Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 18 дек. 2007, 10:53 ч.

детето ми се бие в детската градина,някой има ли такъв проблем?

 • 3 580
 • 27
 •   1
Отговори
 • Мнения: 23
Дъщеричката ми , не знам защо,но не харесва по-малките деца от нея и определено не им прощава. Ние с  мъжа ми и говорим , но тя си продължава с нейните историйки. Вие как бихте реагирали-според мъжа ми не трябва да търся вината в нея,т.е. те сигурно я провокират за да ги удря.

# 1
 • Мнения: 14 776
Разбира се, че другите деца са виновни, а вашето не. Тя просто е лидер и не трябва никога да търсите вината в нея, защото може да я обидите.
Смятам, че трябва да се говори с детето сериозно, да му се обясни така че да разбере колко е гадно и унизително да те бият, че ако иска да се бие- да опита с някой по- силен от нея. Ако не разбере- накажете я, говорете с учителките в градината.
Похвално е, че виждаш проблем, темата е за Нашите деца.

# 2
 • Мнения: 4 669
Кажи на мъжа ти , че бебетата не е много ясно как я провокират ... Защо не се бие с момченцата на нейната възраст  Confused
Определено има проблем с дъщеря ви и мисля , че сте длъжни да вземете мерки .
Тя може да е на тати принцесата , но другите деца не са виновни за агресията и  Sick .

Всъщност Янечек го е казала много по - добре от мен !

# 3
 • Мнения: 5 877
Кратко и ясно: така не се прави.
Категоричен тон с малко думи, но да е ясно, че не се шегуваш.
И отдръпване на вниманието до момента, в който не покаже, че е разбрала грешката си (т.е. очаква се същата вечер да дойде и да каже, че няма да прави така).
На проявена агресия реагирам като на опит да пипне контакт - недвусмислено и категорично "не". Без дълго конско, за да не "изключи", но и без смекчаване на важността на въпроса.

Ако не се получи, бих поканила на кафе майката на някое от пострадалите деца - кафето заедно с децата, да видят, че родителите търсят разбирателство и че на теб ти е неудобно от нейните действия.

Поздравления, че се замисляш. Това е правилният подход.

# 4
 • Мнения: 421
А какво се прави, когато бият твоето дете?
Сина ми мине се не мине и  изплаква, че някой го е бил. Аз говорих с учителката, говорих и с родителите на детето, което го удря, но от тук накъде?
 Алекс не доумява защо го бият и ме пита.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 338
И моята се биеше в градината. С говорене в къщи и непосредствено преди да влезне в градината пред госпожата се отучи за 1 седмица. Сега пък нея я бият. Потърсих госпожата за съдействие. Понеже аз помогнах когато моето биеше другите и тя си влезна в ролята и боя престана. Е сега се карали ама поне не се бият.
Имахме и друг проблем - едно дете я ухапало безпричинно както си стояла на столчето седнала /това ми го казаха госпожата и дъщеря ми/. На другия ден моята ухапала друго дете в спор за играчка. Отново сериозен разговор с нея и ежедневно напомняне че това не е хубаво и колко нея я е боляло и че тя не бива да причинява болка на другите. Не се повтори.
Това е моя опит макар и малък.

# 6
 • Мнения: 23
Сърдечно благодаря, за отговорите!
Относно лидерството- Янечек е права. Госпожите казват,че е много инициативна, винаги има отговор в учебните занимания, държи да се справя сама с всичко .
В къщи смея да кажа,че аз и мъжа ми много внимаваме в отношенията си,което допринесе за синхрон и в работата( ние работим заедно и само двамата-нищо не ни ограничава да сме внимателни).
Мислиме и за бебе, но не знаем дали и как тя ще го приеме.
За разговорите с Илиянка- тях ги има, надявам се да имат резултат, но срам,не срам ще споделя,че аз съм била с такова поведение в детската - майка ми помни доста добре

# 7
 • Мнения: 5 877
Мисля, че първото изречение на Янечек беше иронично. Силно иронично.
Биещите се деца не са лидери. В друга тема се беше чуло подобно обяснение и прозвуча много кофти, затова го цитира.
Чудя се дали да не пусна отделна тема за всевъзможните родителски напъни да отгледат "лидери" и какво точно ще се получи, когато порасне поколението от желаещи да командват (а накъде, за какво, в името на какво - вълци ги яли тези неща).

# 8
 • Мнения: 14 776
Сърдечно благодаря, за отговорите!
Относно лидерството- Янечек е права.
Aз вложих малко ирония в това. Едно дете е лидер, когато родителите му позволят да бъде такова, ако е свикнало да води всички за носа ще иска навсякъде да е така. Ясно ми е, че хората са склонни да оправдават децата си, но не е зле да им бъде разяснено защо лошото поведение не е желателно и защо се санкционира. Ако утре Илиянка срещне друг лидер, който е по- силен и я понабие кой ще бъде виновен?

# 9
 • Мнения: 23
Анда, може би всяка майка иска да чуе най-добрите думи за своето дете- е аз не ги възприемам иронично. Пробелем имам-то е ясно, но знам и че детето ми има подобно поведение, тя има изградено умишлено от мен високо самочувствие, знае че може всичко и макар с леки забележки се справя учудващо добре за възрастта си. Организира доста занимания дори с по-големите деца -главно- имам повод да мисля, че е по-инициативна от дечицата,които са нейна възраст

# 10
 • Мнения: 5 877
Биенето на други деца не е лидерство, а обикновена агресия.
Може би е добре да понамалиш аплаузите? Едва ли е здравословно за детето да се чувства "яйце с два жълтъка" - има опасност да реши, че за него общите правила не важат. А това ще го пусне в безтегловност, която не е добра за него, защото ще го направи по-несигурно. Също като режима (примерно повтарящите се действия при лягане) наличието на ясни и отчетливи правила изгражда стабилността в света на детето ти и затвърждава връзката помежду ви.
То чисто и просто ще ти вярва повече, когато изискваш от него да следва някакви морални принципи. Защото всяко "добро" действие ще препотвърждава, че говорите на един език. Че е голямо и е добро за другите.
Хубаво е, че проявява инициатива в игрите, но не го извеждай още като черта на характера му. Има време. По-скоро насочи вниманието му към начините, по които може да помага на другите деца да играят по-добре, да включват в играта по-слабите и по-срамежливите. И категорично никакви бойни действия.

# 11
 • Мнения: 23
И пак благодаря за откровеността!
Основно се надявям разговорите ни да й повлияят.
Мисля,че след една случка в парка се отключи това поведение- беше се насочила към една пързалка, когато две по-големи дечица я изгониха с мотива,че това е тяхната къщичка.
Майките им доста се посмяха - децата им не бяха допуснали няк'во си момиче да им се бърка в играта. Това допълнително я унизи, аз пък вместо да се разправям я заведох на друга пързалка-от тогава всичко нейно си е  нейно

# 12
 • Мнения: 5 877
Ами аз пък в такива случаи отивам и говоря с по-големите деца.
Не се карам, просто казвам категорично, че нямат право да гонят малките. Тя трябва да види, че има смисъл в поддържането на някакви правила.

Не бих допуснала тя да изгони друго дете.  Ако за нещо би си изяла боя, то е това.

# 13
 • София
 • Мнения: 15 581
Първо на първо, говори с учителките - те са педагозите, които възпитават твоето дете през по-голямата част от деня. Те имат свои методи и знаят как да ги прилагат, така че да я отучат да се бие.  Ако не знаят как - значи не стават за учителки.
Отделно, продължавайте с разговорите вкъщи.

# 14
 • Мнения: 23
днес сме били добри с вси4ки деца

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт