Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5
Здравейте момичета!
Искахме презимето на детето ни да бъде без окончание -ов, но в родилния дом категорично ни отказаха. Знаете как е - в такъв момент съвсем не ти е до разправии и скандали. Поспорихме с акушерката, оказа се безсмислено и решихме да си минем по законния път - да заведем съдебно дело за промяна на името.
Е, не е голяма изненада за никого, че съдията ни отказа поради липса на достатъчно мотиви. Аз, обаче, съм в недоумение, защото такива случаи са масови - и в пресата на няколко пъти го имаше като материал и тук във форума съм го чела... Наясно съм, че правната ни система не се основава на прецеднти. Но се чудя - защо чиновникът в общината е по-висш от закона? Т.е. който и да е чиновник може да издаде акт, противоречащ на закона, без да му се търси отговорност. Същевременно - съдът няма правно основание да вземе същото решение.
Естествено ще обжалваме, но ще съм Ви благодарна за съветите. Или за подкрепата.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 50
Моя близка роди през октомври и имаха същия проблем, но в крайна сметка успяха и сега презимето е записано без ов. За съжаление не зная точно по какви пътища са минали,ще питам и пак ще пиша. Но важното е, че са успели - значи има начин.

# 2
 • Мнения: 1 091
Дано не го приемете като заяждане, но искам да попитам - защо без -ов????

# 3
 • Мнения: 5
Дано не го приемете като заяждане, но искам да попитам - защо без -ов????
Именно - в това не можахме да убедим съдията. За нас е по-благозвучно без -ов. Не е някаква особено име - Станимир(ов). Може и със, може и без.
Въпросът е другаде - ако бяхме вдигнали скандал в родилния дом, в общината или където се налага, щяха да го запишат и нямаше да у нужно да обясняваме защо искаме точно така.

# 4
 • Мнения: 983
В интерес на истината има имена, които звучат тъпо с тези обичайни окончания  Tired

# 5
 • София
 • Мнения: 31 566
Моята щерка е Иванова Иванова. Точно в родилното ми бяха предложили да я запиша с някаква друга фамилия, за да не бъдела Иванова (на квадрат). Аз до преди да се омъжа бях Илиева (на квадрат).

Ако ви се занимава пробвайте пак.
най-добрият ми приятел преди няколко години си смени собственото име.

# 6
 • Мнения: 1 091
Ами знам ли, за мен това са си бългаските имена и презиме и фамилия в 90% от случаите завършва на ов... неразбирам защо да се противим на това.... но пък ако това е вашето желание, би трябвало да можете да кръстите детето си както искате.
Всъщност аз би трябвало да съм Николаева, тъй като баща ми се казва Николай, но когато са ни записвали и мен и брат ми, баща ми е настоял да бъдем Николови, защото звучи по-добре.... и в крайна сметка сме си Николови.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 415
виж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=187376.0

В закона пише, че може да е без това окончание само ако националните или семейни традиции налагат това. Така че, единствения ви шанс е било да убедите чиновника, че семейните ви традиции са такива, както и съдията.

и съм съгласна с настася Peace

Последна редакция: ср, 12 дек 2007, 10:29 от elpet

# 8
 • Мнения: 8 469
а ти защо реши, че чиновника е над закона? закона е точно такъв - роден ли си на територията на република българия имената ти окончават на ов или ев.
що първо не си прочела закона, че да се обосновеш или по-точно да видиш имаш ли право или не, ами плюеш ей така, и чиновниците и съда?
тези, които са български граждани, родени извън територията на републиката могат да запишат имената си без тези окончания.

# 9
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Синът ми е Кристиян, а мъжът ми Себастиян. Записахме го Кристиян Себастиян и после фамилията. Не са ни правили никакви проблеми и никой не е казал, че не може.  Flutter

А, сег видях на Уриел отговора, може би заради това. Макар че и това не е задължително, имам две познати и двете са си родени в България и на двете презимето е без -ов.

# 10
 • София
 • Мнения: 621
Защо твърдиш, че чиновника е престъпил закона? Не е.
Вашето презиме си е съвсем българско и е нормално да е с -ов. Ако беше Стивън, например, Етем или Джордж, щеше да е нормално да е без окончание....В закона пише, че може да е без това окончание само ако националните или семейни традиции налагат това. Така че, единствения ви шанс е било да убедите чиновника, че семейните ви традиции са такива, както и съдията.
Не знам....аз не съм българка, но съм от славянска народност и ми харесват точно тези наши окончания на бащинските имена, това ни отличава от западняците.
Навремето, когато в лютеранската ми родина, след перестройката, ми отнеха ВЪОБЩЕ бащиното име и останах с две имена, много страдах.

# 11
 • Враца
 • Мнения: 728
Моя колежка искаше така да си кръсти детето, без -ов в презимето. Нито в Родилния, нито в общината и дадоха.. можело само на чужденци или ако изповядваш друга вяра която наляга да се казва така детето. Казали са и че ако иска да го кръсти така, трябва да го запише първо с -ов и после да през съда да изиска смяна на името.

# 12
 • Мнения: 5
а ти защо реши, че чиновника е над закона? закона е точно такъв - роден ли си на територията на република българия имената ти окончават на ов или ев.
що първо не си прочела закона, че да се обосновеш или по-точно да видиш имаш ли право или не, ами плюеш ей така, и чиновниците и съда?
тези, които са български граждани, родени извън територията на републиката могат да запишат имената си без тези окончания.

Закона го прочетох и то първо - много преди да родя. Подготвих си и декларация, за да може акушерката да има някакво основание да запише презимето без -ов.
Право смятам, че имам - щом за едни може, би трябвало да може и за нас. Аз лично познавам две такива деца, с презиме без -ов, по звучене подбно на нашето. Още много такива примери има и из форума. Говоря за разпространени български имена. Родени са в България. Мислех в съда да представя копия от актовете им за раждане, но както споменахме вече (според закона), това не може да бъде доказателство.
Защо твърдиш, че чиновника е престъпил закона? Не е.
Вашето презиме си е съвсем българско и е нормално да е с -ов.
Да, смятам, че е престъпил закона. Но не нашият чиновник, а този който е издал акт на Стелияна Тихомир Иванова и всеки друг подобен. И не го плюя за това. Нито пък съда, който няма друг избор. Ядосвам се, че законът явно е остарял, щом не се спазва, а ние сме имали неблагоразумието да тръгнем по легалния път.

# 13
 • София
 • Мнения: 259
Моето дете е без -ов и никой не ме и попита защо, не ми направиха никакъв проблем в родилния дом.
Явно зависи от служителката наистина.

# 14
 • Мнения: 1 931
Ние искахме сина ни да се казва Йоан Венелин Брънкин, защото повече пасва на фамилията да е Венелин, а не Венелинов, но не - написаха го Венелинов. Акушерката в болницата го записа Венелин, но като взехме акта за раждане в него го бяха записали Венелинов, но на мен не ми се разправя с тая бюрокращина и така си остана.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт