Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 дек. 2007, 18:28 ч.

Доказване на бащинство.Как?

 • 3 448
 • 9
 •   1
Отговори
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Добър ден.
Бих искала да попитам нещо.Приятелят ми почина на 24.12.2007г.В момента все още е в патологията за аутопсия.
Въпросът ми е следният - как да изискам ДНК тест,кръвен материал и въобще всичко необходимо за доказване на бащинството на детето ми.Объркана съм и не знам какво да правя и кои са точните въпроси, които да задам и как да подходя към ситуацията?Има ли вероятност да ми бъде отказано, да се вземе материал от тялото му, за доказване на бащинство(по настояване на роднини и тн.) и какво да правя ако това се случи?
Ще съм много благодарна, ако адвокат или съдебен медик между вас ми помогне със съвет днес, защото утре ще му бъде направена аутопсия и роднините му ще го вземат за погребение и евентуална кремация(тъй като нямаме брак, нямам право по никакъв начин да взема решение за уреждане на погребение и тн.)
Благодаря предварително

# 1
 • София
 • Мнения: 5 940
Моите съболезнования. Съжалявам много. За жалост не мога да помогна.

# 2
 • София
 • Мнения: 11 801
Приеми съболезнованията ми.  Sad
Бащата не е ли припознал детето, не е ли вписан в акта за раждане като баща, независимо че нямате брак?

# 3
 • София
 • Мнения: 5 815
Приеми и моите съболезнования.

# 4
 • nqkade tam
 • Мнения: 73
Моите съболезнования!На каква възраст е детето?От написаното оставам с впечатление,че детето не е припознато след раждането?!Законът е такъв,че ако детето не бъде припознато от бащата до навършване на една година след това не може да бъде сменено фамилното име.т.е. остава с името записано в акта за раждане.Но като не знам как точно стоят нещата...няма как да ти помогна.

# 5
 • На морето!
 • Мнения: 2 179
Съжалявам за загубата ви  Flowers Rose Flowers Rose
Приеми съболезнованията ми.  Sad
Бащата не е ли припознал детето, не е ли вписан в акта за раждане като баща, независимо че нямате брак?
и аз това щях да питам.
Мисля, че тези които трябва да разрешат ДНК тест за бащинство са роднините.Дори и да го направят струва доста скъпо.Ако той е припознал детето,шансовете за тест са много големи,ако не са минимални.
Дано всичко се нареди както ти искаш и скоро да можеш са заживееш с мъката,а след време дори да я преодолееш  Hug Hug Hug

Последна редакция: чт, 27 дек 2007, 00:25 от Райна

# 6
 • София
 • Мнения: 11 801
Ако бащата е припознал детето, бащинството няма да се доказва. За баща се счита този, който е припознал детето и е вписан в акта за раждането.
Друг е въпросът, ако някой роднина се амбицира и реши да оспорва припознаването.  Confused
За съжаление, не мога да бъда много полезна с някакви практически съвети, защото никога не ми се е налагало да се занимавам с тази материя.
bloodywhite , копирам ти част от Семейния кодекс, в случай, че може да ти свърши някаква работа:
Глава четвърта.
ПРОИЗХОД
Произход от майката
 
Чл. 31. (1) Произходът от майката се определя от раждането. Това важи и когато детето е заченато с генетичен материал от друга жена.
(2) Произходът от майката, установен с акт за раждане, може да бъде оспорен с иск, предявен от детето, от жената, посочена в акта като майка, от нейния съпруг, от жената, която претендира, че е майка на детето, и от мъжа, който претендира, че детето е родено от неговата съпруга.

(3) Като страна по делото се призовават и съпругът на майката, съпругът на другото лице, което оспорва произхода, и във всички случаи детето.

 

Произход от бащата
 
Чл. 32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
(2) Ако детето е родено, преди да са изтекли триста дни от прекратяването на брака, но след като майката е встъпила в нов брак, за баща на детето се счита съпругът на майката от новия брак.

(3) В случай на обявено отсъствие на съпруга предположенията по ал. 1 и 2 не се прилагат, ако детето е родено след изтичането на триста дни от датата на последното известие за съпруга, а при обявена смърт - от датата на предполагаемата смърт.

 

Оспорване на бащинство
 
Чл. 33. (1) Съпругът на майката може да оспори, че е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от узнаване на раждането.
(2) Майката може да оспори, че съпругът й е баща на детето, като докаже, че то не е могло да бъде заченато от него. Този иск може да бъде предявен до изтичането на една година от раждането.

(3) В случая на чл. 32, ал. 2, ако оспорването от страна на втория съпруг бъде уважено, за баща на детето се счита първият съпруг, който може да предяви иск за оспорване на бащинството до изтичане на една година от узнаването на решението, но не по-късно от три години от влизането му в сила.

(4) Не се допуска оспорване на бащинство, когато майката с писмено съгласие на съпруга си, дадено пред управителя на съответното заведение, е оплодена изкуствено или е родила дете, заченато с генетичен материал от друга жена.

 

Страни по исковете за оспорване на бащинство
Чл. 34. При оспорване на бащинство като страни се призовават майката, детето и съпругът, а когато бащинството се оспорва от втория съпруг, призовава се като страна и първият съпруг.
 

Припознаване
 
Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
 

Форма на припознаването
 
Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.

 

Оспорване на припознаването от другия родител и от детето
 
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Родителят или детето може да оспори припознаването с писмено заявление до длъжностното лице по гражданското състояние в тримесечен срок от съобщението. Ако припознаването не бъде оспорено, то се вписва в акта за раждане.
(2) Когато припознаването се оспори, припознаващият може в тримесечен срок от получаването на съобщението да предяви иск за установяване на произход.

(3) Ако при припознаването детето не е навършило пълнолетие, то може да го оспори до изтичането на три години от навършване на пълнолетието или от узнаване на припознаването, ако това узнаване е станало по-късно. Ако искът бъде уважен, припознаването се заличава със съответна бележка в акта за раждане.

 

Оспорване на припознаването от трети лица
 
Чл. 38. (Доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Извън случаите по предходния член припознаването може да бъде оспорено от всяко лице, което има правен интерес, чрез иск, предявен в едногодишен срок от узнаването. Припознаването може да бъде оспорено и от Агенцията за социално подпомагане, както и от прокурора.
 

Унищожаване на припознаването
 
Чл. 39. Припозналият може да иска унищожаване на припознаването поради грешка или измама в едногодишен срок от припознаването, при заплашване - в едногодишен срок от прекратяване на заплашването, а при недееспособност - в едногодишен срок от придобиване на дееспособността.
 

Иск за установяване на произход от майката
 
Чл. 40. Произходът от майката може да се търси с иск, предявен от детето, от майката или от бащата. Като ответник се призовава и съпругът на майката, който би се считал за баща на детето съгласно чл. 32.
 

Иск за установяване на произход от бащата
 
Чл. 41. Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.
 

Родителски права при установяване на произход по исков ред
 
Чл. 42. Когато съдът уважи исковете по чл. 40 и 41, той служебно постановява мерките за упражняване на родителските права и определя личните отношения между детето и родителите, както и неговата издръжка, като се прилага съответно чл. 106.
 

Пречки за установяване на произход
 
Чл. 43. Иск за търсене произход не може да се предяви и припознаване не може да се извърши, докато не бъде оборен по исков ред наличният произход, установен с акт за раждане, с предположението по чл. 32 или с припознаване. Двата иска могат да бъдат съединени.
 

Искове от и срещу наследниците
 
Чл. 44. (1) Наследниците нямат право да предявяват исковете, предвидени в тази глава, но те могат да продължат делото по предявения от наследодателя им иск.
(2) Когато бащата или майката са починали, искът за установяване или оспорване на произход се предявява срещу техните наследници.

 

Срокове
Чл. 45. Сроковете по тази глава се прилагат служебно и не подлежат на спиране и прекъсване.

# 7
 • Мнения: 4 966
Bloodywhite, приеми моите най-искрени съболезнования. От постовете ти тук знам колко много се обичахте и колко е трябвало да се борите, за да сте заедно. Много ми стана мъчно.
Надявам се наистина детето да е припознато - тогава не би трябвало да те интересува мнението на роднините. Ако пък те в този тежък миг искат подобно доказателство, вместо да се утешат с мисълта, че той не си е отишъл напразно, а е оставил едно невероятно малко слънчице след себе си, забрави за доказателствата и забрави за въпросните роднини. Ти си силна жена и ще се справиш. Човек е жив, докато е жив и споменът за него - не го забравяй.

# 8
 • Varna
 • Мнения: 94
Мойте съболезнования CryНаистина е тежко да загубиш скъп човек.съжалявам,че не мога да ти помогна SadКураж!

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Моите съболезнования!Няма нищо по-лошо от това да загубиш скъп и близък човек.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт