Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 4 380
От известно време бродя по разни португалски квартали и ми прави впечатление че във всеки португалски хранителен магазин има огромни купища солени рибени филета. Солени, ама явно много солени. Изсъхнали и целите "набрашнени" в сол. Португалките купуват в големи голичества. Престраших се днес и питам една жена, която пълнеше голям плик "извинете, а какво я правите тази риба?". Жената ме изгледа много стреснато явно мислейки рецепти ли се очакват от нея. Laughing Добавих "изкисвате ли я предварително във вода?" и тогава жената се разприказва "о, да-казва, разбира се. Тази специално поне едно денонощие. И после я готвя различно. Днес, например купувам за крокети". Казвам ви, направо ми потекоха лигите като чух за рибени крокети. Laughing Обаче беше много нахално да я разпитвам и за рецепти в магазина. Blush Взех и аз малко филенца с надежда, че ще се намерят българки живяли или живеещи в Португалия, които ще споделят какво толкова я правят тази риба португалците. newsm78 Съпругът на жената пълнеща големия плик, който ходеше зад нея като кученце, на тръгване гордо така каза "ние много я обичаме тази риба, затова е толкова скъпа". Laughing Хайде момичета, разказвайте за какво толкова я обичат португалците! Нямам познати португалци да ги поизмъчвам. Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 1 671
Ксения, рибата е най-вероятно  bacalhau или треска. Продава се изсушена и осолена и се изкисва за най-малко 24 часа в марина от зехтин, лимонов сок, различни подправки за риба. Ей сега ще се разтърся из моите португалски рецепти как точно се приготвяше марината.
Цитирай

София

Мнения: 1 671
Сега погледнах какво съм си записвала - слага се за 24 часа във вода (според някои и за 48 часа), като водата се сменя най-малко 3 пъти (някои я сменят 7 пъти). Жената, която ми е давала рецептата е обяснявала, че тя слага и подправки последния път - лимонов сок и малко бял пипер. После го накисва в марина от зехтин, лимонов сок, бял пипер, магданоз или може да добавиш нещо по свой вкус. После се нарязва на парченца според това какво ще приготвяш. Ние сме го яли пържено с варени картофки. Преди да го пържат го варят за няколко минути. Иначе често го поднасят и само варено с най-различни зеленчуци- т.нар. bacalhau cozido. Приготвят го по 1001 начина.
А, слагат го на Бъдни вечер на трапезата, затова особено сега купуват много, ще се поразтърся за някоя коледна рецепта и ще я преведа.
« Последна редакция: ср, 12 дек 2007, 12:07 от evelinar »
Цитирай

София

Мнения: 1 671
Ето една рецепта за Бъдни вечер:
След като се изкисне добре, рибата се сварява заедно с един вид зеле - couve portuguesa (ето как изглежда, не знам как се превежда на български: http://i66.photobucket.com/albums/h255/ddar2/couve_lombarda.jpg ). Сваряват се картофи и по едно яйце на човек, които се обелват непосредствено преди консумация. Всичко това се залива със сос от 500 мл зехтин с малко чесън нарязан на едро (да кипнат заедно) и после се прибавя малко оцет на вкус.

Ето как горе-долу изглежда:

Честно да си призная това не ми е любимата риба, май и на повечето българи не им харесваше много, само варианта с пържени филенца ми беше харесал. Но е истина, че португалците много си я обичат.
Цитирай


Мнения: 4 380
Мерси Евелина! Така и смятах да я мариновам след изкисване. Аз купих треска. Другата беше някаква широка като калкан нещо. newsm78

А дали не би могла да намериш рецептата за крокетите?
Това зеле не разбрах...нещо като салата ли трябва да стане? newsm78 На снимката изглежда ужасно. Sick
Цитирай

Portugalia

Мнения: 1 062
това е couve portuguesa  другото е lombardo...има разлика и в вкуса и в вида..вкуса е на зеле но варено е доста вкусно..Не слу4айно тяхната традиционална супа caldo verde е направена с него
Но сега да се вклю4а по темата Naughty
Наистина португалците имат 1001 рецепти за бакаляо
но не на всеки му допада вкуса  Naughty
Аз я приготвям по следния на4ин:
Естествено рибата се изкисва както е описала evelinar сварява се малко и се оставя да се изцеди..
в тенжера се заду6ава в зехтин 1 глава лук нарязана на колелца...когато поомекне лука се прибявя и бакаляото и се оставя на слаб огън мах. 5 мин..и се отстранява от огъня..
отделно се изпържват картофи на куб4ета и те докато омекнат(не е необходимо да са съвсем готови..
2 те смеси се объркват(картофите и рибата) добава се сметана  и се слага в тави4ка ..отгоре се настъргва  обилно ка6кавал и се запи4а..
това е една от рецептите която се яде в къ6ти Peace

 за за крокетите ли4но аз си ги купувам готови никога не съм правила..но 6те ти напи6а рецептата...

продуктите :
1/2 кг бакаляо
300гр варени картофи
магданоз
4 яйца(белтъците се разбиват отделно на сняг)
сол ,4ерен пипер
продуктите се омесват добре и се слагат в фризера за 3 мин.  след това се оформят крокетите...
много е интересен на4ина на оформяне.....между 2 лъжици се слага сместа и се притиска за да се полу4и формата от снимката по горе....
 и най накрая се пържат в сгоре6тено олио
« Последна редакция: чт, 13 дек 2007, 12:13 от lozeva »
Цитирай

София

Мнения: 1 671
lozeva, личи си кой го бива в кухнята  Hug! Никога не им научих зелето!  Twisted Evil Рецептата, която си дала звучи доста приемливо Peace.
Ксения, честно да си призная точно варените зеленчуци не ми допадат в португалската кухня. Ако комбинираш със задушени или пържени картофки според мен ще е по-добре. Ако съм честна и caldo verde хич не ми хареса.
За сметка на това имат страхотни сладки - pasteis de nata, там имах късмета да си ги купувам готови, но сега мога да се премъча да си изровя рецептата и да си ги направя  Love.
Цитирай

Portugalia

Мнения: 1 062

предполагам 4е разбира6 португалски Thinking
рецептата Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 671
Лозева, благодаря!  Hug Hug Hug Разбирам португалски, имах късмета да поживея и да поуча там  Wink. Още утре ще се захвана да ги правя! То не било лесна работа  Tired.
Цитирай


Мнения: 4 380
Огромни благодарности момичета! Почвам да изкисвам рибката и уикенда ще ги спретна тези крокети. Лозева, а може ли превод на рецептата за сладките? Аз не разбирам португалски. baby_neutral

Цитирай

пак на Рив Гош

Мнения: 1 420
Ето и от мен две рецепти, научени от свекърва-португалка Smile

Аз освен филета, купувам bacalhau, накъсано на по-дребни парченца, като на фитили стои. Изкисвам го поне 48 часа, като смениям водата поне 5-6 пъти (на принципа на диализата Smile). Между другото, така изкиснатата риба я замразявам, нищо не й става...

Та, рецептите:
Рецепта 1:
около 300-400 г изкисната риба
2-3 глави лук
4-5 картофа
4-5 домата
малко чесън, много зехтин
Изкиснатите филета се подреждат в тавичка. Oтгоре се покрива с един ред нарязан на полумесеци лук, после ред нарязани на шайби картофи, и ред домати, нарязани също на шайби. Поръсва се с черен пипер. После пак - ред филе, ред лук, ред картофи, ред домати. Завършва се с ред домати. Струйка зехтин, малко вода и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути (докато омекнат картофите). Като вариант, може да се добави и нарязана на ивички зелена чушка.

Рецепта 2: Bacalhau a braz (както я правят в региона на Sierra d'Estrella)
около 250 г изкисната риба на ивички
около 250 г чипс на сламки (като чипс, но с размери и форма на кибритени клечки, би трябвало да се намира по португалските магазини; на пакетите, които аз вземам пише "batatas fritas", но това ми се струва, че е общо название за чипс и пържени картофи)
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
3-4 яйца (зависи от големината)
20ина черни маслини без костилките
1/2 връзка магданоз
1 дафинов лист
зехтин

Зехтинът се загрява в по-дълбока тенджера. Прибавят се ситно нарязаните лук и чесън, задушават се до омекване. Добавя се дафиновият лист, черен пипер. Прибавя се рибата и се запържва за няколко минути, докато стане почти готова (доста е бързо, особено ако е накъсана на ситно). Добавят се картофеният чипс, като се бърка непрекъснато. Едно по едно се добавят яйцата и се разбърква. Яйцата трябва да останат сравнително рохки, да не се препържват. Накрая се добавят маслините и нарязаният магданоз. Дафиновият лист се изважда преди сервиране.

Аз лично не добавям сол по време на готвене, защото рибата все пак запазва малко сол, дори и след изкисването.
Цитирай


Мнения: 4 380
Ааа, това звучи супер. Сега кое по-напред? Laughing Рибата не е много. Май ще купувам пак за пърженката с чипс. 35

Момичета, като я изкисвате рибата, колко на дребно я нарязвате? Предполагам от това зависи скоростта на изтегляне на солта. newsm78 Абе защо въобще купуват солена, пък после изкисват? Не могат ли да си купят прясна и да си я осолят колкото трябва? Laughing
Цитирай

Варна, на морето

Мнения: 189
Рибата наистина е "бакаляо". Адски е солена. Киснала съм я близо две денонощия и пак е солена. Яла съм някакво португалско ястие с такава риба - нещо с риба, лук, макарони и т.н., но за съжаление не знам рецептата.
Цитирай

пак на Рив Гош

Мнения: 1 420
Xenia, филетата ги нарязвам с размери около 10-12х5-6 см. За изкисването, аз обикновено слагам рибата във вода и от време на време (на около 30-40 минути) я разбърквам леко. Тъй като непосредствено около рибата, концентрацията на солта във водата се повишава и става наситен разтвор, с разбъркването разпределям равномерно солта из целия разтвор и така може повече сол да излезе, отколкото, ако само изчаквам (професионална деформация Wink). Сменям водата на всеки 5-6 часа, и така две денонощия (е, нощем не ставам да разбърквам и сменям, разбира се  Laughing).

Защо я осоляват - обяснението ми не претендира за 100%ова достоверност  Very Happy. Ако не ме лъже паметта, треската е риба, кото вирее в северните морета. Така че, за да запазят рибата в годен за консумация вид, докато стигнат топлите брегове на Лузитания, моряците са я осолявали навремето на корабите веднага след улавянето.
Впрочем, свекърва ми е разправяла, че треската е навлязла широко в кухнята едва през последните 30ина години. През нейното детство, в района, където е израстнала (Сиера д'Естрела, далече от морето, непосредствено до границата с Испания), бакаляото е било толкова скъпо, че само богатите са си позволявали да го купуват...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.