Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Баба, докато беше жива, ни правеше такава баница за бъдни вечер. Сега искам аз да направя. Знае ли някой как?
Цитирай


Мнения: 5 125
Нарязваш праз (2 -3 стръка) на дребно и го задушаваш в малко олио. Когато омекне, го посоляваш, като поема доста сол. Можеш да добавиш и сушен магданоз. След това редиш корите, като между тях ръсиш малко олио, и на 2 места разпределяш праза. Отгоре намазваш с олио и нарязваш на парчета. Печеш в  загрята фурна.
Към праза можеш да добавиш и малко кисело зеле и кимион, като ги задушиш и тях.
Цитирай

Плевен

Мнения: 971
Снощи също търсих тук рецепта за такава баница . Намерих чрез една препратка за друг сайт ето тази рецепта:
Зелник
(от Сакар планина   )

Оригинала е с ръчно точени в момента кори.
За тестото:
400мл вода
1 ч л сол
1 с л оцет
брашно - около 900гр, но тестото трябва да е еластично и годно за точене.

Зеле (плънката):
4 стръка праз
200гр ориз
200мл олио

Започва се от приготване на плънката - нарязва се праза на ситно и се задушава в олиото и 100мл вода до омекване.
Прибавя се ориза и се задушава пак до омекването му.

Тестото се омесва и разделя на 7-8-9 топки - според големината на кората (респ.тавата)
Отделят се 2 от топките.
Останалите се разтокват (не съвсем тънко) и се изпичат или на сач - с големина на тавата, или направо в тавата и във фурната - кората трябва да е леко запечена. В загрята фурна става много бързо и  като се извади всяка кора се сгъва на 4 и прибира в кърпа да "почине".
Тавата се намазва с малко олио и се поставя разточена едната кора от отделените 2 топчета. Тя трябва да е по-голяма от тавата и да излиза ванън по краищата и.
Върху нея се поставя пълна лъжица от плънката, като се разпределя по цялата кора.
След това се нареждат другите кори - изпечените, като между всяка се поставя и от плънката.
Най-отгоре се поставя другата кора -неизпечена и  разточена от отделените 2 топчета.
Краищата на долната кора се свиват нагоре и прищипват по горната, така че да се запечатат.
Намазва се отгоре с 1 яйце, разбито с малко олио и се пече в загрята фурна.
Като се извади от фурната се завива с кърпа да се задуши.

**Съвременен вариант за нелюбителите на точене на кори:
Става перфектно и фините кори от магазина, но тогава се нареждат 2 кори -плънка, пак кори и така. На дъното трябва да има п оне 4 фини кори. Или ако ще се завиват - което е по-трудния вариант - на дъното се поставят 2 кори, след коет о се вземат корите по 2, поставя се плънка, завиват се на руло и се нареждат върху корите. Най-горе пак се поставят 2 кори. 

Аз я правих с готови кори и без яйцето отгоре за намазване. Мирише много вкусно, но ще дегустираме утре вечер. Very Happy
Цитирай

В страната на смърфовете

Мнения: 188
az sasto dobavjm malko svaren oriz! smekchava vkusa na praza a i uvelichava plankata kato kolichestvo!
Цитирай

Sofia

Мнения: 151
Аз правя разновидност на такава баница - към задушения праз /около 3-4 стръка/ прибавям предварително сварени 3-4 картофа, които нарязвам на дребни кубчета. Обърквам ги добре и подсолявам. На всеки две кори /между които слагам олио/ поръсвам плънка и навивам на руло. Нарязвам рулата на 2-3 части и пека.
Цитирай

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Благодаря ви момичета за бързите отговори.
Отивам да правя.
Цитирай

Пз

Мнения: 293
Тази година  една моя леля  направи баница с праз ,кисело зеле ,гъби и маслини и много се хареса у нас ,та реших да я спретна за бъдни вечер ще пусна и снимки утре.
Доста нетрадиционна плънка ,аз съм почитател на  баниците с праз.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.