Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 дек. 2007, 16:51 ч.

Релактация за близнаци-възможно ли е?

 • 438
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 134
Много ви моля, момичета, дайте някакви съвети. Опитвам се с една приятелка, която е майка на близнаци да възстановим лактацията й, това което ме притеснява е дали не й давам напразни надежди.
Ситуацията е следната - близнаците са родени около три седмици преди термина, и до двадесет и деветия си ден не са кърмени, първоначално защото са били в болница и майката не е имала достъп до тях, след това тя твърди, че макар да е имала мляко те не са искали да сучат /може и да не е успяла да ги постави правилно, незнам/, а накрая е решила, че вече няма мляко. Последното бързо го опровергахме като просто я "изцедих" с ръка, но млякото наистина е много малко - само няколко капки /разказвам набързо фактите, иначе знам, че цеденето не е критерий/. Сега тя пие лактогонен чай на Хип, прави компреси, масажи и цеди често. Посъветвах я също така да слага бебетата често да се опитват да сучат, но това е по-трудно, защото се оказа, че отнема доста време докато дребосъците захапят добре ареолата /въпреки непрекъснаните ми напомняния в желанието си да им даде да сучат майчето често се опитва да им напъха цицата преди да са си отворили добре устичките/, а през това време се изнервят и те и майка им. Накрая дори аз се измъчих от глетката и решихме да ги пробваме да сучат от мен. Получи се, макар и след няколко минутни нагласяния и мамене със зърното.
Това беше миналата седмица. Сега едното суче, но очевидно откривайки сладостта на мамината гърда почва да показва пристрастия и предпочита да си стои често често на цицата, а другото детенце още не успява да суче /по-бързо се разплаква, предполагам изнервено от това, че млякото не идва веднага/. Пристрастията на първото детенце обаче хвърлиха майката в притеснение затова, че не би могла да се справи с кърменето на две деца. Засега си говорихме, че програма минимум е да докараме по едно или две кърмения на ден поне, само че аз имам вътрешното притеснение как ще се получат нещата, при условие, че е невъзможно засега да заменим адаптето, незнам дали всекиднивното боравене и с цица и с биберон не ги обърква повече, а пък и две деца са си две деца /като знам, че на мен ми беше сложно с едно/.
Та така, дълго стана, но се опитах да изложа фактологията. Дайте съвет дали постъпвам правилно и сещате ли се за още нещо, което можем да направим, за да подобрим лактацията.
А, и още нещо, тя ме помоли да питам майки с близнаци, които са кърмили следното /дословно/: "Абе как въобще се справихте??????" , така че моля ви и майчета кърмещи близнаци помогнете като опишете как организирахте храненето на бебоците! Благодаря ви предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 1 252
Първо поздравления за усилията Hug
Не просто е възможно да релактира, а доколкото чета вече е факт.
За да повиши лактацията трябва да слага бебетата по-често на гърдата. Да дава първо кърма, а след това АМ, като постепенно намаля количеството на АМ. Всяко начало е трудно, а тя е успяла да закърми едното бебе. Нека след кърмене да се опитва да цеди и да вместо АМ да предлага изцеденото количество кърма.
Дано се включат майчета с близнаци с по-адекватни съвети. Моя приятелка закърми юначетата си след 10-я ден и успешно ги кърми 7месеца.
Успех!  Hug

# 2
 • Германия
 • Мнения: 7 108
Аз близнаци не кърмя, но са 2 кърмачета и си мисля, ако има кой да и помага при слагането на бебето - да сложи по-лакомото първо на едната гърда и след това на другата по-плахото бебе. Така първото подпомага кърмата да слезе и второто няма време да се сърди и мотае.  Thinking Малко тренинг е нужен в началото с балансирането на 2 сучещи бебета, но се свиква; още по-лесно е когато са полусънени.
Останалото вече е споменато- често слагане да сучат и достатъчно течности.
Успех! Peace

# 3
 • Мнения: 3 749
Браво! И на близнашката мама, и на теб!
Наистина е по-добре да се включат Айла и други мами на близнаци, но общо за релактирането - да слага пристрастното бебе да суче преди всяко хранене са адапте, поне за малко, после да дохранва. След като първото юначе е посукало да слага другото бебе на другата гърда и чак след това да му дава АМ. Максимално честа стимулация от бебетата! Оптималният вариант би бил примерно на 2 часа през деня и на 3-4 през нощта, но е ясно, че няма да се справи, поне в началото. Дано има кой да й помага в къщи, защото две бебета и без кърмене поглъщат страшно много време.
От това, което описваш оставам с впечатлението, че не става въпрос за релактация, а просто за увеличаване на млякото - т.е. много по-лесният вариант.
Дано мамата да е достатъчно мотивирана, защото наистина ще й трябват много упорство, желание и нерви. Честно си признавам, че не виждам как бих се справила с две бебета...  Peace

# 4
 • Мнения: 553
здравей
аз съм от тези майки, на които кърмата слиза изключително и само от сукането на бебето и които не могат сами да изцедят почти нищо, а съм си кърмила баткото 11 месеца.
Първите седмици преди да ми се урегулира кърмата можех да цедя и имах тъпата идея не да кърмя а да се изцеждам и да му давам за да виждам колко изяжда. Но понеже самото цедене ми беше доста противно занимание за 2 седмици кърмата ми почти беше спряла. Добре че беше свекърва ми да ми каже остави го това цедене и да ме успокои че ако си оставям детенце на гърдата колкото то иска, и да не давам нищо друго - ще ми се възстанови кърмата. Отначало  почти седмица сучеше през половин-един час, но се получи.
Чудесно е че поне едното суче - нека го оставя да суче на всяко хранене и или да се реши като мене на поискване и нищо друго или после да дава добавка. Кърменето стимулира лактацията психологически, и именно това помага най-много.
Мисля че ако бях на нейно място щях да пробвам наученото да го оставя само на кърма- да си дам срок 10 дена и да го кърмя при всяко ревване. А на другото- предлагам преди адаптето в часовете за хранене, първоначално. За да  не се мешат гърда и биба при наученото и поне с едното да се оправят нещата първо.Така и тя ще добие увереност че се справя и че проблема за второто си е в бебето, не в нея. Като натрупа малко рутина и се поуспокои ще има спокойствието, търпението и увереността да си научи и второто живот и здраве.
Засега може първо да пробва другото детенце, което още не се е научило за не повече от 5мин - каквото стане-стане и да даде добавката. И после да си накърми на макс и на спокойствие, това което се е научило. Действително както са казали горните мами ако слага първо наученото ще й слиза кърмата, но ако още няма достатъчно кърма- какво- ще му дава да суче малко и после насила ще го маха заради второто ли- така рискува и наученото да започне да се дърпа и да нервничи. А ако го оставя - то ще изпива всичко.
 Първото може да пробва да го слага на гърдата когато истински  ревне че е гладно - тогава ще е с широко отворена устичка  hahaha няма как. Спомням си че една акушерка така съветваше мамите в родилното - ако не може да захапе само, изчакай да ревне с пълно гърло и тогава - МУШ, и после стисваш да му пръсне малко в устичката. Може би ще помогне да опиташ ти да научиш и другото да захапе както другото - майчетата лесно се отчайват в такива моменти.
Да ги слага на всяко хранене, не е важно колко ще изсучат отначало, общо ще им се събира все повече и после добавката. Кърмата е толкова по- вкусна от адаптето, особено първия месец че шансовете са големи.
А и дори само едното засега да е на кърма пак е победа, ще й се запази кърмата, а другото и след месец да вдене вече ще е бонус, няма да е беда.

Успех и много ти се възхищавам истинска приятелка си.

Последна редакция: сб, 15 дек 2007, 13:57 от oceanid

# 5
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 030
   oceanid  предложението със слагане на гърда за да тръгне млякото и да е по-лесно на несучещото бебе, не е да сменяш бебето на една гърда, а просто ги слагаш едновременно да сучат и по доброто в сукането стимулира потичането на кърмата, а на другото само му се налага да преглъща на другата гърда  Wink Така ставаше поне при мен в началото, защото едната беше малко по-мързеливичка.
   Другото което, да се чака бебето да огледнее и да се разреве не го пропоръчвам, често бебето напълно ще откаже гърдата още повече че те не са вече утвърдени кърмачета, а бебчета които тепърва се учат на това изкуство.

   Значи предай на мамата много кураж и сподели че е напълно възможно да се кърмят близнаци, вече сме доста голяма дружинка в близнашкия, но че определено  е трудничко и е необходима сериозна мотивация и упорство.
   Интересува ме, досега тя изобщо ли не се е опитвала да се цеди и изцяло на АМ ли са били. В такъв случай определено е невъзможно изведнъж да се мине само на кърма за бебета на месец и то две. В този случай се преминава постепенно на кърма, като всяка седмица се намалява с по 10 мл предлаганото АМ и се следи наддаването. Важното е да свикнат да бъдат кърмени от гърда, като това става като им се предлага да сучат в сънено състояние или всеки път когато биха се съгласили да засучат. Кърмене на поискване задължително и за стимулиране на лактацията ако и остава време на мамата изцеждане, като изцедената може да се дава после вместо добавката от АМ.

# 6
 • Мнения: 553
абе друго си е да имаш близнаци все пак, не съм те разбрала, извинявай- мислила съм в единствено число явно в онзи момент. аз си възстанових лактацията почти от нулата, но с 1 бебче, ти кърмиш успешно две- дано двете зазаедно да сме казали поне най-важното.
Да са ви живи и здрави,  bouquet  bouquet аз толкова исках близнаци, отначало даже се съмняваха че са 3, като ме гледаха първия път на видеоозона, но в крайна сметка 1 излезе.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт