Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 Thinking Thinking Thinking Thinking Thinking Thinking Thinking Thinking Thinking Thinking
Здравейте мили майки-темата която бих желала да разискваме и по която съм убедена, че самотните майки които отглеждат децата си и който не са били в законен брак с бащата на детето, са си задавали същият въпрос.???????КОЙ ЗАКОН ВСЪЩНОСТ ЗАЩИТАТВА МЕН И ДЕТЕО ИЛИ СЪМ ГЛАС В ПУСТИНЯ??????????
КАЗУС:
1.Съвместен живот около 3 години с бащата - без законен брак
2. Бащата припознава детето
3. Раздяла между родителите
4. Съда решава майката да упражнява правата над детето
5. Решение на съда - бащата да заплаща месечна издръжка от 80лв независимо от това че за изминал период е плащал по собствено желание 200 лв и има възможност в момента да изплаща същата сума без всякакви пречки
Ако прочетем внимателно СК ще разберем че една майка сключела законен брак има някакви предимства пред майка която има дете от съвестен живот с мъжкият пол/всъщност - как бихме определили в този случай мъжкият пол "не може да го наречем съпруг и бивш такъв защото няма брак"""?
Спирам до тук, за да видя и вашите мнения   

# 1
 • Мнения: 1 431
Ако жената е била семейна - има право да претендира за част (обикновено половината, макар че има и други варианти) от семейното имущество придобито по време на брака.
Ако жената не е женена има право на издръжка за детето ако се докаже че това е бащата. Други права май няма.
Размера на издръжката определен от съда обикновено е нисък. Харесва ти или не - това е ситуацията за момента. Възможностите на бащата и колко давал преди се взимат рядко под внимание.
Мъжкия пол може да го наречен биологичен баща на детето.
Семейния Кодекс е добре да го прочете човек преди събитията. Пост фактум - файда йок.

# 2
Именно за това става въпрос, дали с брак или без брак майката си остава майка и детето си остава дете от двамата родители както и че са живееле заедно близо три години, дефакто и двамата са допринесли за дома в който са живели - защо тоганва майката с брак да има предимство пред майката без брак, както и при развод-ако си с брак съда може да ти определи жилището за ползване в  случай че нямаш друго такова, ако сиз брак съда няма право да ти гоопредили за ползване с детето и оставаш на улицата/Е КАДЕ В СЛУЧАЯ ЗАКОНА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА ТИ И ПРАВАТА НА ДЕТЕТО????????????
ТИ СИ НА ХОД 

# 3
ДА ДА - Запознайте се с биологичният баща на детето ми  Laughing Laughing Laughing Laughingха ха

# 4
 • София
 • Мнения: 3 009
Майките имат многооооооо права:
1. Да си гледат децата и по възможност - да не мрънкат, да не се оплакват, да не искат пари за нищо и т.н.
2. Да не се надяват на помощ от държава или бивш;
3. Да си носят цялата отговорност сами - щот сами и "туко така са си направили децата" /цитирам по спомен/;
4. Да не настройват децата против бившите;
5. Да не си въобразяват, че нещата ще се оправят;
6.

мога да продължа още доста да пиша, но ти си достатъчно умна и сама да се сетиш за още мнг от правата си

# 5
 • Мнения: 1 431
Аз не съм адвокат, но ще си напиша мнението, а ако нещо объркам сериозно съм сигурен че адвокатките във форума ще ме поправят.
Ами много е просто - при сключването на брак се предполага че двойката живее заедно, има общо домакинство допринасят и двамата за имуществото. Не е сигурно че живеят заедно, не е сигурно че и двамата допринасят за имуществото, но закона предполага това.
Ако двойката няма сключен брак - пред закона няма никакви доказателства че са живели заедно. Ми те може да са се срещнали на улицата да са го направили това дете за 1 час и после всеки по пътя си. Това че мъжа е направил дете на една жена с нищо не го задължава към майката. Евентуално може да се докаже съжителство, най-малко по адресна регистрация, сигурно и по друг начин - адвокатите тр да кажат как. Но дори и така да е - законово нямаш права.
Ако си искала права - да си се омъжила.
Всъщност и на един адрес да сте били - може да сте били просто съквартиранти.
Ако не желаеш да следваш правилата и традициите и поне един подпис да удариш, да искаш после защита от закона е несериозно.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 327
Законодателството до момента не толерира съвместното съжителство. Тук децата нямат общо, защото съпругата иам право ан половината имущество и без да има деца.
Тепърва се подготвя промяан в законодателството, за да се нагоди към новия начин на живот на младите и не толкова млади хора. Освен това предвид, че никой не се регистрира там където живее трудно се доказва съвместно съжителство.

# 7
 • Мнения: 1 431
Законодателството до момента не толерира съвместното съжителство. Тук децата нямат общо, защото съпругата иам право ан половината имущество и без да има деца.
Тепърва се подготвя промяан в законодателството, за да се нагоди към новия начин на живот на младите и не толкова млади хора...
Или с други думи - докато  дойде промяната в законодателството (която не се знае кога ще дойде) нямаш никакви имуществени права при съжителстване без брак. Ако искаш права, сключи брак. Другия вариант - постарай се част от имуществото да е на твое има или официално да се води на името на двамата. В твоя случай е малко късно за съвети.
Все пак - успех с делото, дано да получиш по-висока издръжка.  Peace

# 8
 • Мнения: 1 527
ИМАТ ЛИ ПРАВА МАЙКИТЕ БЕЗ БРАК В НАШЕТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО
Не случайно бракът съществува от хиляди години.  В нашето общество засега той е законът, който урежда най-пълно взаимоотношенията между мъж, жена и родените от тази връзка деца.
След като дори не спазваш този закон каква точно закрила очакваш? Непознаването на закона не е оправдание. След като си се решила да съжителство и дете без брак това е положението.

# 9
 • София
 • Мнения: 238
Майките имат! "Съпругите" без брак по отношение на имуществото - никакви!  Naughty
Изпадала съм в тази ситуация и знам за какво говоря. Ако някой има нужда от "мръсните" подробности бих споделила  Laughing

Само да пожелая кураж на отчаяните майки тук - всяко зло за добро! И не забравяйте, че горе има един, който гледа и забавя, но никога не забравя!  Peace

# 10
Прочетох много отговори по темата.
Как е направено детето и за колко часа е друг въпрос, както и дали съм искала или не искала да сключа брак е също отделен въпрос.
Фактическото съжителство и времетраенето му винаги може да се докаже. Тук става въпрос за равноправието на съжителството както при двойките с брак така и при двойките в съвместно съжителство. И в двата случая същите се наричат СЕМЕЙСТВО като СК гласи  StopЦЕЛИ

Чл. 2. (Изм., - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Целите на този кодекс са: закрила и укрепване на семейството; всестранна защита на децата и възпитаването им; развитие на взаимопомощ, привързаност и уважение между всички членове на семейството и възпитаването им в чувство на отговорност пред семейството и обществото; защита на правата и интересите на поставените под настойничество и попечителство.

ПРИНЦИПИ

Чл. 3. Семейните отношения се уреждат съобразно следните принципи: закрила на брака и семейството от държавата и обществото; равноправие на мъжа и жената; доброволност и трайност на брачния съюз като основа на семейството; всестранна защита на децата; равенство на родените в брака, извън брака и на осиновените деца; зачитане на личността; грижа и подкрепа между членовете на семейството.

ФУНКЦИИ НА СЕМЕЙСТВОТО

Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Основни функции на семейството са: раждане, отглеждане и възпитаване на децата; осигуряване на възможности за развитие на способностите на всички членове на семейството, както и на условия за изпълнение на трудовите и обществените им задължения; създаване в семейството на отношения, основани на уважение, привързаност, дружба, общи усилия и взаимна отговорност за неговото развитие; полагане на грижи и подпомагане морално и материално на възрастните, болните и нетрудоспособните членове на семейството.
Глава трета
ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ

РАВЕНСТВО МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ

Чл. 14. Съпрузите имат равни права и задължения в брака.- след като няма брак една двойка която има общо дете е те пак не трябва ли да изпълняват същите задължения по този член

ВЗАИМНОСТ МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ

Чл. 15. Отношенията между съпрузите се изграждат на основата на взаимно уважение, общи грижи за семейството, разбирателство и вярност. след като няма брак една двойка която има общо дете е те пак не трябва ли да изпълняват същите задължения по този член

СЪВМЕСТНО ЖИВЕЕНЕ НА СЪПРУЗИТЕ

Чл. 16. Съпрузите живеят съвместно освен ако важни причини налагат да живеят разделено. - е двойките без брак не живеят ли съвместно

ГРИЖА ЗА СЕМЕЙСТВОТО

Чл. 18. Съпрузите са длъжни чрез взаимно разбирателство и общи усилия и съобразно своите възможности, имущество и доходи да осигуряват благополучието на семейството и да се грижат за отглеждането, възпитаването и издръжката на децата. - двойките без брак не изпълняват ли същата функция

СЪПРУЖЕСКА ИМУЩЕСТВЕНА ОБЩНОСТ

Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.

(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.

(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното. -- къде тогава отива съвместният принос в изпълнение на тези членове при двойките в съвместно съжителство

ТОГАВА ЕДНА ДВОЙКА В СЪВМЕСТНО СЪЖИТЕЛСТВО И ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ДЕЦА НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЛИ СЪЩИТЕ ФУНКЦИИ КАКТО ПРИ ЕДНА ДВОЙКА С БРАК/НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИМАТ ДЕЦА/

# 11
 • Мнения: 1 527
Прочетох много отговори по темата.
Как е направено детето и за колко часа е друг въпрос, както и дали съм искала или не искала да сключа брак е също отделен въпрос.
Фактическото съжителство и времетраенето му винаги може да се докаже. Тук става въпрос за равноправието на съжителството както при двойките с брак така и при двойките в съвместно съжителство. И в двата случая същите се наричат СЕМЕЙСТВО като СК гласи  StopЦЕЛИ

..............
ТОГАВА ЕДНА ДВОЙКА В СЪВМЕСТНО СЪЖИТЕЛСТВО И ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ДЕЦА НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЛИ СЪЩИТЕ ФУНКЦИИ КАКТО ПРИ ЕДНА ДВОЙКА С БРАК/НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИМАТ ДЕЦА/

Хубаво си цитирала семейния кодекс, но трябваше да започнеш с началото
Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
ПРЕДМЕТ
Чл. 1. Семейният кодекс урежда отношенията, основани на брак, родство и осиновяване; настойничество и попечителство.

Засега това е положението. Аз лично съм на мнение, че трябва да има законодателство и за съвместното съжителство, но докато това стане ще мине време. Интересно ми е каква ще е разликата между официално сключен брак и съвместно съжителство. Да не стане накрая че колкото и тичаш все ще те хванат.

# 12
 • край Дунав
 • Мнения: 2 174
Чета и ми се плаче Sadаз от 15 години съм в процес на съжителство "на семейни начала" и ми се разкатава фамилията.Не че се оплаквам кой-знае колко , ама май имам само правата, описано по-горе-спец съм по парно, ел., деца, кола, бизнес-всякакъв и квото и да кажете-спец съм, понякога ми иде да се застрелям, че мама не ме е родила тъпа и руса /да ме извиняват блондинките-и аз се поизрусих, ама не ми личи/  #2gunfireНакарах "мъжът"да се развива, да е неангажиран с ежедневностите, да придобие сума си имоти и невиждано самочувствие от това/иначе продължава да прави правописни грешки, което лично мен ме влудява/...още ли да пиша или Вие си знаете?Та...въпросът към адвокатите-дали нашата държавица предвижда в евентуалните промени на СК "членове" и за такива като нас-безбрачно-задължените ангажирани моми?

# 13
Да, за това става въпрос."Чл.1"- там е противоречието- а фактически функциите са едни и същи.
Други мнения??????? - но ще ви помоля да се отнасяте малко по-сериозно към темата

# 14
 • София
 • Мнения: 6 452
Аз нещо загубих смисъла на темата май......Мисля, че откакто е възникнала институцията "брак" имуществените и родови интереси винаги са били водещи....Собствено затова е и възникнал брака - за да е сигурен мъжа, че гледа своите деца и завещава имуществото си на тях...дали са негови - отделен въпрос! А когато двама души живеят, но пред закона не са го декларирали - е, как да ги защитава точно този закон?! Аз лично точно и затова посмъртно не искам никакви бракове - нямам намерение да деля имущество с никой, както и да има претенции върху неща, коита са само и единствено за дъщеря ми! Може да звучи грозно, но се нагледах на семейни латонисериали около мен точно заради имуществени спорове при такива ситуации!
Така че, жената, решила да не се омъжва не бива да очаква и каквито и да било алименти в случай на раздяла! Поне тук в България! Доколкото знам в Скандинавието има закон за съвместно съжителство, но пак двойката някак трябва да регистрира това съжителство!
Извинявам се за рязкото мнение, самата аз нямам брак и прекрасно си знам правата...а това, че БНД го хрантутех 3 години си е само и единствено за моя сметка....на никой нищо не мога да доказвам, нито да искам....Кой каквото сам си направи....

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт