Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 дек. 2007, 23:08 ч.

Въпрос за платен отпуск от 2006 година

  • 408
  • 1
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 399
Имам спешен въпрос - трябва да съм наясно с правата си за понеделник.
Имам останал платен отпуск за 2006 г., невзет поради служебни ангажименти. Директорката е наредила да се пусне заповед за ползването му от понеделник. Аз не искам да го взимам сега. Още повече, че имам работа в момента. Какви са ми правата - може ли без мое съгласие да ме задължи да го ползвам когато тя реши.  Имам ли право да не подпиша заповедта? От предишни подобни теми разбрах, че само аз мога да определя кога да го ползвам.
Моля за съвет какво да направя, че да не ми налага кога да го взема.
Ще съм благодарна на всички, които се отзоват с компетентен отговор.

# 1
  • Мнения: 11 252
Това намерих според КТ, надявам се да се включат хора, които са по-наясно.

Съгласно чл. 176, ал. 2 КТ, когато платеният годишен отпуск не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.

Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2 на чл. 176, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това работодателя писмено, поне две седмици предварително (чл. 176, ал. 3 КТ).

Независимо от горните правила, в случай че работникът или служителят не използва полагаемия му се платен годишен отпуск, то този отпуск "не се губи", тъй като съгласно чл. 176, ал. 4 КТ, неизползваният размер на платения годишен отпуск може да се използва от работника или служителя до прекратяване на трудовото правоотношение с този работодател.

При прекратяване на трудовото правоотношение, ако работникът или служителят не е използвал полагаемия му се платен годишен отпуск, то той има право на обезщетение, съгласно чл. 224, ал. 1 КТ.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт