Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 63
Интересно ми е да разбера как се хранят другите деца на възраст близка до тази на дъщеря ми. Сами ли се хранят или ги храните? На маса, пред телевизора, в движение? Забавлявате ли ги докато ги храните/се хранят? Ако сте доволни от модела на хранене как сте го постигнали?

Подозирам, че дъщеричката се храни по безумен начин, та за това да питам как е при другите деца  Simple Smile

# 1
 • София
 • Мнения: 4 669
Моят син е голям инат , но все пак на година и четири месеца започна да се храни съвсем сам ! Той настоя и надаваше нечовешки крясъци , ако му вземеш лъжицата примерно ...  Laughing също така и шамари раздаваше .
С баща му единодушно решихме да го оставим да се маже и да се храни сам .
Преживяхме го ...  Sunglasses
Резултата е , че днес си се храни абсолютно самостоятелно с нормални прибори , пие от чаша , бърше се със салфетка и винаги сяда на голямата маса .
Никога не съм го забавлявала докато се храни и абсолютно бях забранила / на бабите / да ходят след него с храна !
Последният му хит е да си маже сам топеното сирене на филийката или да се опитва да реже с нож  Crazy
Не разрешаваме да се яде на друго място освен на масата / изключвам чипс или нещо от този тип / , а и той не проявява желание .

В заключение мога да кажа , че не смятам , че имаме някаква заслуга и всичко си е до дете ...

# 2
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 722
До около 2г Гого се хранеше в столчето си, но опряно на нашата маса. Сега - на обикновен стол, заедно с нас.
Не помня кога прояви интерес да яде сам, но не съм го спирала. Справя се много добре, и с лъжица, и с вилица.
Случва се аз да му помагам понякога.
Иначе майка ми едно време казваше - яде се на масата, който не иска - ако иска. Не сме умрели от глад.
Сега аз съм същата с моите деца - не гоня из стаята с лъжица никого.
Телевизорът работи обикновенно, но напоследък (заради големия) го спирам. Малкия не му обръща особено внимание и по-често е с гръб към него.

Не знам, всичко е въпрос на навик и свикване. НО не са и злояди по принцип.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 213
Аз го храня с яденето - ако оставя на него - въобще и не се сеща, а го оставям сам да яде мляко, банан, закуски и т.н. Но манджата - аз, като бебе го храня с лъжичката.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 783
Храня го аз, той не обича храната и по никакъв начин не мога да му предизвикам интереса към самостоятелно хранене, естествено изключвам чипсове, лото и т.н. боклуци, но към "необходимата" храна - не и не. Сигурно ще си го храня до детската градина

# 5
 • usa
 • Мнения: 3 367
..sin ni е на 2 години,не го храня от 18 месеца,откакто започна да си уцелва устата сам; ползва вилица и лъжица;
..яде на масата с нас,на неговия си стол;ако не иска става и толкоз,никого не гоня,не моля,не пея,не жужа като различни превозни средства и пр
..тв не пускам изобщо докато са будни освен ако не си гледат детското,седнали пред тв,за 20ина минути
..имаме много ясни правила около яденето които децата знаят ; важат както за нас,така и за тях; намирам особено важно навиците свързани с храненето да се градят и отстояват защото иначе се рискуват последствия на които съм свидетел ежедневно в работата си..
..доволна съм от модела,постигат е с ред,без драми ако дете си легне гладно 4 вечери подред и с обяснения защо не се яде в движение,защо седим на маса и пр. и не на последно място с личен пример..

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 6 241
Сама се храни от 1,6година.Яде в нормални чини,не в купи.Храни се с нормални лъжица и вилица,нож избягвам да й попада през погледа,за да не се нарани.Никога не е гонена с храна и лъжица,яла е когато е искала.На маса,без странични забавления.Не пасирано,не надробено и т.н.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 351
Е, аз за съжаление не мога да се похваля с такива ясни правила за хранене. Sad
Благородно завиждам на мамите, които са успели да възпитат дечицата от толкова малки да се хранят с тях на масата и да нямат нужда от никакви забавление докато децата се хранят.
Дъщеря ми се храни на детското столче, вече доста добре използва лъжицата и вилицата и не се капе много, но процедурата й омръзва след 10-тата лъжичка. Затова често се налага да я храня като разглеждаме някоя книжка или понякога,когато отказва да вечеря я храня и пред компютъра като й пускам детско филмче. Embarassed
Знам, че не е редно и създавам грешни навици, но някак си не мога да преживея мисълта , че аз съм се наяла, а тя стой гладна. Peace

# 8
 • Испания
 • Мнения: 1 327
в началото се хранеше сама, а в яслата я хранеха госпожите. Сега в яслата я хранят госпожите, а вкъщи иска да я храня аз...Няма да коментирам какви стойки чупи и как се опитва да ме накара да я храня легнала, ама нещо още не и се отваря парашута де..

# 9
 • София
 • Мнения: 4 622
Яна се храни сама/дори и да искам да помогна не дава/.Сяда си в столчето за хранене, понякога сяда и при нас на масата. Разбира се обича да разнася солети и други дребни неща, които да хруска в движение Hug

# 10
 • Мнения: 34 764
Сама се храни по принцип.

Понякога играем на бебе и мама, слагам й яденето в бебешко бурканче, тя сяда на стола с колелцата ("количката") и аз й давам  Joy

Усетя ли, че трябва занимаване - спирам, явно не е гладна.

# 11
 • Мнения: 784
Най-обичаме пред телевизора - да си хапваме и да гледаме Animal Planet. Или пък да му разказвам някакви негови любими истории. Смятам, че е напълно нормално за двегодишно дете да му е скучно 20-30 минути само да седи и да яде (то и на мен ми е скучно) и няма нищо лошо храненето да се съчетава с други занимания. По принцип на тази възраст за 1/2 час е трудно да им се задържи вниманието върху далеч по-интересни неща, а камо ли върху нещо толково ежедневно, като храненето...

Иначе му давам чинийка със салата, която той си боцка сам със виличката, а аз междувременно му слагам в устата манджичка ... Вече казва сам какво му се яде и гледам да се съобразявам с желанията му.

# 12
 • Пазарджик/Лондон
 • Мнения: 2 167
Малката ми дъщеря е на 2г. и 6м., храни се сама, телевизора работи , но заради нас, тя не го гледа Simple Smile.Когато каже , че иска да става, приемам, че се е нахранила и става, а ние продължаваме, не се опитвам да я залисвам ,за да остане на масата, не ми се струва правилно.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 1 045
Сещам се само за една дума с кято да обобщя - трудно   Tired

# 14
Малкият е на 2г и 2м. и от близо 7-8 месеца се храни сам. Не съм го насилвала той сам пожела и е абсолютно невъзможно да го храня аз. Дърпа ми приборите от ръцете и повтаря" аз,аз,аз".ТВ-то работи нон-стоп, но той не го поглежда. Разбира се около него става просто .........., но с всеки изминал ден се храни все по-добре.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт