Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 дек. 2007, 23:59 ч.

недоносено, имунитет и ясла

  • 609
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте, д-р Слънчева!
Моля Ви, да ми помогнете да взема правилното решение относно посещението на ясла. Дъщеря ми е родена преждевременно в 31 г.с. - 1 500 гр. Благодарение на лекарската грижа и Господ се развива прекрасно. Здрава е и според специалистите физическото и нервно-психическото й развитие напълно съотвестват на реалната възраст.
Сега е на 1,8 г. Тръгна на ясла през септември, но скоро след това започнаха ясленските хреми, а последната продължи с кашлица. Тъй като преди яслата почти не е боледувала, се притесних и я спрях. На детето обаме му харесва там, а и трябва да ходим на работа. След месец и половина вкъщи, в петък отново тръгна на ясла. Днес е с хрема, температура и малко кашля. Въпросът ми е: фактът, че е недоносена, означава ли, че имунната й система не е готова за толкова интензивен контакт с други деца - въпреки, че по мои наблюдения не боледува повече от тях. И още нещо - ясленската хреме само процес на адаптация ли е и идва ли момент, в който детето започва да боледува по-рядко или майките само се успокояваме с това. Не знам как да постъпя - детето да ходи на ясла и да се пребори с вирусите, но да е щастливо от игрите там или да остане вкъщи до след няколко месеца, когато всичко ще се повтори. Това, че е недоносена, основание ли е да не посещава детска ясла? Моля Ви за съвет! Благодаря Ви от сърце!

# 1
  • Мнения: 5 760
За доброто здравословното състояние на детето, особено след като е била недоносена е много по-добре да не посещава ясли.
По принцип децата до три години са много по-склонни да боледуват поради несъвършенната си имунна система. Това е особено важно за децата родени преди термин. Те имат допълнително склонност към усложнения от белодробен харакг.тер- бронхоспазъм и са потенциално рискови за отключване на астма.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт