 1 744
Моето мнение по въпроса с майчинството е, че:
след като държавата всеки месец от всички осигурени - и мъже , и жени,  събира 3,5% за фонд "Общо заболяване и майчинство", то тя е длъжна при настъпване на майчинство да изплаща някаква нормална сума, която да покрива разходите на майката, за да може спокойно да гледа децата си. Т.е. не ние да се молим за тия пари, които предварително сме й дали, а тя да ги даде като нейно задължение.

Относно децата:
не смятам, че държавата е длъжна да ми гледа децата, но след като ми събира данъци и всякакви осигуровки, е длъжна да ми осигури нормални условия да се грижа сама за тях. Под нормални условия разбирам:

-преференции за работодатели, наемащи майки с деца и бременни на работа. Например държавата да поема част от парите за болнични, които се полагат на майката, когато детето й е болно.

-поради ниския стандарт на живот на голяма част от семействата с деца, държавата да подпомага тези семейства с т.нар. семейни помощи, но в съответствие с възрастта на децата, защото в различните възрасти, децата имат различни по стойност нужди. И да не се слага толкова нисък праг, за да ги вземаш. След като бяха казали, че около 400лв са необходими на човек на месец, да се съобразят с тази сума.

-поемане от държавата на част от сумите за лекарства и за специализирани храни на децата

-достъпни и добре уредени детски ясли и градини, които отговарят на нормалните изисквания за гледане на деца

-чисти и поддържани детски площадки около блоковете

-стимули за семействата, свързани с образованието на децата

И много други, естествено. Peace
А относно това, че "Дават се по 2 г. пари за майчинство на здрави, прави и работоспособни жени." , смятам , че най-добра грижа за детето може да му даде неговата майка. Не мисля, че даването от 9м. възраст на детето в ясла или на детегледачка е най-доброто за него.  Peace

# 12
Здарвейте пак! За azaf просто нямам вече коментар- съгласна съм,че на децата без родители и болни и инвалиди трябва да се дава много повече, но ние тук се мъчим по някакъв начин да се преборим за елементарни човешки права. Който не е за тази кауза, просто да не се включва- не е сложно... Никой от нас не е казал, че трябва да ми гледа държавата децата- и това много добре го е написала и nadiaeuro, повече от всичко искам аз да си ги гледам, ама с тия пари дето ни се дават и с тия цени -нямаме шанс. Не ми се спори по тема, по която никога няма да отстапя! Като ви е добре вие да се чудите как да закърпите двата края и да работите по на две- три места, нямам нищо против. ние си искаме правата и това е- след като други държави могат да помагат на населението си, защо да не може и една уж вече европейска държава. Няма смисъл да пиша- nadiaeuro ви го каза най- добре!

# 13
 • Мнения: 4 966
Теди,
С Надето и аз съм съгласна напълно. Описани от нея нещата звучат по различен и абсолютно реален начин   bouquet.
А мен няма нужда да ме коментираш /ама поне можеше да се обърнеш директно към мен, защото в 3-то лице се говори за покойници, а дай Боже аз да не съм скоро от тях/ - виждам, че си прочела мненията ми така, както на теб ти се е искало да ги прочетеш, а не какво е написано в действителност. Интернет е анонимен и тук се обсъждат теми и проблеми, а не хората стоящи зад някой ник.
И аз не работя, за да скърпвам 2-та края. И с една работа, че и без нея мога да живея добре. Работя за удоволствие, но нека не намесваме пак лични неща. Гледайте обаче реално на нещата в другите европейски държави!
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2326&sectio … =5&id=0001401
Не ми е целта да те накарам да отстъпиш от мнението си, но щом си решила да живееш от "помощта на държавата", изборът е твой. Подай си молба за социални помощи. Никой не те спира.
Не виждам смисъл да пиша повече в темата.

# 14
Azaf, пиша в трето лице,защото не пиша само на теб. Това е глупав спор и няма да пиша за него-приемай го както искаш-лично или не,имаш избор. Не искам социални помощи, ако четеш правилно щеше да го разбереш. Ние се борим за нещата, който са просто задължителни за всеки един от нас. Като си почнала само да се тормозиш как да оплюваш нашите искания и камо ли не ги искаме само 2-3 човека, влез и разгледай и другите теми за майчинство и детски надбавки и да разбереш колко хора имат нужда от това. Евала ти като нямаш нужда, но това не означава, че всички са като теб. И последния път когато писах по темата, където ти реши, че наявно ти говоря на Вие, обясних, че който не иска да се бори за тази кауза- просто нека не пише тук. Предварително Ви благодаря....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт