Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Попитах моя колежка от Унгария за оригиналната рецепта на торта Добуш и тя ми изпрати следното:

The Dobos cake



The Dobos cake is the flagship of the Hungarian confectionery industry.
When hearing about Hungary, foreigners at faraway places first think of the goulash soup and Puskás, the football player. The Dobos cake would surely come in third for Europeans. When designing this cake, confectioner József Dobos had the intention to make a cake with a quality lasting at least for 10 days even beside the old cooling technologies. Dobos was rather surprised to see how tasty his cake was found by the audience. This cake was first made in 1885 and its recipe was made public in 1995. We make this cake according to the original recipe.

Dough
       6 eggs, 0.15 kg flour, 0.12 kg sugar

Cream
       9 eggs, 0.3 kg sugar, 0.4 kg butter, 0.03 kg vanilla sugar, 0.05 kg vanilla pudding powder, 0.1 kg melted chocolate

Sponge cake
       The eggs are separated. The white, with two-thirds sugar added, is whipped into a hard cream, and the yolk is whipped with the residual one-third part of the sugar. We carefully mix the white with the yolk and add the flour. Six, round and thin pastry layers are placed on the oiled and floured hot plate and are baked like a wafer at 180°C. After baking, the sponge cake is cut from under.

Cream
       The butter is whipped and the melted chocolate is added. The whole eggs are mixed with the sugar, vanilla pudding and vanilla sugar, and are heated above steam up to about 80°C while continuously stirred. Then it is whipped until cool, finally the whipped egg cream is lightly added to the chocolate butter.
       The five layers are put together with the cream filling, and the sixth layer is covered with the melted sugar.

Извинявам се предварително, че не е преведена:( Gato  е по английския аз съм си тъпичък...Wink

Надявам се някой да я пробва и да публикува резултатите Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 777
Някой да преведе, плзззззз Mr. Green
Искам да направя тази торта.
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
110 години не им ли стигнаха да я преведат тази рецепта?
Иначе апетитно изглежда, бих пробвала да я направя ако някой я преведе преди Цветница.
Цитирай

usa

Мнения: 384
Very Happy

Добуш кейк

Тесто
6 яйца, 150гр. брашно, 120гр. захар

Крем
9 яйца. 300гр. захар, 400гр. масло, ванилия, 50гр. мисля че
се ползва брашно или нишесте, 100 размекнат шоколад

Кейк
Яицата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците с 2/3 от захарта се разбужат докато се сгъстят. Жълтъците се разбиват с останалата 1/3 от захарта. След тожа се смесват бавно двете смески и се добавя брашното. Пече се на обрашнена и намазана с олио тава на 180 градуса. Скед това се разделя на 6 блата.

Крем
Маслото се разбива с рамекнатият шоколад. Яйцата се разбъркват със захарта, нишесте или брашно (не знам туй ванила пудинг като как да го преведа, тук се продава готово) и се бъркат на бавен огън докато се стане хомогенна смес. След това се бърка докато изстине. След това се прибавя към шоколадено маслената смес. 5 блата се подреждат с крем между тях, а шестият се покрива с разтопена захар, туй може и като карамел да се счита сигурно.

Е, това е, дано да съм ви помогнала Very Happy
Цитирай
Благодарности за превода!!!!!! Very Happy

Ако не беше ти Gato щеше да ме убие, че трябваше тя да я превежда!!!! Shocked
Обещавам да се реваншираме някой ден - например да почерпим с торта Добуш Wink
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Малииии, колко много масло  Shocked Пък мойта рецепта за Добуш незнам защо е с млечно-маслен крем Thinking
Цитирай


Мнения: 470
Благодарности за оригиналната рецепта...И моята е с млечно-маслен крем, но аз друго исках да питам. В моята рецепта, самото тесто се разделя на шест части и се пекат всяко едно поотделно /става бързо/, а така ми се струва, че много ще се измъча и пак няма да успея да го разделя пустия му блат, вече опечен,  на шест отделни.
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Цитат на: Beny
Благодарности за оригиналната рецепта...И моята е с млечно-маслен крем, но аз друго исках да питам. В моята рецепта, самото тесто се разделя на шест части и се пекат всяко едно поотделно /става бързо/, а така ми се струва, че много ще се измъча и пак няма да успея да го разделя пустия му блат, вече опечен,  на шест отделни.

И аз си го мислех това. На 2 или 3 как да е, ама на 6  Embarassed А тоя блат ми се струва пандишпан, такава ли трябва да е Добуша?
Цитирай

Бургас

Мнения: 382
това си е точно пандишпан.Не знам защо толкова е укривана тази рецепта но това не е "Добуш торта",а най -обикновена торта.И после,блатовете заДобуш торта се пекат поотделно.Не знам кой какви умения има,ама ще се озори да нареже на шест части този тънък блат,който ще се изпече от посочените продукти/а на фотографията блатовете са си доста дебелички/.И друго си е ако са изпечени поотделно,заради най-горния пласт,който се маже с карамела.Липсват и орехите ,с които се облепя отстрани,и се съмнявам че  преди 100г е имало шок.пръчици ,с които да я облепят.Да ме извини Гатото на Гато.но май нешо ни въвеждат в заблуждение с тази рецепта.Гарантирам ви,че ще ядете торта.но не Добуш!
Цитирай

София

Мнения: 1 188
Че това не е тортата Добуш, която ние си знаем е повече от ясно:)Явно е,че това е някакъв неизвестен вариант, създаден преди доста годинки. Поне така твърди статията:)За блатовете, съгласна съм с вас, що пък да си създаваме допълнителни трудности да го режем после като може предварително да се раздели тестото. Аз лично не съм я пробвала тази рецепта(не ми е оставало време) и не знам какво излиза от нея:(
Дайте моля ви вашите рецепти за такава торта. Майка ми я правеше като бях малка и ми беше любима. И наистина с млечен крем беше, помня че имаше и портокалови корички...
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Аз пък честно да си кажа хич не съм възхитена от Добуша - бисквитената торта има същия вкус и без цялата хамалогия около теста, точене, печене... #Silly Не че не ми харесва, обожавам бисквитена торта, просто много врътня, пък...Въпрос на вкус де.
Цитирай

София

Мнения: 1 188
Довечера, като се прибера вкъщи, ще извадя из архивите на мама ми - нейната рецепта и ще я публикувам тук. Много е вкусна. Няма нищо общо с бисквитена торта, поне по мое мнение.
Цитирай

София

Мнения: 1 507
На снимката изглежда супер - дояде ми се! Обаче 400 г масло и най-вече 15 яйца...  Shocked
Цитирай

София

Мнения: 1 188
Както обещах по - горе поствам рецептата на мама:

Торта Добуш - Народен вариант Wink

За блатовете:
1/2 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша олио
2 яйца
1 и 1/2 пакетче амонячна сода.
лимонова есенция или ванилия.

Замесва се средно твърдо тесто, разделя се на 5,6 или 7 топки. Всяка се разточва спо големината на тавата и се пече до леко розово. Най - бързо става с две еднакви алуминиеви тави. Тавата се маже с олио само първия път.


За крема:
600-700 мл. прясно мляко
2/3 ч. чаши захар
2/3 пакетче от краве масло (пакетче от 125 гр.)
4 супени лъжици нишесте
4 жълтъка

Кремът се приготвя като яйчен.

Блатовете леко се сиропират с компот или какао или вода, в която са врели портокалови кори (те се варят в 3 води, изхвърля се и третата вода, а с четвъртата се сиропира).
Блатовете се мажат с крем и върху всеки ред се слага плънка по желание (портокалови корички ситно нарязани, плодчета от сладко, парчета локум, орехи). Част от крема може да се оцвети с какао. Последният блат само се сиропира. Белтъците се разбиват на сняг и в тях на тънка струя с биене се налива карамелизирана захар. С получения крем се украсява тортата, поръсва се с шоколадови или захарни пръчици, орехи, кокосови стърготини, шоколад и др.

Да ви е сладко Wink
Цитирай

Ottawa, Canada

Мнения: 2 452
Малко рационализация към горната рецепта:
За тези, които не умеят да точат добре (като мен такива, на които кръговете обикнвоено са или елипсовидни или квадратни Laughing ) има и друг вариант - всяка топка се поразточва малко (5-10 см) и след това се слага в средата на намазнена (аз ползвам кр. масло) гореща тавичка и след това тестото се "радърпва" до като напълни формата. Понеже тестото е горещо (от горещата тавичка) не се къса, а полученото кръгче е идеално!
Още нещо - в НИКАКЪВ случай не слагайте сметана в крема за тортата, защото се разтича. Полученият резултат е много вкусен, но не е торта, а водниста маса.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.