Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 30 отговора

Canada, Toronto

Мнения: 13
Здравейте мили мами,

трябва ми рецепта за печена пуйка, но пуйката да е канадска Smile, американска също става. Ровейки се из темите попаднах на прекрасните снимки на Тандоори, в които имаше и снимки на страхотно изглеждаща а съм сигурна и не само изглеждаща печена пуйка. Моля ви помагайте, че за Нова Година съм решила да правя пуйка,но всичките който съм яла досега в приятели са малко сухички Confused и не ми се ще да пробвам техни рецепти.

Благодаря ви предварително!
Цитирай

Canada, Toronto

Мнения: 13
Намерих рецептата на Тандоори, много добре звучи, но имам няколко въпроса:
1. с какво и колко време я мариноваш
2. като я печеш покриваш ли я с нещо, фолио или пък аз имам от тия съдове (roasting pan) с капак, който са май точно за пуйка, става ли в такъв
3. как разбираш кога е готова, гледам по магазините тези термометри за следене на готовноста на месото, вършат ли работа или ти си имаш друга хитринка Thinking

Чакам с нетърпение да отговориш!
Цитирай
За да не е суха пуйката (пък и за да е по-вкусна) може да се шпикова със сланина, да се покрие с бекон, някои казват и да се маже с мас, но това не съм го пробвал...

тук има рецепти с пуйки, а тази е американска - Празнична пуйка по американски - има сланинка Smile

Друго важно, което се сещам за пуйките да не остават сухи - трябва да се обливат със соса - ако имаш малък черпак или лъжица за сос е най-удобно, поливай хвъркатото активно Smile

Успех и весели празници!
Цитирай

Видин

Мнения: 5 153
За да не стане суха пуйката се маринова със лимонов сок за 12-24 часа и след това се пече под фолио по1 час на килограм тегло. Тоест, ако пуйката тежи 4 кг. се пече под фолио 4 часа, после се отвива и се запича до зачервена коричка.
Аз две поредни години за Нова година правя пуйка и става мозък. В една кофа (или по-голяма тенджера изстисквам сока на 2-3 лимона и 1 портокал, пълня с вода, колкото да покрие пуйката и я кисна вътре едно денонощие. после я пълня и пека под фолио докато месото започне да се отделя от костите. Махам фолиото и дозапичам.
Цитирай


Мнения: 2 083
Зори,за какво фолио става дума?От това алуминиевото ли или наелоново Embarassed?
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
Алуминиево , за бога , как найлоново .....

Аз увивам животното в няколко пласта фолио , като бонбон - пека полегнало на крилце час-два и обръщам на другото . Имам и коричка , не ми се е налагало да допичам отвито .
Не съм пекла бройлерни пуйки , а само домашни и пак месото капе от кокалчетата . Но пуешкото си е сухо месце , дори и съвсем да се е задушило в собствиния си сос , пак си и сухичко и няма да е така крехко като пилешката пържолка .
Цитирай


Мнения: 2 083
Алуминиево , за бога , как найлоново .....
Извинявай,за бога,но май се обърнах към Зори Rolling Eyes ooooh!
Междудругото съм пекла и в найлоново фолио,та затова попитах Sick
Цитирай

Видин

Мнения: 5 153
Зори,за какво фолио става дума?От това алуминиевото ли или наелоново Embarassed?

Ако намериш достатъчно голям плик за печене, можеш да я пъхнеш и в него (но май са стандартни и толкова голям нама да намериш), но по принцип по-дълбока тавичка  я пакетираш хубаво с това алуминиевото фолио с пуйчето вътре разбира се  Laughing и не отвиваш поне 4 часа.
Цитирай


Мнения: 2 083
Много ти благодаря миличка  bouquet
Цитирай

Canada, Toronto

Мнения: 13
Страшно много ви благодаря за инфото Hug
А някой пробвал ли е рецептата на Тандоори, дали става сладка пуйката или има само леко сладък вкус коричката?
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
 Дес  Без да се заяждам , ще си позволя да направя едно последно уточнение - в специален плик за печене , който изглежда найлонов - Да ! , в найлоново фолио - Не !- то се разтопява на висока температура .
Свекърва ми , преди години е пекла в книжна торба , от тези кафевите , амбалажните . Пробвала съм, вкуса е много хубав , но доста се опушва кухнята . Ако пробвате с пиле , че по-бързо става , ще установите , че много прилича на печено на грил , но е по-вкусно .
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Ако не бях влязла случайно в готварския хич и нямаше да я видя тази тема Smile Драсвайте по една лична бележка хора Smile Така има по-голям шанс да видя, че има тема за моята пуйка Smile

Пепидиди, отговарям на въпросите:

- мариновам я с моя си марината, която съм пускала тук във форума, ще погледна за линк и ще ти пратя, но принципно става и само да се изкисне със сол. Която и да е пуйка над 5 кг трябва да се маринова поне 12 часа преди печене, като трябва да се обърне поне 2 пъти през това време. Също за да е сочна трябва да е размразена правилно в зависимост от килограмите. АКо ми кажеш колко е голяма твоята ще ти дам точно време.
- При печене задължително покривам с фолио или пека в голям плик за пуйки, който след като се изпече до 180Ф ( меря с термометъра за месо разбира се) махам и запичам отгоре. Зависи колко ти е голяма пуйката, но на мен досега в roasting pan не ми се е събирала като сложа капака. Както предполагам знаеш те са обикновено към 15-20 паунда, така че освен ако не я нарежеш, не виждам как ще ти се покрие с капака.
- за печене на каквото и да е голямо парче месо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО използвай термометър и много точно спазвай инструкцията му за ползване, защото от това зависи крайният резултат. 
- с изключение на коричката, пуйката не е сладка. Peace
Ако имаш още въпроси питай!
Цитирай


Мнения: 1 488
Ние сме правили пуйка върху кисело зеле. Вътре я пълним с ориз. Слагам я върху зелето, намазвам обилно и пуйката и фолиото с мазнина и загъвам цялата тава. Наистина печенето е час за килограм тегло. Готова е, когато кокалите и изкочат от месото. Накрая се отгъва и запича. Това е за купешка пуйка, домашните да не ги видя- нито се оскубват добре, едни скоклести са и са с жилаво месо.( но вероятно по-здравословно)
Цитирай

.... при любимите ми хора

Мнения: 2 147
И аз така като Абигал Peace става супер вкусна  chef
Цитирай

USA

Мнения: 7 091
Ние сме правили пуйка върху кисело зеле. Вътре я пълним с ориз. Слагам я върху зелето, намазвам обилно и пуйката и фолиото с мазнина и загъвам цялата тава. Наистина печенето е час за килограм тегло. Готова е, когато кокалите и изкочат от месото. Накрая се отгъва и запича. Това е за купешка пуйка, домашните да не ги видя- нито се оскубват добре, едни скоклести са и са с жилаво месо.( но вероятно по-здравословно)

Абигейл, не съм много съгласна с това твърдение. Пуйка на която кокалите "изскочат" от месото определено е преварена. За да не се получават фалове най-добре е да се ползва термометър за месо.
Аз обикновено използвам тази таблица, досега работи при мен, съжалявам, че нямам време да ги превърна една по една стойностите, но можете в Гугъл да проверите колко паунда е един кг. Peace

                    Пуйка с пълнеж
Тегло на пуйката        Часове на печене
6 to 8 pounds   3 to 3-1/2 hours
8 to 12 pounds   3-1/2 to 4-1/2 hours
12 to 16 pounds   4-1/2 to 5-1/2 hours
16 to 20 pounds   5-1/2 to 6 hours
20 to 24 pounds   6 to 6-1/2 hours

                 Пуйка без пълнеж
Тегло                 Часове на печене
6 to 8 pounds   2-1/2 to 3 hours
8 to 12 pounds   3 to 4 hours
12 to 16 pounds   4 to 5 hours
16 to 20 pounds   5 to 5-1/2 hours
20 to 24 pounds   5-1/2 to 6 hours
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 30 отговора