Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 дек. 2007, 09:43 ч.

Киста на жълтото тяло при бременност

 • 7 191
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 660
Информацията, която намирам в интернет не ми е достатъчна. Не разбирам - нормална ли е тази киста или нормалното е жълтото тяло да функционира в началните месеци на бременността, без да се превръща в киста. Ако е така, превръщането на жълтото тяло в киста пречи ли му да изпълнява функцията си? Има ли опасност от прогестеронов дефицит?

# 1
 • Мнения: 539
И аз имах такава през първата бременност - информацията, която аз имах тогава беше, че тя не пречи на бремеността, напротив - тя произвежда естроген (т.е. женския хормон) който подпомага износването на бремеността

# 2
 • Мнения: 2 660
Значи това е нормалното състояние на жълтото тяло по нреме на бременност?

# 3
 • Мнения: 2 263
Жълто тяло по време на бременност няма-то е по време на овулация. В начална бременност е жълтъчно тяло.

# 4
 • Мнения: 2 660
Аз под такова име съм го срещала, а и лекарката ми така го нарече. То е същото жълто тяло, което функционира по време на лутеалната фаза, но при бременност се запазва, вместо да деградира обратно и да изчезне с появата на цикъл. Функцията му е да произвежда прогестерон и с това да запази бременността.

Въпросът ми беше - нарушава ли се функцията му заради формиралата се киста на жълтото тяло.

# 5
 • Мнения: 1 013


Въпросът ми беше - нарушава ли се функцията му заради формиралата се киста на жълтото тяло.Ми acer много добре ти е отговорила-жълтото тяло се появява непосредствехо след овулацията и функционира през лутеиновата фаза.С настъпването на менструация или  бременост,то деградира.Така,че как да му се наруши функцията,функцията му е приключила.По време на бременост хормоните се регулират по друг начин.

# 6
 • Мнения: 2 263
Не мога да си обясня, пък и не съм чувала жълтъчното тяло да има киста - тогава значи тя не е на твоето тяло, а на тялото на бебето, което още не се вижда, а на негово място се вижда още само жълтък. Щом се види сърцето, жълтъка вече не се вижда. Прогестерон изписат на почти всички, а май гинеколога ти не е от най - компететните. Също и хормоните се произвеждат от жлезите, а не от яйчниците или от това което отделят.

# 7
 • Мнения: 2 660
Ето информацията, която копирах от wikipedia:

След освобождаването на яйцеклетката, фоликулът се превръща в т.нар. “корпус лутеум” или ”жълто тяло”. Затова и фазата се нарича “Лутеална”. Корпус лутеум произвежда хормона прогестерон, който разрехавява вътрешната стена на матката, подготвяйки я за прикрепването на оплодената яйцеклетка в нея (това се нарича “имплантация на яйцеклетката”). Ако яйцеклетката бъде оплодена и започне бременност, жълтото тяло продължава да се развива в продължение на 3 месеца и отделя все повече прогестерон, за да осигури износването на плода. След този период плацентата заменя жълтото тяло. Именно прогестеронът, произвеждан от жълтото тяло, не позволява на матката да получава контракции, както това се получава при менструацията, и по този начин запазва невредимо яйцето

Ако яйцеклетката не е оплодена, жълтото тяло достига максимума си на големина и дейност след 9 дни, след което регресира (сбръчква се и умира), а нивото на прогестерона на 21 (22) ден от месечния цикъл започва да намалява.

Корпус лутеум и ембриона са две различни тела и се намират на различни места. Жълтото тяло остава на мястото,където се е случила овулацията, а оплодената яйцеклетка слиза в матката, където се загнездва и продължава да се развива. Кистата не е на бебето, а на жълтото тяло. Аз си го обяснявам така, че стените на жълтото тяло се удебеляват и то се превръща в киста. Подобно на образуването на киста от задържан фоликул.
Надявам се някой да знае повече по въпроса, за да ми го обясни по-детайлно.

# 8
Не е проблем. Понякога при забременяване жълтото тяло остава и постепенно се резорбира.Това е супер за бебо, но на теб ти е гадно от многото хормони.Ако жълтото тяло образува киста, тя в един момент сама се пука или се свива и се резорбира.

На мен ми видяха нерезорбираното жълто тяло и помислиха, че са две.!!!! Е, моят лекар беше в отпуск и отидох при случайни????

Та, страшно няма.

# 9
Не мога да си обясня, пък и не съм чувала жълтъчното тяло да има киста - тогава значи тя не е на твоето тяло, а на тялото на бебето, което още не се вижда, а на негово място се вижда още само жълтък. Щом се види сърцето, жълтъка вече не се вижда. Прогестерон изписат на почти всички, а май гинеколога ти не е от най - компететните. Също и хормоните се произвеждат от жлезите, а не от яйчниците или от това което отделят.
Преди да напиште нещо "компетентно" поне прочетете и се поинтересувайте, за да не пишете глупости!!!!! Тук става въпрос за ЖЪЛТО , а не жълтъчно тяло.И според теб яйчниците не са жлези с вътрешна секреция и не произвеждат хормони????

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт