Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 дек. 2007, 13:34 ч.

Исус Христос е роден на 21.08.0007 г. пр.н.е в 11,40 GMT, Йерусалим

 • 5 694
 • 41
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 013
Това твърди един от добрите астролози в България, който не е медийна звезда - д-р Димитър Колев - невролог и хопеопат. Занимава се основно с медицинска астрология.

На една астрологична конференция д-р Колев е изнесъл доклад по темата. Малко ми е сложно да възпроизведа доказателствата му, но част от тях са:

„Небомигът на Исус Христос” – лектор д-р Димитър Колев

Димитър Колев сподели своите търсения на датата на раждане на историческия Исус Христос, като се спря на различни библиографски справки и съвременни предположения. Раждането на Исус е било съпътствано от астрономични феномени, които за астролозите имат специфично значение: известната на всички Витлеемска звезда, която всъщност е уникалния съвпад на планетите Юпитер и Сатурн в знака Риби. Според арабските астролози Сатурн е управител на Юдея и този съвпад вещаел раждането на велик цар в Юдея. Друг важен момент, който би помогнал в намирането на точната дата на раждане е тричасовото слънчево затъмнение по време на неговото разпятие. Д-р Колев сподели, че от особено голяма помощ в неговите търсения са били разработките на д-р Умленски от БАН, трудовете на Рудолф Щайнер, както и книгата Урантия.

В представянето на астрологичната карта, избрана от него, Димитър Колев предпочете да използва славянската дума небомиг вместо хороскоп. И така, небомигът на Исус Христос е 21 Август 0007 г. пр.н.е. 11:40 часа GMT, Йерусалим. Д-р Колев защити избраният от него небомиг като посочи изключително силния сидерален статус на планетите (по-голяма част от планетите са на трон или езкалтират, а Венера и Сатурн са в рецепция по екзалтация). В направените от него изследвания с астрологичната програма Almagest, той не е открил друг ден, в който планетите имат толкова силен сидерален статус, което пък според него е необходимо условие, за появата на личност като тази на Исус. Ректификация на избрания от него небомиг е направена с помощта на примарни дирекции, прогресии и транзити, но поради липса на достатъчно време, д-р Колев посочи само няколко дирекционни фактора в подкрепа на избрания от него час на раждане.
http://bulastro.com/phpBB2/viewtopic.php?t=16   
 
 
--------------------------------------------------------------------------------


 
 Цитат от друг форум, но това съм го чела на много места и преди.
--------------------------------------------------------------------------------

Учените още си блъскат главата над въпроса на коя дата се е родил Исус на земята, но не могат с точност да определят дори и годината.Всеобщото схващане обаче е -ранна пролет 7-4 г.пр.н.е.
Коледата навлиза сред християнските празници в края на IV век.Честването на дните около 25 декември започва около 2000 г преди Христа в Месопотамия, откъдето преминава в Персия и Вавилон. Коледата в Месопотамия се провежда малко преди Нова година, продължава 12 дни и е била посветена на техния главен бог Мардук. Жителите на Месопотамия вярват, че през този период Мардук се бори със силите на злото. Чрез пиршествата и жертвоприношенията те смятат, че му помагат. От тях са останали ритуалното изгаряне на вечнозелени растения, размяната на подаръци, празничните шествия.

Персия и Вавилон заимстват много неща от коледата на Месопотамия - в края на годината и те провеждат подобен карнавал. В Персия вярват, че преди идването на новата година доброто и злото се смесват, и затова ритуално слугите и господарите разменят местата си. На 25 декември е празнуван рождения ден на персийския бог на слънцето Митра,чието животоописание между другото е много подобно но Исус Христос.Но най-голяма помпозност празника придобива в римската империя, където се нарича "сатурналия". Той се провежда от 17 до 24 декември в чест на бог Сатурн. По време на празника има пищна вакханалия с шумни улични маскаради и размяна на подаръци.
До IV век в Календара на църквата няма празник, посветен на рождеството на Христос. Празнува се възкресението ,възвръщането му в небето и неговото кръщение в един ден.
Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания.Нито Ириней, нито Тертулиан или кой да е от ранните християнски писатели споменава отделен празник посветен на Рождество. Обаче фестивалът "сатурналия" е толкова обичан от езичниците, че християнската черква решава да го "опитоми" и нарежда фестивала да се празнува "в чест на Божия Син". През 350 г католическият епископ на Рим Юлий I заповядва този фестивал да се чества на 25 декември. Постепенно той бива въведен в цялата Римска империя и в началото на V в. вече се празнува навсякъде като Рождество Христово.
Именно в дните между 17 и 23 декември в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели раждането на слънцето и победата му над тъмнината-Sol Invictus. Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември. С все по-широкото разпространение на християнската религия, раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име-определение, дадено на Христос като "слънце на правдата". Постепенно Богът на слънцето се идентифицира със слънцето на правдата - Христос, а рождения ден на езическия бог се превръща в негово рождество.


# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 22 926
Значи тази вечер какво ще празнуват християните?
А утре?

# 2
 • при децата
 • Мнения: 3 405
Това е от рода спорни въпроси с трудно доказване Simple Smile
Традиционно тази вечер ще посрещенем Рождество Христово.

# 3
 • София
 • Мнения: 696
какво значи МЕДИЦИНСКА астрология???  newsm78

# 4
 • Мнения: 8 469
в йерусалим? не ми се вярва. иначе за датата може и така да е. логично е да е роден около някой еврейски празник, тъй като и умира (и после възкръсва  Grinning) около най-големия еврейски празник - пасха.
аз съм чела, че е може би около йом кипур, което е долу горе тогава - края на лятото или септември. а йом кипур е деня на изкуплението, а Исус е изкупителя на цялото човечество...логично newsm78

# 5
 • София
 • Мнения: 36 901
Когато и да е историческата дата на рождението му, това няма да промени празника. Вече е възприето да се празнува през декември, харесваме си го така. Винаги има преливане от една религия в друга, от едни традиции в други.

Нищо лично към въпросния господин, но неговите титли ми звучат като репликата на Тодор Колев от "Опасен чар". Там героят му се представя като "архитект, урбанист и еколог".

Да се радваме на празника, който ни събира с близките ни и ни прави поне за малко по-мечтателни и благородни!   bouquet

# 6
 • Мнения: 214
Всички знаем че Коледа и Рождество Христово точно на тази дата е един измислен празник по политически причини и няма нищо общто с действителната дата на рождението на Христос. Празника е наложен насила навремето по политически причини и аз затова не го празнувам. Не обичам изкуствено измислени и насадени празници. Поне да имаше някакво съвсем малко доказателство че Хростос се е родил на тази дата а то няма никакво.
С една дума всички празнуващи на тази дата Рождество Христово всъщност и те не знаят какво празнуват.

# 7
 • Варна/София
 • Мнения: 1 761
Всички знаем че Коледа и Рождество Христово точно на тази дата е един измислен празник по политически причини и няма нищо общто с действителната дата на рождението на Христос. Празника е наложен насила навремето по политически причини и аз затова не го празнувам. Не обичам изкуствено измислени и насадени празници. Поне да имаше някакво съвсем малко доказателство че Хростос се е родил на тази дата а то няма никакво.
С една дума всички празнуващи на тази дата Рождество Христово всъщност и те не знаят какво празнуват.


 202uu  + Наистина незнам какво общо имат раждането на Христос и езическия ритуал  украсяване на  елха .
А това с дядо Мраз (Коледа ) е чиста спекулация на търговците за да си продават  стоката.
Върти ми се някакъв спомен , бях чела ,че май дядо Коледа е измислен от компанията Кока-Кола . Затова и дрехите му  са червени ... Thinking

# 8
 • София
 • Мнения: 36 901
Да, този му образ е измислен от Кока Кола. И какво от това? Със същия успех можем да търсим откъде е тръгнала и идеята за Дядо Мраз и Снежанка при руснаците.
Също така християнството съществува само от 2 000 години, а всъщност хората в Европа и Азия са били повече езичници. Нормално е да се смесват новите и старите неща. Щом на хората им харесва, защо не?
Никой не ни кара да купуваме неща, които не искама. Само да питам, да познавате човек, който би отказал или би се разсърдил на подарък. За много хора това е повод да си подарят неща, за които са си мислили или мечтали цяла година.
Който не харесва празника, да си ходи на работа и да живее както всеки ден. И подаръци да не купува.

# 9
 • София
 • Мнения: 6 980
RadostinaHZ, не мога да не те подкрепя.  Peace
Никой никого не насилва да празнува Коледа. Еле пък да се чувствате насилени за нещо, което изцяло зависи от волята ви. 

Ми то не целия сват празнува все пак... присъединете се към часта, която не празнува Коледа.  Sunglasses


Иначе - гледах преди доста време научнопопулярен филм за това, кога се е родил Христос. Съвпадът на планетите беше показан и там.

# 10
 • Варна/София
 • Мнения: 1 761
Не казвам ,че не харесвам празника Коледа или пък идеята с подаръците . Просто казвам нещата с истинските им имена  Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
Честит имен ден на всички, Христовци, Христини и други, носещи такива хубави имена и днес празнуват! Да сте живи и здрави, много щастие и късмет!
Пък, ако ще и през август да е роден, вашият имен ден пак ще си е на Коледа.   bouquet

# 12
 • Мнения: 2 952
  'Ми лъв  е най-хубавата заодия  бе  Mr. Green   шегувам се ...обаче , Алегра ....празниците за които споменаваш (пасха и йом кипур)са съществували много преди Христос (йом кипур е от Моисеево време) , а не са създадени  около неговата личност, така , че няма логичност  както я търсиш....уви ...може би е по съвпадение или налучкване тука ...   Simple Smile   Уби народа с твоите термини  Mr. Green кой ти знае тия имена бе ... скица   Simple Smile Може да поговорим за тези празници в темата "ИЗРАЕЛ"...без  връзка с тук казаното....и без това там сме я подкарали на разкази и пътешествия ....

  Празника си е празник , много  безмислени такива има .....този поне облагородява хората , кара ги малко по-добри да станат като че ли за малко , нека си е романтично , нека си празнуват ... на кого вредят....Веселие и много усмивки , момичета ( и момчета)...   Wink

# 13
 • Мнения: 8 469
петя, естествено че са съществували преди Христос. аз не казвам, че са измислени покрай Него. а че Той е бил изпълнението на пророчеството за месията, който ще спаси народа. нали евреите не вярват това, но това което съм споменала за пасха си е точно според новия завет, че Той е Агнеца Божий. ама да не се впускаме в подробности Wink

# 14
 • Мнения: 2 952
   Е , добре , всяка религия си има тълкувание .... Peace

   Ето откъс от темата ИЗРАЕЛ  в чужбинския  форум .....за празника .....от мен за вас, понеже знам , че не всеки се рови по темите .... , мястото на рождение във  Витлеем според традиционните християни ....туристическа атракция ,на територията на Палестина сега.

     

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт