Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 дек. 2007, 10:21 ч.

Данъчен въпрос

 • 1 048
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 013
Съществува ли възможност да се направи дарение на инвалид и то да бъде приспаднато от данъчната основа при плащането на данъците за 2007 г.? Имам спомен, че беше възможно м.г.
И ако да - какво трябва да се направи? Какъв процент от годишните доходи може да бъде дарен?

П.С. И не искам да лъжа държавата. Имаме 5-ма инвалиди в семейството си с мъжа ми, за които сме похарчили много повече, отколкото всяко дарение, което би било признато от данъчните. Но ми хрумна, че може да спестим и някой лев от данъци.

# 1
 • Мнения: 4 404
От тази година май може само на институции.  Thinking

# 2
 • Мнения: 255
За 2007 г. може, от 2008 г. отпадат всички данъчни облекчения.

# 3
 • Мнения: 6 358
Извадка от ЗДДФЛ

Данъчно облекчение за дарения
Чл. 22. (1) Сумата от годишните данъчни основи се намалява с направени през годината дарения:

1. до 5 на сто, когато дарението е в полза на:

з) хора с увреждания, както и за технически помощни средства за тях;


(2) Общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи по ал. 1.


(3) Когато дарението е в непарична форма, неговият размер е цената на придобиване, отразена в документите за придобиване на предмета на дарението от дарителя, ако придобиването е станало до три месеца преди датата на дарението. В останалите случаи размерът на дарението е пазарната цена към датата на предоставяне на предмета на дарението.


(4) За дата на извършване на дарението се смята датата на придобиване на дарението от дареното лице по смисъла на чл. 11 .


(5) В сумата от годишните данъчни основи по ал. 1 не се включва годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец.

Ползване на данъчните облекчения
Чл. 23. Данъчните облекчения се ползват с подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 , към която се прилагат:
4. копия на документи, удостоверяващи, че дареното лице е от изброените в чл. 22 и че предметът на дарението е получен - за данъчното облекчение по чл. 22 .

# 4
 • Мнения: 2 013
Много благодаря  bouquet

А документно как мога да оформя такова дарение?

# 5
 • Мнения: 255
Подава се данъчна декларация в НАП с приложени към нея служебна бележка от работодателя за доходите и платените данъци през 2007 г., договор за дарение, разписка от дарения, че е получил сумата, копие от ТЕЛК.

# 6
 • Мнения: 2 013
Много, много благодаря!

# 7
Най-добре направи дарението по банков път по сметка на инвалида. Така ще си спестиш много неприятности и въпроси на  данъчните.
  bouquet

# 8
 • Мнения: 2 013
Доколкото четох и на други места, даже май не се иска някаква нотариална заверка. Просто подписи и копие от решението на ТЕЛК или както там се казва в момента. А самото копие дали трябва да е нотариално заверено newsm78

# 9
 • Мнения: 4 404
Не, аз миналата година правих такова дарение и не ми искаха нотариална заверка. Достатъчна е разписка, че е получил парите и копие от решението на ТЕЛК+договор за дарение. Може да го дръпнеш от Нета.

# 10
 • Мнения: 3 847
За 2007 г. може, от 2008 г. отпадат всички данъчни облекчения.
Абсолютно всички ли?

# 11
 • Мнения: 2 013
За 2007 г. може, от 2008 г. отпадат всички данъчни облекчения.
Абсолютно всички ли?

Не, не са всички, но не мога да ти изредя какво остава. Ще има облекчения за дарения, но май само на институции.
Единствените, за които остава необлагаем минимум - ако се не лъжа 660 лв. месечно, са работещите инвалиди. Присъщите разходи по граждански договори се намаляват от 35% на 25%, за авторски права - от 70% т.г. на 40%.

# 12
 • Ботевград
 • Мнения: 2 289
А щом дарението ще бъде за 2007ма кога е срока за подаване на декларациите?
 Rolling EyesЕгати, наистина всичко е отпаднало  Sad

# 13
 • Мнения: 2 013
А щом дарението ще бъде за 2007ма кога е срока за подаване на декларациите?
 Rolling EyesЕгати, наистина всичко е отпаднало  Sad

Мисля, че срокът не е променен - 15 април

# 14
 • Мнения: 255
Не се изисква документите да са нотариално заверени. За физическите лица, за съжаление, отпадат всички облекчения, заради плоския данък. Относно срока - мисля, че чух по новините за срок до 30 април, но не разбрах само за местните данъци ли е или за всички. Най-добре е след като работодателя издаде служебната бележка да се попълни данъчната декларация и да се подаде - колкото по-рано, толкова по-бързо ще върнат данъка. И едно важно уточнение - инвалида трябва да декларира направеното дарение в 2-месечен срок. За дарението той не дължи данъци, но ако не го декларира може да бъде глобен.   

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт