Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 дек. 2007, 12:12 ч.

кърмене по време на епилепсия

 • 3 053
 • 10
 •   1
Отговори
 • Moнтана
 • Мнения: 12
Здравейте.Имам 1 проблем.Имам епилепсия.Искам да попитам,възможно ли е да кърмя децата си след като имам това заболяване?Пия сутрин и вечер Кепра.Попитах педиатърката на децата,но тя не можа да ми даде отговор.Ако има някоя мама с моя проблем ще се радвам да сподели какво е правила тя.Предварително благодаря.

# 1
 • Мнения: 1 897
По принцип при прием на лекарства е задължително да се посъветваш с лекар преди да кърмиш. Щом твоята педиатърка не знае потърси друг специалист, коюто да отговори на въпросите ти. Ако предпочиташ мога да преместя темата ти в Кърмаческия подфорум, където може би могат да ти отговорят или потърси консултация с д-р  Анета Попиванова ето тук. Тя заместник председател на Националния Комитет по Кърмене към Министерството на Здравеопазването, член на Българската педиатрична асоциация, на Националната Асоциация по акушерство и гинекология и на Американската Академия по медицина на кърменето.

# 2
 • Мнения: 2 336
Привет bubitka аз съм твоето състояние, на мен категорично ми се забрани да кърмя и това ми го каза неврологът. Не е добре за бебето. Съжалявам че чак сега откривам тази тема. Желая ти успех Peace

# 3
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Дали кърменето е за предпочитане зависи от това какво лекарство приемаш.
Конкретно за Кепра липсват данни за преминаването му в кърмата, но предвид физикохимичните му данни се очаква да преминава в умерени количества в млякото, което предполага, че е възможно да се прояви някакъв ефект и върху бебето. Категорията за безопасност по време на кърмене е 3 - това означава, че липсват изследвания за приложението му при кърмещи жени; риск от нежелани странични ефекти при бебето съществува, макар те да са незастрашаващи и минимални. Лекарството да се прилага при кърмачки само ако ползата надвишава възможната вреда.
Информацията е от справочника за приложение на медикаменти при кърмачки - Medications and mother's milk, Thomas W. Hale, Ph.D., издание 2004г. За съжаление нямам най-новото издание, то излезе миналата година и може да има промяна в препоръките.
Според друг източник може безопасно да се приема от кърмещи майки и не са наблюдавани странични ефекти при бебетата - референциите към тази препоръка са от 2005 и 2006г, което потвърждава подозрението ми, че може да има промени в препоръките. Цитирам изследванията:
Pharmacokinetics of levetiracetam during pregnancy, delivery, in … d, and lactation.
Is breast milk the best for babies of mothers on levetiracetam?
Gender aspects of pharmacokinetics of new and old AEDs: pregnanc … d breast-feeding.
Best practice guidelines for the management of women with epilepsy. - ще цитирам част от това, тъй като е важна:
Цитат
BREAST FEEDING: All women with epilepsy should be encouraged to breastfeed their babies. The AED concentration profiled in breast milk follows the plasma concentration curve. The total amount of drug transferred to infants via breast milk is usually much smaller than the amount transferred via the placenta during pregnancy.
Levetiracetam concentrations in serum and in breast milk at birt … during lactation. - това изследване потвърждава горните изводи (за това, че бебето получава голямо количество от медикамента и през плацентата, а след раждането нещата стоят по-добре за него - пускам линк с пълния текст на изследването, който може да е интересен за лекуващия те лекар):
Цитат
CONCLUSIONS: Our data indicate an extensive transfer of LEV from mother to fetus and into breast milk. However, breast-fed infants had very low LEV serum concentrations, suggesting a rapid elimination of LEV.
И още малко информация:
Цитат
Keppra is commonly used in pediatric neurology in infants as young as 6 months. It has been used and studied longer in Japan than the US. The upper dose limit it fairly high: approximtely 1000mg/day for a 25 lb toddler. Many parents report fewer side effects, especially less sedation and constipation, with Keppra as opposed to other agents (ie Zonegran, phenytoin, phenobarbital, valproic acid,).

The Journal of School Nursing and Neurology both have some good articles on Medline about use of Keppra in children. (The Neurology journal has an article from April 2004 ('Efficacy and tolerability of the new antiepileptic drugs II: treatment of refractory epilepsy: report of the Therapeutics and Technology Assessment Subcommittee and Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology and the American Epilepsy Society')
Може би е добре да разпечаташ материалите и да поговориш отново с лекаря, който те следи, както и с педиатъра на бебето за тяхното мнение.

Последна редакция: нд, 13 яну 2008, 13:44 от hedra

# 4
 • Мнения: 2 336
hedra не съм съгласна с теб колкото и литература да изкараш.
Колкото и да е изчистено лекарството не забравяй все пак че това е лекарство Naughty
Всичко което ти поемаш отива в кърмата, а то от своя страна в детето но смятам че няма смисъл това да го обяснявам.
Не знам твоето състояние какво е, и ако си в същото състояние дали ще даваш такива крайни съвети, защото за мен това е краен съвет, дори не е и съвет Thinking

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Разбира се, че не е съвет - това е предоставяне на наличната информация за лекарството. Ако забелязваш, единственото нещо, което напомня съвет в постинга ми е това:
Цитат
Може би е добре да разпечаташ материалите и да поговориш отново с лекаря, който те следи, както и с педиатъра на бебето за тяхното мнение.

# 6
 • Мнения: 3 522
Здравейте мили майчета с проблема епилепсия.
Говорих с председателката на Фондацията на родители на деца сепилепсия ,която от 2003г.работи и пораснали вече деца и станали родители .
Категорично заяви не на кърменето когато се приямат антиепилептични медикаменти ,защото се отаяват в кърмата и от там върху детето и могат да провокират Епилепсия.

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Хм. Това изказване за провокирането на епилепсия при децата, ако майката кърми и приема антиепилептични медикаменти... сигурна ли си, че предаваш правилно думите на жената? Ако е така - може ли референции към него? Изследвания, научни публикации?
Не се заяждам - питам от чисто любопитство, тъй като веднага се набиват на очи два простички фактора.
Първият е, че някои видове епилепсия се считат за генетично предавани, т.е. проявяването на епилепсия при децата е доста по-вероятно да се дължи на този фактор, отколкото на приема на антиепилептични медикаменти - което вярвам, е добре известно, особено пък на хора с това състояние.
И вторият - че обикновено майките-епилептички продължават да приемат въпросните медикаменти през бременността, когато ембрионът е много по-чувствителен на всякакви въздействия (според горепосочените изследвания, а и не само според тях, антиепилептичните медикаменти свободно преминават през плацентата и бебето е изложено на доста по-високи количества от тях в утробата, отколкото след раждането чрез кърмата), т.е. отново изглежда много вероятно ефектът върху детето да се дължи в голяма степен и на вътреутробното му излагане, отколкото на това след раждането, когато хем приема по-ниски дози, хем организмът му и системите му за елиминация са доста по-развити. Оставям настрани това, че има много съществени разлики в състава и механизма на действие на различните групи медикаменти, които се прилагат при лечението на епилепсия (част от тях действително твърдо не са подходящи за употреба от кърмещи майки и има изрични предупреждения срещу употребата им, докато други като карбамазепин и Рhenуtoin - давам генеричните имена, не търговските - са изрично одобрени за използване при кърмачки от различните педиатрични асоциации, например от Американската академия по педиатрия), така че подобно обобщение е меко казано неточно.
Но въпреки това ме заинтересува конкретно това изказване за връзката между приема на медикаментите и възможна поява на епилепсия при децата, ако това са били точните думи и искам повече информация.

# 8
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Не знам какво е казала председателката на българската асоциация, но тук може да прочетете какво е становището (базирано на медицински изследвания и лекарски становища на специалисти) на Британската асоциация за епилепсия
http://www.epilepsy.org.uk/info/women/breastfeeding.html

 За тези, които не знаят английски резюмирам накратко -
При всички случаи трябва да се проведе консултация със специалист, който да ви помогне да прецените ползите от кърменето и вредите от антиепилептичното лекарство. Някои антиепилептични лекарства имат много малко въздействие върху бебето и няма причина да не се кърми, а други може да му причинят проблеми като сънливост (което може да причини от своя страна проблеми с храненето) или алергични реакции на кожата.
Освен това се обръща внимание и на предпазните мерки, които кърмещата епилептичка трябва да вземе, тъй като липсата на сън (която не произтича от кърменето между другото) може да се отрази на честотата и/или да предизвика отново пристъпи.

По въпроса за причиняването на епилепсия- не съм специалист, но бях принудена да прочета доста за това заболяване и никъде не срещнах, че може да се причини от антиепилептично лекарство. Нещо повече- детето ми пи Депакин повече от година, без да сме сигурни, че диагнозата й е правилна, защото всички изследвания бяха в ред и това, което рискувахме според доцентката беше да се проявят страничните ефекти на лекарството (които са доста страшни), но не и да получи епилепсия. Но това е друга тема.

# 9
 • Мнения: 3 522
Обадих се специално да говоря по този въпрос и думите й бяха:
Нашите лекари казват категорично НЕ на кърменето.
Но всеки има право на собствено решение и право на консулт със специалист.

А началото на февруари когато се видим лично с председателката ще взема информация по въпроса и ще пиша отново.
Защото се вижда че нашите момичета вече са пораснали и са станали майчета и ще имат нужда от
подкрепа.

# 10
 • Козлодуй
 • Мнения: 6
Здравейте,гледам никой скоро не е писал.Аз съм с епилепсия от 96г. ,имах период от няколко години когато бях се оправила нямах пристъпи и други подобни,но преди 4 год.симптомите се появиха отново и не чаках да стигна до пристъпи.В момента гледам третото си дете и тъй като състоянието ми не е тежко доц.  при който ходя ми намали дозировката на Ривотрил и сега спокойно си кърмя,като ме увери че няма да навреди на бебето.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт