Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 дек. 2007, 08:05 ч.

Да бъдем Българи с Български имена!!!!!!!

 • 12 198
 • 311
 •   1
Отговори
 • Мнения: 39
Здравейте,мами Grinning Чтейки разни теми за имена и надставки на бащините имена...реших да започна тази тема.Обръщам се към вас с призива:Да запазим традициите и националната си идентичност.Страната ни е прекрасна,въпреки простичките ни управници.Имаме уникална писменост,уникална бактерия(бактериум булгарикус),уникален инат....просто сме БЪЛГАРИ.Нека децата ни да носят имената на нашите предци и да си спомнят знаменитото минало на народа ни.Аз имам прекрасно българско име и съм горда с това-Здравка Hug

# 1
 • Мнения: 1 931
Здравей. Исках да напиша това, че като исках на сина бащиното му име да не завършва на ов, не съм по- малко българка, нито по- малко държа на българското. Да не говорим пък за мъжът ми който е маниак на тема българска история и традиции, фолклор и всичко българско. Наистина страната ни е прекрасна- природа, море, планини, минерални извари, с много минало. Държахме децата ни да са с български имена, има християнски светии с тези имена. Стараем се да възпитаме  децата ни да обичат и ценят българското и така ще бъде.

# 2
 • Мнения: 196
Имаш ли деца? Как са кръстени? Или как предполагаш да ги кръстиш в бъдеще? Нещо тип Вълкана, Зюмбюла и Карамфила?  newsm78

Шансът бъдещите ти (или настоящи, ако имаш) деца да емигрират, е повече от 50% - доколко лесно ще им е в чужда среда с такова труднопроизносимо за чужденец име като Здравка?


Светът се глобализира. Според някои проучвания, след 20 години българите в България ще са по-малко от сегашните т.нар. малцинства, какви ли призиви ще четем тогава?  Tired

# 3
 • Мнения: 867
Кръстих дъщеря си Лора. Ако отиде да живее извън България един ден искам името и да е интернационално. Не съм по-малко българка от теб Shocked Shocked Shocked Shocked

# 4
 • Мнения: 1 801
Изчанчени имена и на мен не ми допадат особено.
Но не виждам реална заплаха нито за националната ни идентичност, нито за спомените за великото ни минало или традициите ни,ако някоя майка реши името на детето и да не е някое от тези,смятани за типично български,нито пък ако реши то да не носи 'задължителната' наставка -ов(ев) след бащиното си име.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 546

Шансът бъдещите ти (или настоящи, ако имаш) деца да емигрират, е повече от 50% - доколко лесно ще им е в чужда среда с такова труднопроизносимо за чужденец име като Здравка?

Светът се глобализира.

Това, че светът се глобализира, съвсем не означава, че не трябва да кръщаваме децата си със звучни български имена като Здравка нпр. Също не означава, че за реализацията на човек е важно, дали името му е леснопроизносимо за англоговорящите.

Последна редакция: пт, 14 дек 2007, 09:59 от supi4ka

# 6
 • Мнения: 5 940
Подкрепям призива.

# 7
 • Мнения: 676
Аз също съм за българските имена и не знам защо на някой трябва да му пука дали чужденците трудно или лесно ще произнесат името, децата не се кръщават за улесняване на някой си.Аз имам много приятели чужденци и съм живяла в извън България и бих казала, че хората се постараха да се научат да произнасят името ми, а то е Радостина.

# 8
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Интересно, децата с хубави не български имена българчета ли са или не са българчета?И какво общо има името с националната идентичност?И какво всъщност означава национална идентичност и принадлежност?
Не бих кръстила детето си с име, което не харесвам, независимо какво е името по ''народност''!
И всъщност знаете ли кой са истинските български имена?Защото 90% от наричаните български имена всъщност не са български Tired

# 9
 • Мнения: 196

Това, че светът се глобализира, съвсем не означава, че не трябва да кращаваме децата си със звучни български имена като Здравка нпр. Също не означава, че за реализацията на човек е важно, дали името му е леснопроизносимо за англоговорящите.Не означава, че не трябва. Но също толкова странно звучат и призивите, че трябва. Това е въпрос на личен избор на всеки родител. Да напомня само, че имената Димитър, Иван, Мартин, Константин, Николай и стотици подобни НЕ СА български.

Освен това, защо ограничаваш света до англоговорящи? Името Гергана или Георги за едни рускоговорящи например, е голямо затруднение.

P.S. Пише се крЪщаваме. Защо не започнем съхраняването на националната ни идентичност със спазването на правилата на правописа?

# 10
 • Мнения: 196
Аз също съм за българските имена и не знам защо на някой трябва да му пука дали чужденците трудно или лесно ще произнесат името, децата не се кръщават за улесняване на някой си.Аз имам много приятели чужденци и съм живяла в извън България и бих казала, че хората се постараха да се научат да произнасят името ми, а то е Радостина.

Улесняваш детето си, а не "някой си".

# 11
# 12
 • Русе
 • Мнения: 2 350
Поредната тема...
Всеки може да кръсти детето си както иска.
Отмина времето, когато някой казваше как да се казват бебетата (от именника в родилното)

На кой му пука дали детето ми се казва Зюмбюлка или Джесика, примерно

# 13
 • на плажа
 • Мнения: 1 860
 Това тема за трупане на точки ли? Личните имена, ако не си забелязала, са универсални - Иван, Jan, Jovan, John - произношението е различно. Типично българските имена ( имената на старите българи от тюркски произход) са отдавна загубени и подобни призиви звучат тъпо на фона на реалността, а тя е, че повечето лични имена в България са заети от гръцки или латински под влияние на християнизацията.

# 14
 • Мнения: 125
 Аз пък призовавам да не изпадаме в крайности!
 От една страна, прекрасно е да сме загрижени за опазването на националната си идентичност, на културната си уникалност в този глобализиращ се свят. Но като човек, който се занимава именно с изследване на традиционната и съвременната ни култура и традиции, зная че е неизбежно и понякога здравословно нейното обогатяване и постепенно изменяне чрез чужди влияния и модерни иновации. Това не означава, че всичко иностранно е полезно за нас и трябва да го възприемем. Трайните явления, обаче, за които са назрели условията за инфилтриране в съвременната ни култура, неизбежно ще бъдат възприети, но и модифицирани през българска призма.
 Не можем да искаме именната система да си стои същата каквато е била преди векове. Тя многократно се е изменяла с времето. Първо са били езическите прабългарски, славянски и пр. имена. После са навлезли чуждите за тогавашната българска традиция християнски имена. Появили са се и нови имена поради смесени бракове с чужденци. И така....до формирането на съвременната именна система. Ако погледнете един български именник, ще видите, че там съществуват традиционни имена, като Рад (от което е произлязло толкова модното сега Рая), Веле, Йолин, Мавро и пр. Това именно са традиционни български имена. Но някой да ги е чувал днес?
 Все пак, личното ми мнение е, че е смешно да се залита твърде много по англоезичните и латиноамерикански имена, защото те просто звучат смехотворно в съчетание с презимето и фамилията. В крайна сметка, обаче, това е въпрос на личен избор на родителите и те преценяват дали детето им после ще е обект на присмех заради името си или не.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт