Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 5 490
zнам, че има такава тема, zащото четох преди години, но първо не мога да я намеря, второ ми се сториха тогава рецептите не съвсем добри ... някак останах с впечатление, че освен лук, кайма и олио и черен пипер нямаше. Аz пък си спомням баницата на баба ми и имаше доста нещо , но не помня точно какво добавяше, Слагаше определено и доматено пюре и червен пипер,  а и други подправки.
Как я правите вие?
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Когато се навия да правя баница с месо я правя по тази рецепта:
ВЪЛЧА  БАНИЦА


 Продукти:
400 гр. сирене
500 гр. гъби
350 гр. бекон
5 яйца
1,5 пакет кори за баница
олио, сол , чубрица
Начин на приготвяне:
Задушете гъбите в отделна тенджера, като добавите 1 лъжичка сол, но без олио, за да се запази автентичният им вкус.
След като изстинат, разбийте 1 яйце при тях и добавете 2-3 лъжици олио.
В друг съд разбийте сиренето на трохи, добавете две яйца и малко олио. Ако сместа е прекалено суха (стои на буци) добавете малко кисело мляко.
Нарежете бекона на малки късчета и ги оваляйте в едно яйце.
Намажете дъното на тавата с малко олио, и сложете един лист от корите.
На масата от страни разстелете друга кора, и нанесете равномерно по нея с лъжица от сиренето. Покрийте с втора кора и разстелете гъби. Върху следващата кора положете късчета бекон.
Завийте трите кори заедно на фишек и ги сложете в тавата. Пригответе още 4-5 фишека, докато се запълни тавата без да се натъпква.
В съда от сиренето разбийте последното яйце и го изсипете върху баницата. Разнася се равномерно отгоре с лъжица, за да не остане суха кора. Поръсва се с чубрица и се пече около половин час - до кафява кора, проверява се с клечка.

П.П. Понякога слагам в плънката и задушен праз освен другите съставки,също става хубава.
Цитирай


Мнения: 5 490

да .. виж, гъбите и магданоzа zабравих. Сега ще zвънкам на баба ми и ще публикувам нейната. Тя определено имаше домати или доматено пюре. Някак си ми се струва прекалено маzно беz домати ... ще питам.
« Последна редакция: пн, 17 дек 2007, 11:23 от jabata_dil »
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ами аз затова писах "Когато се навия...." Тежичка идва затова рядко я правя.Ама ако някой даде нещо да не е толкова мазно,,,ще се пробва  Wink
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 434
Освен доматено пюре, яйца и запържената кайма, аз слагам праз-лук (все пак е зимна баница и праз се намира  Wink , задушавам го с каймата )и ориз, за да уплътни плънката. За подправки - червен и черен пипер и чубриза разбира се. Аз слагам и малко самардала, много я тача тази подправка  Mr. Green
Цитирай


Мнения: 8 581
Аз правя "Вълчата баница" на Дамаянти, много е вкусна.

1 пак. кори за баница (използвам "Фамилия")
3 яйца
1 майонеза
1 к.л. бакпулвер
200 гр. сирене
200 гр. кашкавал
3 кренвирша
вода
олио за мазане на тавата.

Настъргват се сиренето, кренвиршите и кашкавала и се разбъркват (суха смес).
В отделна купа се смесват 1 майонеза, толкова вода (колкото е майонезата) , яйцата, бакпулвера.
Намаслява се тавата и започват де се редят по 3 кори на ред, като се "набръчкват" една до друга. На всеки пласт от три кори се посипва от сухата смес, като се завършва с кори. Нарязва се баницата (желателно е с къдрав нож за да не се сплеска много) è се залива с разбитите отделно майонеза, вода, яйца и набухвател. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.Става готова за около 30 минути, но си зависи от фурната.
П.С. Пропорциите специално на сухата смес, може да се променят според това какво имате в хладилника

А този вариант е на Мила:

400 гр. сирене
500 гр. гъби
350 гр. бекон
5 яйца
1,5 пакет кори за баница
олио, сол, чубрица

Задушете гъбите в отделна тенджера, като добавите 1 лъжичка сол, но без олио, за да се запази автентичният им вкус. След като изстинат, разбийте 1 яйце при тях и добавете 2-3 лъжици олио.
В друг съд разбийте сиренето на трохи, добавете две яйца и малко олио. Ако сместа е прекалено суха (стои на бучки) добавете малко кисело мляко.
Нарежете бекона на малки късчета и ги оваляйте в едно яйце. Намажете дъното на тавата с малко олио, и сложете един лист от корите.
На масата разстелете друга кора, и нанесете равномерно по нея с лъжица от сиренето. Покрийте я с втора кора и разстелете гъби. Върху следващата кора положете късчета бекон. Завийте трите кори заедно на фишек и ги сложете в тавата. Пригответе още 4-5 фишека, докато се запълни тавата без да се натъпква. Отгоре покрийте с два листа кори, като подгъвате краищата надолу за по-добър вид.
В съда от сиренето разбийте последното яйце и го изсипете върху баницата. Разнася се равномерно отгоре с лъжица, за да не остане суха кора. Поръсва се с чубрица и се пече около половин час докато коричката стане кафява /плънката може да се проверява с клечка/.
Цитирай

USA

Мнения: 1 777
Ето още две рецепти - месник и мързеливата Богданка. Smile
Мързеливата Богданка


Месник
Цитирай

София

Мнения: 110
Здравей, аз правя импровизирана месна баница. Задушавам лук ,прибавям каймата с вода и продължавам задушаването. Преди да го сваля от огъня прибавям разбито яйце и подправки по избор. Когато изстине сместта слагам  няколко лъжици кисело мляко и една лъжичка сода за хляб /загасена в млякото/. Е слагам  икори за баница, но това всеки си го знае Love
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Яяя ,  labrex , значи моят вариант на месната баница е на Мила.Не помня преди колко години съм извадила рецептата..Сега като видях..., ами то и словореда си е същият.... 35 . Благодаря   bouquet поне ще знам на кого е рецептата.
Цитирай


Мнения: 5 490
ей го и мейла от баба ми, сори zа маймуницта , но яху то кирица zле интерпретира


1kg. luk, 1kg. kaima za predpochitane teleshka, no moje wsqkakwa. Sol, cher piper, cherwen piper, magdanoz 1 wrazka, 1 kori. Luka se zadushawa da omekne s 1 chaena chasha olio. Posle se slaga i mesoto i podprawkite i se izparjwa dobre.Ako mesoto e po-tlasto se slaga po-malko maznina. Posle v namazana tava narejdame 1 red kori, red meso....nai-otgore i nai-otdolu po 2 kori. Otgore zalivame s malko woda. Pechem do zacherwqwame.
Mojesh da slojish i gabi  da zaparjish s kaimata , a domatenoto pure е " wapros na wkus" t.e. ako iskash.
 Pozdrawi  ot baba ti  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 5 000
ей го и мейла от баба ми, сори zа маймуницта , но яху то кирица zле интерпретира


1kg. luk, 1kg. kaima za predpochitane teleshka, no moje wsqkakwa. Sol, cher piper, cherwen piper, magdanoz 1 wrazka, 1 kori. Luka se zadushawa da omekne s 1 chaena chasha olio. Posle se slaga i mesoto i podprawkite i se izparjwa dobre.Ako mesoto e po-tlasto se slaga po-malko maznina. Posle v namazana tava narejdame 1 red kori, red meso....nai-otgore i nai-otdolu po 2 kori. Otgore zalivame s malko woda. Pechem do zacherwqwame.
Mojesh da slojish i gabi  da zaparjish s kaimata , a domatenoto pure е " wapros na wkus" t.e. ako iskash.
 Pozdrawi  ot baba ti  Laughing
Браво на баба ти   bouquet Това ще го пробвам задължително....  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 10 657
ей го и мейла от баба ми, сори zа маймуницта , но яху то кирица zле интерпретира


1kg. luk, 1kg. kaima za predpochitane teleshka, no moje wsqkakwa. Sol, cher piper, cherwen piper, magdanoz 1 wrazka, 1 kori. Luka se zadushawa da omekne s 1 chaena chasha olio. Posle se slaga i mesoto i podprawkite i se izparjwa dobre.Ako mesoto e po-tlasto se slaga po-malko maznina. Posle v namazana tava narejdame 1 red kori, red meso....nai-otgore i nai-otdolu po 2 kori. Otgore zalivame s malko woda. Pechem do zacherwqwame.
Mojesh da slojish i gabi  da zaparjish s kaimata , a domatenoto pure е " wapros na wkus" t.e. ako iskash.
 Pozdrawi  ot baba ti  Laughing


Точно така я правя и аз, и моята рецепта е от баба ми. Става страхотна вкусотия, като с повечко лук е още по-вкусно. Вместо кайма, може да се сложи кълцано месо по избор.
За който може да разточва кори - същата плънка може да се сложи и в баница с домашно точени кори, която просто не може да се опише на вкус...
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.