Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 883
От известно време се опитвам да направя питка. С много помощ от форума вече имам задоволителни резултати, обаче питките стават едни... като аеро шоколад. Не стават на конци  Confused Питката я правя с брашно, мляко, мая, яйца и олио. Може ли да ми подскажете къде бъркам  Praynig
Цитирай

Видин

Мнения: 5 153
Оставам с впечатление от написаното от теб, че ти превтасват, затова и този ефект на аерошоколад  Laughing(ама как го измисли). Или слагаш много мая или прекалено дълго втасва.
напиши рецептата по която я правиш, за да видим къде е проблема  Smile.
Цитирай


Мнения: 1 720
Няколко идеи - дали продуктите ти са с еднаква температура; каква е маята ти; дали месиш с длани, а не с пръсти; колко оставяш да втаса?
Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Как се меси? С длани или с пръсти?
Цитирай


Мнения: 3 452
Като че ли питки, късащи се на конци се получават с масло, а не олио.......поне моите.....не знам колко важно точно е месенето, защото съм правила пита и без да меся особено много )като време имам предвид). Този ефект на конци ми става, когато питката е с някакви навити елементи - например питката-хризантема, питка от завързани на възелчета парчета тесто, или навити на кифлички......
Не знам, това е, което се сещам аз....

Цитат
Как се меси? С длани или с пръсти?
с хлебопекарна  35
Цитирай


Мнения: 883
Слагам едно пакетче суха мая /7 грама/ и го оставям да втаса с малко топло мляко и малко захар. После смесвам с останалите продукти и добавям още топло мляко. Със същата темп като това в което е била маята /е може малко да е изстинало/. Брашното е колкото поеме. Май излиза около килограм за 300 мл мляко и 3 яйца.
За месенето.. ами не знам каква е разликата. Май с длани меся.  newsm78 Имам кухненски робот с опция за месене на тесто.. може да пробвам с него.
После го оставям да втасва около половин - един час като слагам тавата на парното. После меся пак и го правя на топчици или нещо подобно и после пак да втаса и да се напълни тавичката /още половин час/ и после пека.
Цитирай

Бургас

Мнения: 1 784
Много искам да направя питка,която се къса на конци.Може ли някой да ми напише точната рецепта?Влязох и в другата тема за питките,имаше рецепти с мая ,но никоя мама не беше писала дали става на конци.
Благодаря ако някой все пак ми напише точната рецепта   bouquet
Цитирай


Мнения: 1 282
Много искам да направя питка,която се къса на конци.Може ли някой да ми напише точната рецепта?Влязох и в другата тема за питките,имаше рецепти с мая ,но никоя мама не беше писала дали става на конци.
Благодаря ако някой все пак ми напише точната рецепта   bouquet
Понеже никой не си издава тайната аз пък ще ти кажа единствено кога ми става на конци. Снимах и в темата която съм пуснала за моята любима питка.
Тогава когато усукваш на фитил и въртиш допълнително да стане на  кръг като за баница. Това е тайната опитай ще видиш, че съм била права newsm10
Принципа на козунака Hug













Цитирай

Видин

Мнения: 5 153
Тогава когато усукваш на фитил и въртиш допълнително да стане на  кръг като за баница. Това е тайната опитай ще видиш, че съм била права newsm10
Принципа на козунака Hug



Точно това възнамерявах да напиша и аз. Няма логика без усукване да се получат конци. поне в моята скромна практика, обикновена питка, която само съм размесила  и без да съм я оформила по някакъв начин, не ми е ставала на конци. Болярската питка обаче, няма начин да не стане на конци  Wink.
Цитирай


Мнения: 1 802
Как се меси? С длани или с пръсти?
Със длани естествено!  Laughing
И да, конците стават при усукване на питката, иначе няма как да се получи.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.