Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 20 дек. 2007, 09:34 ч.
  • Преглеждания  1 729  Мнения  15  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 5 001
Имам телешки джолан,лук,моркови,червено цвекло,катрофи,прясно зеле.Как и в каква последователност да направя вкусен,ама много вкусен боршч(доколкото си спомням така се пише на украински)?Ще имам много специални и скъпи гости и искам да не се изложа...

Последна редакция: чт, 20 дек 2007, 09:51 от TheNMaster

Реклама
# 1
  • Мнения: 7 474
Украински борш (леко побългарен)  Laughing



400 гр. свинско  месо , може и пушено ребърце да добавите за аромат
половин не много голяма  зелка
1 малка глава червено цвекло
1 морков
1 червена чушка
2 картофа
50 гр.дом. пюре (или домати от буркан)
2 бульона или сол, дафинов лист
1 шепа сварен бял боб (по желание)

Червеното цвекло и моркова се рендосват на едрото ренде и се задушават в тенджерата, добавят се доматите и чушките. Нарязвате зелката на тънки ивички и картофите на кубчета, добавяте и месото също нарязано на не много едри кубчета+ вода+ бульоните. Аз го варя в тенджера под налягане 45 мин. , в обикновена ще е повечко. Поднася се с лъжица заквасена сметана или кисело мляко. Бон Апети!!
  chef

Снимката е от руски сайт

# 2
  • София
  • Мнения: 5 001
Имам тенджера под налягане..... Grinning

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 2 558
Ето как го правя аз, като рецептата ми е от моята майка (натурална рускиня):
Вари се свинско месо от врата заедно с дафинов лист, глава лук, зърна черен пипер докато омекне (може и в тенджера под налягане, но на мен ми е по-вкусно като се вари по-дългичко в обикновената). Изважда се лука и зърната пипер и се добавят едро нарязани картофи и зеле, нарязано на лентички. Отделно се позадушава ситно нарязан лук, добавят се и настъргани моркови и след 2-3 минути се изсипва в тенджерата при месото и зеленчуците. Запържва се настъргано червено цвекло, като към него се добавя задължително 1 ч.л. захар и 3 с.л. оцет и също се изсипва в тенджерата при останалите продукти. Добавя се ситно скълцан копър и се оставя още малко до пълна готовност. Ние винаги сме го яли или със заквасена сметана или с майонеза смесена с малко кисело мляко.

И това ми припомня, че имам замразено цвекло, а скоро не съм правила, така че благодаря за припомнянето

# 4
  • София
  • Мнения: 5 001
Дотук разбрах,че дафиновият лист е задължителен.... newsm78

# 5
  • weltweit
  • Мнения: 6 147
И аз като bradata го правя, но невинаги слагам картофи, но пък зеле, моркови и цвекло задължително.  Плюс това слагам бахар вместо дафинов лист, просто повече ми допада аромата и комбинацията с телешкото(освен черен и червен пипер). Заквасената сметана при сервирането е задължителна  Mr. Green

# 6
  • София/Света на Диска
  • Мнения: 3 831
Наскоро готвих борш, но без месо. Сложих карфиол, броколи, моркови, чушки, червено цвекло, магданоз и кервиз, малко картофи и домати... Много вкусен стана Heart Eyes

# 7
  • София
  • Мнения: 5 001
И аз като bradata го правя, но невинаги слагам картофи, но пък зеле, моркови и цвекло задължително.  Плюс това слагам бахар вместо дафинов лист, просто повече ми допада аромата и комбинацията с телешкото(освен черен и червен пипер). Заквасената сметана при сервирането е задължителна  Mr. Green
И червен пипер ли слагаш?Къде?В запръжката или при варенето? Embarassed

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 2 558
Само да вметна, че не всяка зеленчукова супа е борш  Peace Наистина има леки вариации според региона, но чак пък карфиол,броколи,чушки,магданоз ... това не е борш, съжалявам. Това, което писах по-горе си е традиционна руска рецепта и това е класическия вкус на борша, ако търсите автентичност(аз поне разбрах, че това е търсения ефект, но може и да греша). А иначе си е въпрос на вкус какво ще си сготвите и как ще го кръстите, важното е да ви е вкусно!  Mr. Green

# 9
  • weltweit
  • Мнения: 6 147
И аз като bradata го правя, но невинаги слагам картофи, но пък зеле, моркови и цвекло задължително.  Плюс това слагам бахар вместо дафинов лист, просто повече ми допада аромата и комбинацията с телешкото(освен черен и червен пипер). Заквасената сметана при сервирането е задължителна  Mr. Green
И червен пипер ли слагаш?Къде?В запръжката или при варенето? Embarassed
В запръжката. Макар че цвеклото оцветява здраво.
Ама пък и аз не претендирам за автентичност де, просто така си ми харесва  Crazy

# 10
  • София
  • Мнения: 5 001
Само да вметна, че не всяка зеленчукова супа е борш  Peace Наистина има леки вариации според региона, но чак пък карфиол,броколи,чушки,магданоз ... това не е борш, съжалявам. Това, което писах по-горе си е традиционна руска рецепта и това е класическия вкус на борша, ако търсите автентичност(аз поне разбрах, че това е търсения ефект, но може и да греша). А иначе си е въпрос на вкус какво ще си сготвите и как ще го кръстите, важното е да ви е вкусно!  Mr. Green
Точно така не търся зеленчукова супа,а борш......

Камамбер,благодаря за пояснението...  bouquet

Последна редакция: чт, 20 дек 2007, 14:43 от TheNMaster

# 11
  • weltweit
  • Мнения: 6 147
Няма проблем, за теб винаги  Flutter

# 12
  • София
  • Мнения: 5 001
Няма проблем, за теб винаги  Flutter
Ех....стопли ми душата... Heart Eyes

На всички благодаря за съветите.Ще го сготвя и ще се отчета да кажа какво е станало.....  bouquet

Последна редакция: чт, 20 дек 2007, 15:37 от TheNMaster

# 13
  • weltweit
  • Мнения: 6 147
Няма проблем, за теб винаги  Flutter
Ех....стопли ми душата... Heart Eyes

На всички благодаря за съветите.Ще го сготвя и ще се отчета да кажа какво е станало.....  bouquet
Wink
Ако ти се хапва готов украински борш, препоръчвам този в "гара за двама"   Heart Eyes

# 14
  • BG
  • Мнения: 1 668
Ето и моята рецепта:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=181298.0

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт