Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 46 отговора

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Моля всички които пригитвят Капама да споделят рецептите си...  Hug 
Цитирай
Здравей Smile

Ще се опитам да опиша как я приготвям аз, но това са повече насоки отколкото точна рецепта....

Първо на дъното на съда (трябва да е голям Wink се слага малко нарязано кисело зеле. Върху него е мястото на пилешките пържолки, да са на по-влажно, за да не изсъхват. Тук се стига до най-широкото място на повечето съдове и тук се нареждат сърмичките - 1 или 2 реда. Върху тях наденица или кървавица, отгоре смес от нарязани на едри хапки или малки пържолки свинско и телешко, както и малко лук. Също може да се сложи и кисело зеле, но нарязано на ситно. Ако тук сложиш и ред зеленчуци от туршия, после всички ще питат това задушени зеленчуци ли са, каква е тая странна туршия... Smile За капак - бекон, не е нужно да е нарязан на много тънко. Добре е цялото нещо да се получи плътно, т.е. където трябва запълвш с кисело зеле на ситно. Отгоре се сипва малко олио, сол и чубрица, допълва се със зелев сок разреден с малко вода и във фурната за няколко часа - на слаба температура (120 градуса примерно).

Ако искаш по-точни рецепти - ето рецепти за капама.

Дано да съм полезен Smile

Ще ми е любопитно да видя и други идеи за капама - предполагам до няколко дни в тази тема ще могат да се открият много интересни идеи.

Весели празници на всички!
Цитирай

София

Мнения: 5 000
На дъното на гювеча се слага малко нарязано кисело зеле,отгоре пилешко месо(аз слагам горната част на бутчето) или заешко,завити зелеви сърми(задължително слагам в плънката и нещо пушено нарязано дребно за да се смеси пушеният вкус с каймата - домашно мляна,ориз,лук,чубрица,черен,червен пипер),свинско шарено месо(не много тлъсто),сурова наденица(аз слагам сурово пушен суджук).Всичко се нарежда в гювеча много плътно,като между пластовете слагам 1-2 големи дафинови листа.Отгоре пак зеле,2 с.л. свинска мас,2ч.ч. зелев сок и 1 вода.Слагам във фурната вечерта и включвам на 1 степен.На сутринта цялата къща ухае на капама и ти се ще да я изядеш барабар с гювеча... 35

П.П. Така я приготвям в къщи.Толкова ми побира гювеча.Ако е по-голям и за повече хора може и още видове меса да се сложат,но така всичко което се слага вътре дава страхотен вкус.

                       ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ !
« Последна редакция: ср, 19 дек 2007, 11:58 от TheNMaster »
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 032
На дъното на гювеча аз слагам цели зелеви листа (ако случайно загори заминават само тези листа). После подреждам един ред сърми ( на мен са ми по- вкусни с кълцано месо, вместо с кайма и така ги правя). От там нататък подреждам наденица, пилешко, телешко и свинско месо, като смлагам кълцано зеле между редовете. За да не ми става сухо свинското, всяка пържолка завивам в зелев лист. Заливам капамата със зелев сок, слагам една малка заквасена сметана и отгоре отново покривам със зелеви листа. Това е моята капама. По принцип подправки не слагам, защото наденицата и сърмите са овкусени, но дафинов лист и червен пипер са напълно подходящи. Пека на не много силна фурна за около 5-6 часа.
Цитирай

под ореха

Мнения: 533
Eто и моята рецепта:
На дъното на гювеча слагам пушен бекон нарязан на ивици и малко нарязано кисело зеле,отгоре пилешко ,пуешко или  заешко.След това  завити зелеви сърми/пълнени сухи чушки /,ред свинско шарено месо,пак нарязано зеле ,ред сурова наденица /суджук , кървавица /.Всичко се нарежда в гювеча много плътно,като между пластовете слагам 1-2 бахара и 1-2  големи дафинови листа,три -четири скилидки чесън и две -три колелца червено цвекло.Отгоре слагам пак зеле и ивички сланинка.Всичко заливам с чаша червено вино ,  две - три чаши зелев сок и две лъжици мас.Слагам вечерта във фурната на слабо и сутринта капамата е готова.  chef
Цитирай

София

Мнения: 4 812
Накарай търсачката да ти изрови рецептата на Спаска - ненадмината е.
Цитирай


Мнения: 9
Ето и моята рецепта:В голяма тенджера/колкото да се събере с капака в печката/ или гювеч слагам на дъното 1 пръст сланина,нарязано кисело зеле.Пълня петел със смес за сърми/лук,ориз кайма ,дреболии,гъби.Слагам го върху зелето край него нареждам сърми,кървавица/суджук/,свински ребра,зеле.Отгоре слагам зелеви листа.Замазвам капака отстрани с тесто и пека 3 часа.
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
  Бях яла капама само с агнешко... Сега се радвам като видях че може да се приготвя с различни видове меса.  Smile

Много ви благодаря на всички ви за страхотните рецепти!     bouquet

П.П Ще се опитам  също да намеря рецептите на Спаска.

Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ето рецептата на Спаска ,за да не ровите,че бая време загубих докато я открия...

КАПАМА

Това, което ще ви дам като вариант е на Гоцеделчевска капама (баща ми е от там). Има и Банска капама, но не знам точната рецепта. Разликата е най-вече в това, че в Банската капама се слага и чекане (червено цвекло). Капамата по принцип е страхотно ядене, но се готви бавно.В общи линии става от днес за утре.

И така:

Трябват ви три вида месо – около 1 кг. кайма (смес от телешко и по-тлъсто свинско), свински пържоли (най-добре от врат и толкова на брой, колкото порции ядене ти трябват), едно цяло пиле, кисело зеле, малко кървавица или суров суджук (не е задължително, но е важно за по-богатия вкус на яденето).

Приготвяте традиционна смес за плънка на сарми от каймата, ориз и подправки по ваш вкус. Македонците използват много различни подправки (морковче, целина, чубрица, джоджен, мащерка, риган, черен пипер, магданоз и т.н.) и от целите листа на киселото зеле навиваш 10-тина сарми (или толкова, колкото човека ще сте на масата).
За пилето приготвяте плънка от ориз и подправки, пилешки дробчета и гъби.
Пържолите осоляваш и натриваш със смес от подправки.

В дълбока и широка тенджера или глинено гърне редите пласт кисело зеле, върху него поръсвате малко червен пипер и редите сармите. След това редите още един слой кисело зеле и червен пипер и слагате напълненото пиле, пак кисело зеле и пипер и нареждате пържолките и кървавицата (суджука). Пак поръсвате с кълцано зеле и червен пипер, отгоре поливате с около 4 суп. лъжици олио и 1 ½ чаена чаша сок от зелето. Можете да сложите някъде вътре и 1-2 леко люти чушки, ако обичате по-пикантни манджи.

Слагате тендежерата/гърнето във фурната и включвате на най-виската температура, докато яденето заври. Заври ли, веднага намалявате на не повече от 120 градуса и оставяш така да къкри около 8 часа (една нощ му стига).
След като е готово, яденете се изсипва в голяма тава и се слага във фурната съвсем леко да се запече.

Сервирате по една сърма, пържолка и порция от пилето и от кълцаното зеле. И с хубаво червено вино.

Цитирай


Мнения: 8 576
Тази капама, от горната рецепта на Спаска е много вкусна, аз също така я правя, само че на дъното на съда слагам или свински ребра, или свински кокали, или резенчета сланина или бекон и после редя продуктите. Голяма вкусотия е! Love
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Да вкусно изглежда да е,но аз нямам толкова голям гювеч да събере толкова много неща,затова вместо цяло пълнено пиле аз слагам само горните бутчета.А плънката за да се напълни пилето у нас му се вика "залъгалка" демек...отвлича ни от мръвките... 35 .Затова я правя както съм писала по-горе...
Цитирай


Мнения: 8 576
Да вкусно изглежда да е,но аз нямам толкова голям гювеч да събере толкова много неща,затова вместо цяло пълнено пиле аз слагам само горните бутчета.А плънката за да се напълни пилето у нас му се вика "залъгалка" демек...отвлича ни от мръвките... 35 .Затова я правя както съм писала по-горе...

Няколко пъти на Нова година съм я правила в тенджерата под налягане - точно защото се събирахме доста хора и гювечът се оказваше малък. Като заври, я оставях на тих огън и ставаше също страшно вкусна. После внимателно я изваждах в голяма чиния /почти като тава/, нареждах отстрани сърмичките, другия ред пържолите, сърмите, в средата пълнената кокошка  и така я слагах в средата на масата. Всеки си сервираше.
Цитирай

София

Мнения: 600
Абе има някаква специфична подправка, която се слага, но не се сещам каква е точно. Яла съм и други неща с нея в Банско... Ако някой знае каква е, моля да сподели!!!
Цитирай

Варна

Мнения: 1 595
Преди няколко дни правих. Ето я моята рецепта
кисело зеле- една голяма зелка
ориз 1/2 ч.ч.
пилешки бутчета
телешко месо
свинско месо
сурова наденица с кълцано месо/вземам една от Кауфланд, която най много се доближава до тази която продават в Банско/
подправки-червен пипер, чер пипер, чубрица по шопски, олио, вино 1/2 ч.ч.
Начин на приготвяне: зелето се нарязва и се смесва с ориза и подправките
На дъното на гювеча слагам мазнина  и зелеви листа после част от зелето телешко месо, ред зеле пак ред месо и така накрая завършвам с наденицата. Най отгоре се слага пак зеле и зелеви листа като се покрива цялата повърхност. Разбира се слагам вино и малко зелева чорба. Пека на 200 градуса 4 часа. Уверявам ви става страхотно месото супер крехко.
Цитирай

София /Абсурдистан

Мнения: 2 718
Страхотни рецепти, ще се пробват  chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 46 отговора