Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • На големия южен залив
  • Мнения: 903
ЗДРАВЕЙТЕ ВСИЧКИ!

Аз съм личен асистент на дъщеря ми, която е инвалид -100%СЧП. Но както запознатите знаят, средствата по тази програма са оскъдни - една минимална работна заплата, а изискванията са много. Едно от тях е да нямаш регистрирана фирма.

От скоро започнах допълнително работа като застрахователен агент и преди дни подписах граждански договор. Обаче ми казаха, че трябва да се регистрирам по БУЛСТАТ и да си внасям социални осигуровки. Но аз съм на трудов договор като личен асистент и на това основание съм осигурявана. Да не говорим, че ако се регистрирам по БУЛСТАТ, социалните ще ме отрежат от "ЛИЧНИЯ АСИСТЕНТ", защото за тези "мили хора" слагат знак на равенство между БУЛСТАТ-регистрацията и наличието на фирмена регистрация по ТЗ. Ходи им обяснявай......... Веднъж вече съм им яла попарата.

Та въпросът ми към компетентните мами счетоводителки е: Длъжна ли съм по закон да се регистрирам по БУЛСТАТ и да се самоосигурявам като лице, упражняващо свободна професия или не, след като съм осигурена по трудовия си договор?

Предварително благодаря!  bouquet

# 1
  • София/Благоевград
  • Мнения: 252
Не си длъжна да правиш регистрация по БУЛСТАТ. При сключен граждански договор възложителя внася осигуровките от твое име/като при труд.договор/, а ти на края на годината подаваш данъчна декларация за всичките си доходи /по труд. и гражд. д-р/.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 1 234
vbsisi е права, обаче застрахователите го правят с основна цел, да не внасят те осигуровките, защото ако не се осигуряваш по булстат, те са длъжни да ги внасят, и частта за тяхна сметка, и тези за твоя сметка, да ги удържат от полагаемото, което ще получиш. А като имаш булстат, за тях отпада отговорността по внасяне, смятане и т.н. на осигуровки.

# 3
  • На големия южен залив
  • Мнения: 903
       VBSISI, MARTIN4E, много ви благодаря!  bouquet  bouquet
Ще помоля само за още нещо: Ако е възможно да ми пишете кои са точните разпоредби (Закон, член и прочие), които уреждат този въпрос! Така ако тръгнат да ми говорят нещо "на въпреки", ще мога цитирайки конкретните норми, да им запуша устите (на моите нови работодатели по гражданския договор).

Още веднъж голяяяяяямо МЕРСИ! lovekiss

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт