Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 дек. 2007, 18:26 ч.

ДЕКЛАРАЦИЯ,4Е У4ИТЕЛИТЕ НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕТЕ С ЕПИЛЕПСИЯ

 • 7 612
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 179
Родители помогнете PraynigДъ6теря ми е с лека форма на епилепсия,у4и по индивидуална програма с ресурсен у4ител,която вместо да има по един 4ас със всяко дете(както трябва да е) ги сабира по две или три и няма никаква полза за децата,понеже тя работи само с едно от групата.След втория такъв 4ас,детето ми изпадна в нервна криза.У4ителката,директорката и психоложката ме извикаха в у4или6тето да ме убеждажат 4е детото ми само си е виновно за кризата и оправдаха естестжено колежката си(ресурсния у4ител).И с цялата си наглост се опитаха да ме накарат да им подпи6а декларация 4е те не носят отговорност ако не6то се слу4и на детето в такъв момет,аз отказах категори4но и смятам 4е те са длъжни да носят отгожорност след като детето е на у4или6те.Моля ви ако някои родител е имал подобна ситуация да сподели как е процедирал.6те сам благодарна за мненията ви smile3525

# 1
 • Мнения: 167
мама на габи аз лично смятам че учителите носят отговорност за всякодете в училище,включително за твоето, друг е въпросът че нямат професионалната подготовка за това. В София има асоциация на родители с деца с епил може би там биха ти помогнали. Знам че д-р Димитрина Христова от Токуда болница кореспондира с тях. Не се давай.
Какво щяха да правят ако работеха в развита европейска  страна в която е съвсем нормално според интеграцонните изисквания дете с епи да учи заедно със по- здрави връстници.
Успех. Питай и в МОН-имат горещ телефон в сайта.
Със здраве!

# 2
 • гр.Добрич
 • Мнения: 2 339
Mamanagabi75, племеницта ми е с епилепсия, но явно е по-тежка формата. В първи клас ходеше на училище, но оттогава 3 пъти седмично идва учител у дома им. Сега трябваше да е 5 клас, а детето няма никакъв напредък. Не виня учителите, но по задължение явно трудно се работи с такива деца.
Успех ти желая.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 409
Аз съм учител и имам в класа си дете с Епилепсия . Поех този клас тази година , а децата са в 4 клас . Три години майката не беше казвала на класната че детето има Епилепсия . А то е ходело на екскурзии , на зелени училища и други подобни мероприятия . Представете си нещо да се случи . Как да реагира тази учителка ???? На мен случайно колежка ми каза , че това дете е с такива проблеми . Така , а сега за обучението . Тя пише думите без гласен звук . Е как бихте оценили вие подобна работа . Освен това има недопустими правописни грешки , защото работи с логопед да оправят гласните звукове , а после ще се учат да пишат грамотно . Работи бавно по математика , да не говорим за разказвателните предмети . Аз лично я оценявам много трудно и постоянно говоря с майката . Това е служебната така да се каже техническата работа , а ако някой ден стане пристъп ??? А онзи ден започнала да хълца и се обадила на майката да дойде да я вземе , добре че живеят наблизо . Ами ако стане нещо докато дойде майката ??? Нямам нищо против интеграцията на деца с подобен проблем . Не ме разбирайте погрешно , но аз съм учител , а не лекар . И ако нещо се случи господ ми е свидетел , че незнам какво да правя . Тъй че , когато си записвате децата в държавни училища , то поне нека да са близо до вас или работата ви . Съжалявам , но учителите на са виновни и не са учили как да се справят с подобни проблеми .

# 4
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 996
pipi06 искам да Ви попитам, има ли санкция, ако родителите спрат детето си от училище и не го водят вече. Защото на глупости се наслушах. 50 % от децата не чуват звуците в България и пишат грешно, правописните грешки за жалост са и при малките и при големите.
Питам всичко това, защото четох сега една книга, където пише, че критичните оценки влияят много лошо на всички деца. И един учител може много да повлияе и осакати човек.
Доказано е че 90 процента от затворниците, престъпниците са такива, които именно са подтискани и не са забелязани обучителните им проблеми. Като се навикват хората, че не учат, а те всъщност просто си не могат.

# 5
 • Мнения: 3 522
Здравейте,аз имам дъщеря с епилепсия и вече е 11клас в масово училище.Наистина започнахме една година по късно училище поради логопедичен проблем,За епито разбрахме лятото преди 2 клас.
Почти всички деца с епи имат проблеми в училище ,вследствие приемането на антиепилептичните медикаменти те са по бавни във всяко едно отношение.Друго да кажа,учителите да си помислят само колко много труд полагат тия деца за да научат поне малко.
Те не трябва да се оценяват наравно с другите.
А уважаеми учители чували ли сте за наредба 6 ,която дава право на всички деца със СОП да се обучават заедно с редовните ученици,а за интеграцията на тия деца.
Срамно е един съвременен учител да не е запознат със интеграцията на ДЕЦА със СОП! Все пак сме вече в Европейския съюз.


# 6
 • София
 • Мнения: 3 409
Зная че не е лесно за никой нито за учителя нито за родителя . Специално това мое учениче работи когато съм до нея , казва стихче когато ме гледа в очите и се чувства уверено когато чете , а аз я слушам . Тя получава много подкрепа и аз смятам че не затова съм писала по - горе . Аз писах не затова че не мога да я обучавам и че тя се чувства изолирана и пренебрегната , и неоценена неправилно , а затова че ако се случи нещо , ако получи пристъп ако , ако , ако   аз незнам как да и помогна !!!!

# 7
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 996
Навремето - по време на социализма имах съученичка с епилепсия. Тя учеше с нас. И пред нас получаваше пристъпите и ние много се грижехме за нея. Пред мен също са падали хора от епилепсия и след малко са ставали - няма нищо страшно.

А като имате такова дете в класа имате право да изкарате курсове за деца със СОП. Не се оценяват спрямо останалите.

Аз не уточних - моето дете не е с епилепсия. И не ми отговорихте на въпроса.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 409
За кой трябва да бъде санкцията - за учителите или за родителите ? И специално за курсовете засега не съм чула да има подобни курсове за обучение на деца със специални нужди . А освен детето с епилепсия в класа имам и дете с ъс слухово апаратче на лявото ухо . Вследствие вирусна инфекция загубва много голяма част от слуха си . А самият клас е изключително буен и децата са с много изявени лидерски качества . Трябва да ви кажа че е много трудно едно дете да разбере , че друго дете има някакъв проблем и трябва да му се помага и да се обича постоянно . Това е задача не само на учителите , а и на родителите на здрави деца . Защото това се гради в семейството , а в училище се затвърждава и надгражда .

# 9
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 996
Питам за родителите дали има санкция?

Един клас за да е кротък има значение  и учителя. Събира родителите, вярно на днешно време трудно се постига, но се постига.

Дали са курсове или квалификация - мога да питам нашата учителка. Вие си питайте директора дали са го уведомявали за такова нещо.

Знам, че във форума е прието да се пише на ти, но не ми е удобно като знам, че някой е учител да пиша така.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 409
Трябва да ви кажа , че колкото и позорно да звучи в повечето случаи деца със специални нужди се включват в индивидуален план на обучение и той обикновено запълва нормативите . В моето училище има три деца на индивидуален план , от които едното е аутист в първи клас и аз му водя математика . По безсилна не съм се чувствала никога в живота си . Учим заедно с него и майката . Трудно е , а моите ученици постоянно ме питат от какво е болно това детенце и защо му преподавам . Както и да е криво ляво съм обяснила дотолкова доколкото да ме разберат . А специално за санкциите не съм чула да има такива . Относно курсовете досега не е пускана оферта да има такива . Въпреки че те биха били много полезни за всички учители особено за тези които имат деца със специални нужди в класовете си . Смятам че МОН трябва да се погрижи за такива курсове ,както и за тяхното заплащане , защото нито един курс не се поема от министерството .Нито от училището . Например курс по информационни технологии , който е полезен и ако искаш да го преподаваш плащаш си не малка сума . Както и да е тази тема не е за тук . Давам пример .

# 11
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 996
Специално питах нашата учителка и тя каза, че не плащала нищо.
 
Мисля, че няма нищо лошо да пишем тук или в този подфорум някъде, защото самите учители, наистина за много неща просто не знаят, че ги има.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 409
Курсовете за интеграция и работа с деца със СОП са в рамките на  Naughty представете си 16 часа . Е , питам аз достатъчни ли са ? И добре би било , когато се запише детето в масово училище майката да съобщи на учителката в началото на учебната година , дори още юни месец , когато молбите вече са обработени и паралелките горе- долу ясни . А при нас тя не беше съобщила изобщо , аз понеже знаех от колеги я помолих за епикриза и заключенията на логопеда с който работи детето . Така вече беше по - лесно да разговарям и с майката и съответно с детето . Така , когато се знае от самото начало , учителката има време да посети такъв курс . Има и нещо друго . При моята ученичка веднага се забелязва , кога е разстроена , кога нещо я  е притеснило , кога някой я е обидил или се е отнесъл грубо с нея . Гласните веднага изчезват , но когато е спокойна , когато никой не я разстройва нещата се коренно променени . Аз съм и дала увереност , че като премине в 5 клас аз ще бъда в училището и ако има нещо ще дойде при мен и ще ми каже , за да може да отворим шкафчето със звуковете . Тя рисува прекрасно , чете много книжки и с нея е удоволствие да общуваш , но трябва да работи в спокойна среда и да живее също в такава .

# 13
 • Мнения: 534
В моето училище има три деца на индивидуален план , от които едното е аутист в първи клас и аз му водя математика . По безсилна не съм се чувствала никога в живота си .
Не е ли това работа на ресурсен учител,с подходяща квалификация?Интеграция на деца със СОП без подходящо квалифицирно подпомагане не е възможна.Само добро желание не стига.

# 14
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 996
Друго се замислих, на 15 септември всеки ученик е длъжен да представи картон със здравословното си състояние. В тези картони задължително пише заболяванията на децата. Ако лекарката не е написала епилепсията, това си е престъпно.

Моята лекарка дори пише всяка година, че синът ми е претърпял операция на стеноза на пилора, която дори няма никакви последствия като отстранен дефект.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт