Знаете ли , че се прави безплатно  изследване за диабет? Аз ако знаех щях да се изследвам .И се чудя кой трябваше да ми каже  - наблюдаващия гинеколог или? newsm78

Само 58 бъдещи майки от Варна са се престрашили да се изследват за гестационен диабет. Кампанията за безплатни прегледи стартира преди една година, но отзвукът й сред бременните изглежда бе доста слаб. Резултатите показват, че има защо изследването да се прави. 18 на сто или 11 от всички отзовали се бременни, се оказаха с гестационен диабет, съобщи ръководителят на Клиниката по ендокринология доц. д-р Кирил Христозов. Повечето от тях са се оказали в предиабетно състояние. При някои от тях ендокринолозите са препоръчали стриктна диета, състоянието при други се контролира с прием на таблети. За трета група се наложило прилагане на инсулин, за да се поддържат нормални нива на кръвната захар.
Най-често, гестационният диабет протича без симптоми, но трябва да се следи за него при фамилна обремененост и наднормено тегло. Често обаче той е причината за преждевременно раждане, бебетата са застрашени от диабет при неблагоприятна вътреутробна среда. Понякога се стига до проблеми с болести на щитовидната жлеза. Макар и рядко, но се стига и до раждането на мъртви бебета. Заболелите от гестационен диабет са почти толкова, колкото са и хората в предиабетно състояние.
Най-удачно е изследването да се направи в 21-ата гестационна седмица, препоръча доц. Христозов и уточни, че програмата за безплатно изследване на бременни за заболяването ще продължи и през новата година в Клиниката по ендкоринология. Желаещите да се изследват да се съобразят, че най-удобно е времето до обяд. 2 часа преди да бъдат изследвани, бременните трябва да изпият 75 грама глюкоза, която може да се купи от аптеките (на прах). Нарочно се провежда такова натоварване, за да проследим каква е реакцията на организма, а тя е показателна за наличието на гестационен диабет, допълни шефът на клиниката. Той бе категоричен, че 2-3 месеца след раждането на бебето майките забравят, че трябва пак да направят изследване. Често пъти при второ майчинство не се сещат за проблемите от първата. А е задължително да се вземат мерки за гестационния диабет още преди да забременеят.
През тази година на лечение са били други 17 бременни жени с диабет, насочени предимно от АГ-болница. Засега е прието те да се лекуват с малки дози инсулин, допълниха ендокринолозите и призовават бъдещите майки да се изследват