Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 712
От няколко години приготвям домашна кайзер пастърма. Тази година мъжа ми ме помоли да направя филе Елена. Аз се учих на телешко месо, свинско не съм пробвала изобщо да консервирам. newsm78 В момента филетата ми са затрупани със сол и в следващите няколко дни ще трябва да намеря някаква рецепта. Моля, помогнете ми с рецепти или линкове  chef
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ето какво открих:
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/ribica
Цитирай

При хилядите езера!

Мнения: 117


Аз съм от този край и рецептата е вярна само дето бута първо престоява 24 часа в зелева чорба.

Филето се прави от рибица. Аз лично смесвам всички подправки сол, червен, черен пипер и чубрица и заривам. На другия ден го слагам да съхне на проветриво място, но е важно и условието времето да е студено особено за бута. Може да се сложи в така наречен чорап. Нашия бут стои така със солта до лятото и тогава го почистваме и нарязваме. Слагам дори във фризера и имаме до Нова година.
Цитирай

между два живота

Мнения: 1 903
А би ли дала рецепта за кайзер пастърмата? Praynig
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Питах татко как правим у нас кайзер пастърмата...Месото се изкисва 48 ч. във саламура 100гр.морска сол на литър вода.Изважда се изплаква се с чиста вода,пробива се дупка в единия край и се провесва за да изсъхне.Отделно се счуква 1 глава чесън+ 2 с.л. сол,прибавя се 1-2 с.л. чимен. 1-2 с.л. червен пипер(може и лют 1:1),1/2 ч.л. черен пипер,вода,колкото да станат  на каша .Маже се месото и се закача да съхне....Това е.
Цитирай

между два живота

Мнения: 1 903
Питах татко как правим у нас кайзер пастърмата...Месото се изкисва 48 ч. във саламура 100гр.морска сол на литър вода.Изважда се изплаква се с чиста вода,пробива се дупка в единия край и се провесва за да изсъхне.Отделно се счуква 1 глава чесън+ 2 с.л. сол,прибавя се 1-2 с.л. чимен. 1-2 с.л. червен пипер(може и лют 1:1),1/2 ч.л. черен пипер,вода,колкото да станат  на каша .Маже се месото и се закача да съхне....Това е.
Благодаря ти  bouquet
Цитирай
Purvo mesoto stoi 24 chasa v sol,sled tova go poparvash za sekundi v vrqla voda,izsushavash go dobre i go porusvash cqloto s 4erven piper i chubrica.Ostavqsh go na studeno za okolo 10 dni i posle si go hapvash.Stava srahotno.
Цитирай


Мнения: 1 202
Наши познати правят тук еленско месо- става невероятно, също като филе Елена. Знам, че го изкисват в оцетена марината /предполагам, защото е дивеч/, после овалват с подправки и слагат да виси в хладилника.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Характерната подправка е чимен.Ако не се сложи от него пак става вкусно ,но вече не е кайзер.....
Цитирай

Бургас

Мнения: 950
 Peace  а колко време трябва да съхне преди употреба  newsm78 
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Peace  а колко време трябва да съхне преди употреба  newsm78 
Зависи от това къде съхне.Дали на вън(ветровито ли е мястото или на завет),от времето зависи(дали е по-студено или по-топло)....Може и в хладилника да седи(ама на мен лично не ми харесва(поема от миризмата на хладилник).Абе със сигурност става до 1 месец....   bouquet
Цитирай

Бургас

Мнения: 950
Мммм така се надявах да хапна за коледа mxmas  Sad , ама нищо все пак благодаря за рецпептите и информацията  Hug

Велели празници  santa2
Цитирай


Мнения: 1 712
Моето филе вече се суши. В крайна сметка го направих по технологията на кайзера, като накрая го овалях в чубрица.
Цитирай

Canada, Toronto

Мнения: 13
Моята пастърма я правя по следния начин:
месо - свинско от рибиците /тук в Канада взимам това, което се казва tenderloin, количество колкото искате
месото, първо го измивам много добре със студена вода, после го поставям в по-дълбока тава или какъвто удобен съд имате, така че да може отдолу да наръсите морска сол, да сложите месото и пак хубаво да наръсите така че да се покрие цялото. После поставям съда на студено (хладилник, мазе) за не-повече от 4 часа. Стой ли по-дълго става много солено, пробвала съм наи-различна продължителност в солта, но смятам че за 4 часа става идеално. После измивам много добре със студена вода. Месото докато стой в солта, тя му изсмуква водата и тавата се пълни с течност, това да не ви стряска, и самото месо става твърдо и леко си променя цвета към сиво. Като измия добре, подсушавам леко с кухненска хартия, пробождам всяко парце с конец, за да може да се закачи после и овалвам много добре в смес от: ситно смляна чубрица, червен пипер, балканска медудия и малко чер пипер. Подправките може да си ги докарате по вкус.
И сега за да станат с правилна форма парчетата ги подреждам вече оваляни в подправките в  правоъгълна тава , покривам с фолио и затискам отгоре с нещо тежко, аз ползвам тухлички увити пак във фолио. Така ги оставям на студено за около 24ч, , после изваждам и закачам да съхнат. Аз ги слагам в мазата (cold cellar), но понеже не е проветриво, пускам на 1ва степен вентилатора и са готови за 2 седмици. Стават СУПЕР, все не стигат и изпиват много винце!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.