Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 дек. 2007, 10:26 ч.

Обжалва се болничен лист.Дали следва?

  • 4 254
  • 3
  •   1
Отговори
Получих уведомително писмо от НОИ, че има нередности в болничният ми лист.Впоследствие ми уточниха, че имам два еднолично издадени болнични за по седем дни.В действителност болничните са два един за пет от п-к до петък с диагноза от личен лекар и друг за седем дни с /прекъсване събота и неделя/, с диагноза патологична бременност.Посочените в писмото основания чл.13, ал.1 и чл.21, ал.3 от НМЕР, ми се струва, че дават такава възможност.А Вие как мислите?   

# 1
  • Мнения: 1 877
Задай си въпроса в "Майчинството - счетоводно".Там ще ти отговорят...

# 2
  • София
  • Мнения: 1 878
tity2, ще споделиш ли какво стана с твоите болнични?
ето какво намерих аз по въпроса в сайта на нашето любимо НОИ:


"Необходимо е да се има предвид, че разпоредбата на чл. 21 от НМЕР регламентира компетентността на здравните органи за издаването на болничните листове. Тя не се отнася до определянето на временната неработоспособност като настъпила, с оглед изплащането на възнаграждение от осигурителя за първия работен ден от нея (по чл. 40, ал. 4 от КСО) или за установяването на 6-месечния период, за който се отнася осигурителният доход за изчисляване на паричните обезщетения за временна неработоспособност. Затова временната неработоспособност по последващ болничен лист, отпускът по който започва непосредствено след почивните или празничните дни или след другия законоустановен отпуск, се приема за новонастъпила, когато той е правомерно издаден като “първичен” и с друга причина или диагноза без връзка със заболяването по предходния болничен лист, отпускът по който изтича непосредствено преди почивните или празнични дни или другия законоустановен отпуск."


# 3
  • Мнения: 16 201
Късно намерих въпроса ти. Съгл. Закона за здравето:
"Чл. 112. (1) Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, фонд "Рехабилитация и социална интеграция" и органите на медицинската експертиза на работоспособността) се правят:
1. срещу решенията на лекуващия лекар - в 14-дневен срок от получаването им пред лекарската консултативна комисия;
2. срещу решенията на ЛКК - в 14-дневен срок от получаването им пред ТЕЛК;
3. срещу решенията на ТЕЛК - в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК;
4. (изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 1.03.2007 г., относно замяната на думите "Софийския градски съд" с "Административния съд - град София") срещу решенията на НЕЛК - пред Административния съд - град София по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
(2) Заинтересованите лица и организации (освидетелстваните, осигурителите, териториалните поделения на НОИ и НЗОК) могат да обжалват в 14-дневен срок решения на ЛКК, с които се нарушават изискванията и редът при издаване на експертни решения за временна неработоспособност, и пред регионалния съвет по чл. 111 .
3) Регионалният съвет се произнася по жалбите в 10-дневен срок след повторна експертиза на временната неработоспособност, извършена от определена от него специализирана ЛКК съобразно вида на заболяването.
(4) В случаите на установено нарушение при издаването му регионалният съвет отменя обжалваното експертно решение, като работоспособността се установява с решението на повторната експертиза.
(5) Решението на регионалния съвет за отменяне на експертното решение и решението на повторната експертиза се изпращат на заинтересованите от експертизата лица (освидетелстваните, осигурителите и НОИ), както и на РЗОК.
(6) Обжалването на решението на ЛКК по реда на ал. 2 е пречка за обжалването му по реда на ал. 1, т. 2.
(7) Решението на регионалния съвет за отхвърляне на жалбата не е пречка за обжалване решението на ЛКК пред ТЕЛК по реда на ал. 1, т. 2. В този случай срокът започва да тече от получаването на решението на регионалния съвет.
(Sunglasses Решението на повторната експертиза може да се обжалва по реда на ал. 1, т. 2."

Важно е обжалващият да спази горепосочените срокове. Имаме решение, по което е обжалвал работодател, но след изтичане на срока, поради което съдът отмени решение на НЕЛК и остави в сила решението на ТЕЛК.


Важно е също така да се знае и, че: "Решенията на органите на медицинската експертиза, които не са обжалвани или редът за обжалването им е изчерпан, са задължителни за всички лица, органи и организации в страната."- чл. 1123, ал.3 на същия закон.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт