Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 дек. 2007, 11:28 ч.

Тенденция с откази

 • 2 421
 • 19
 •   1
Отговори
Здравейте, нова съм за форума, но чета тук от известно време. Надявам се да си осиновя и аз дете. Искам да споделя с вас нещо, което ми направи впечатление. Моя позната лятото си осинови детенце и след около 3 месеца и се обадиха за дете от друго място, от което не знаели, че е осиновила. Тя съответно отказа. И какво следва - престоят на детето в дом се удължава, а кандидат-осиновители чакат и чакат. Тези дни прочетох в една тема, че това се случва на жена, която също вече е осиновила. Разрових се в стари теми и забелязах такава тенденция. Това умишлено ли е? Какво става с тези деца, та те  по този начин получават най-сигурните откази или пък в домовете си имат работа /персонала е нужен - има деца/ а децата и кандидатите страдат. Все пак сме във век на бързи комуникации и да не можеш да уведомиш за 2 месеца, че някой вече е осиновил, ми се вижда съмнително. А пък аз вече губя надежда за щастие.

# 1
 • Враца
 • Мнения: 4 527
За някои от деца просто им трябват откази, за други информацията явно  не стига.
За съжаление наистина никой не мисли за децата.

# 2
 • Мнения: 847
хм, излиза обаче, че тук отговорността е наша, на осиновителите ... Социалните нямат право да ни заличават от регистъра преди изтичането на двете години, въпреки настъпило осиновяване. Така че ние трябва да помислим за останалите неосиновени още деца  (пък и за  другите осиновители) и да поискаме прекратяване на разрешението за вписване в регистъра сами, след като осиновим и ако ни е достатъчно ...

# 3
 • Мнения: 3 672
Да и аз мисля, че с осиновяването трябва да се прекратява престоя в списъците.

Последна редакция: сб, 29 дек 2007, 12:23 от ku[d]ku[d]yaka

# 4
 • Мнения: 883
И аз мисля, че с осиновяването трябва да се прекратява престоя в списъците, нали все пак с подаване на документи ние декларираме , че искаме осиновяване на дете с 1 доклад за определен брой дирекции, когато това се изпълни би следвало прекратяване на по-нататъшни действия. То иначе би трябвало и задължително през 2-те години да ни предложат дете, но това не винаги става. Аз съм много мнителна и на мен също ми се струва странна тази тенденция. Дали това не е начин да се дават деца за международни осиновявания. Като знам как всичко в нашата страна е сбъркано и далавера. Бивша приятелка на брат ми работи в дома в нашия град, ще трябва да я разпитам.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 843
Може и да е така от погледа на хора, които искат да осиновят един път, но нека мислим и за тези, които имат намерение в рамките на две години да осиновят повече пъти.

Да си вписан в Регистъра по осиновяване, не е същото като да бъдеш обект на разглеждане на доклада.
Прекратяването на разглеждане доклада на определено/и лице/а, би трябвало да се осъществява чрез навременно уведомяване и обмен на информация между различните рег. дирекции.

Или пък, ако намерението е едно единствено осиновяване, тогава наистина трябва да заложим малко на собствената си съвест и да се погрижим сами за заличаването ни в Регистъра.

# 6
 • Мнения: 3 672
Именно заради това, че обменът и връзката някъде липсва трябва да се прекратява стоенето в списъците. А процедурата не е сложна, така че може пак да се премине ако човек реши да го направи. Защото според мен повече са хората, които чакат да им се обадят за първо дете, отколкото тези, които в рамките на две години осиновяват две деца. Сори, ама съм вече много чувствителна по темата с чакането, предлагането и отказите.

# 7
 • София
 • Мнения: 9 405
Аз винаги съм мислела, че като осиновиш и те заличават от регистъра, освен ако ти не пожелаеш ново включване. Най-малкото случая на Мама Галя беше нещо такова. Освен това нали като ти предложат те спират временно. Затова и не съм изпращала официално писмо да ме заличат от регистъра. Но след като ни предложиха второто детенце, се обадих на нашата социална и тя каза, че щяла да ни заличи - в момента сме били временно спрени newsm78. Законово не знам, как стоят нещата, но ще е хубаво да е ясно, за да може следващите осиновили дете, да знаят какво да направят - аз ако знаех, щях да си пусна писмо - нищо не ми костваше, дори ме е яд, че не съм го направила.

# 8
 • Мнения: 847
Да ме прощават социалните, ама в наредбата няма "временно спиране" - или си в регистъра и си потенциален осиновител, или не си. И ако си в регистъра, дали ще ти разглеждат доклада, т.е. дали ще си предпочетен осиновител за дадено дете в дадена РДСП с оглед неговите конкретни интереси, предвид обстоятелството, че вече си осиновил е въпрос на онези критерии, които не ги знаем, как подбират най-подходящия от листваните кандидати за даденто дете. В една РДСП може да дават приоритет на тези без деца и в т. см. да "спират временно", а в друга фактът, че вече си осиновил и гледаш такова дете успешно известно време да е бонус. Никой не знае. Аз си чета наредбата, ама това което не мога да разбера е фактическото й приложение и критериите за подбор, при това РДСПтата са 28 ...
Както аз чета наредбата, излиза, че за да не ни търсят след като сме осиновили веднъж, ако това ни е желанието, трябва сами да се отпишем. В противен случай би следвало да ни обсъждат и за други деца, независимо от осиновяването, което при това те служебно знаят и не сме длъжни да им съобщаваме, както при други съществени промени. Обаче излиза, че на практика не е така. Е, във всеки случай, все тая кой как чете нормативите, добре е да го споделя, като е длъжностно лице, прилагащо разпоредбите, щото ние да знаем и да си правим сметката ... за нас и за децата.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 843
През ноември 2006, когато подадох молбата за осиновяване на Ирина, ми казаха, че сега ще последва уведомяване на всички останали регионални дирекции за предприетите действия, за да спрат евентуалното разглеждане на доклада ми като осиновител, вписан в регистрите.
Попитах изрично, тъй като това беше един от основните ми страхове - да се налага да избирам…
Когато едва след две седмици получих второ писмо, се обадиха същите социални, за да ми се извинят, че информацията се е забавила и не са успели своевременно да уведомят всички регионални дирекции.
Така знам и от разговорите ми с разни институции – веднъж осиновилите не се заличават, те остават в регистъра две години, колкото е валидността на социалния доклад. Как и дали следят, обаче кои вече са осиновили, не знам. Явно системата не е идеална.

Защо казвам, че все пак да не бъдеш заличен автоматично, е добре? Защото, ако в рамките на тези две години, някой прецени и реши, че иска да осинови още деца, му спестяват цялото проучване отначало. Макар и да не е кой знае колко тежко, си е ангажиращо, когато освен редовите задължения, вече има и дете/деца в семейството, още повече, ако са малки.
Не е ли по-редно тази възможност да остане, а осиновителите, които са категорични в намеренията си, да отделят време за едно писмо или обаждане и да задействат заличаването си?

Просто не мисля, че заради масата несъвършенства в системата, трябва да заличим и добрите неща, по-скоро, нека наблегнем на истинските пропуски и проблеми.

Един доста възможен начин, а и необяснимо защо липсващ до момента, при цялото изобилие на добри ИТ кадри у нас, е създаването на единен регистър. Би било доста удобно за следене на тази информация, нали?

# 10
 • Мнения: 847
Дар, права си! - "Просто не мисля, че заради масата несъвършенства в системата, трябва да заличим и добрите неща, по-скоро, нека наблегнем на истинските пропуски и проблеми." "Защото, ако в рамките на тези две години, някой прецени и реши, че иска да осинови още деца, му спестяват цялото проучване отначало."
Наистина, такова втеляване точно по този въпрос е прекалено. Общо взето при мен задълбаването е израз на изнервеността ми от чакането ...
Не ми е идеята, че има нещо принципно лошо в уредбата. Напълно подкрепям цитираното по-горе. Първият път бях емоционално провокирана от това, че дете се забавя за поне двумесечен период (срока за мислене плюс времето за уведомяване и максимално завъртане отново на системата); вторият път не се сдържах заради върастните - ми и ние имаме чувства - поста на Фоксче - нея я е наранило това обаждане, имала е други очаквания за след това ... Фоксче, не си виновна ти, само си косвена жертва ...
Въпросът ми беше, че не става ясно за всички. Факт е обаче, че това, което е публично, е наредбата. И там нищо такова не е написано. Всичко друго е "казал този или онзи социален" ... т.е. практика на съответните РДСПта в рамките на критериите за подбор на подходящ осиновител, а тя е различна ... Плюс, че ние примерно не сме обсъждали тази перспектива въобще още, предполагам, живот и здраве, ще обсъдим, със сигурност ще попитам в местната ДСП, ама за сега - не съм наясно ... чета си наредбата и си оставам невежа.
Може би ползата от темата ще е да разберем всички ние и бъдещите след нас какви са нагласите по въпроса на прилагащите, та да си знаем и да се съобразяваме ... нищо повече. Така няма да има излъгани или разочаровани.

Изводът, който става ясен е, че се практикува временно спиране на разглеждането и трябва нарочно да ги побутнеш, ако искаш второ осиновяване, но пък си в регистъра и няма да те проучват втори път в рамките на две годишния срок. Ако си сигурен, че не искаш второ осиновяване - имаш два пътя: или изрично се отписваш от регистъра, или разчиташ, че системата с временното спиране работи, като си имаш нагласата, че все пак може да ти се обадят поради някой дребен срив в нея и се стараеш да не се връзваш много емоционално и се надяваш това да не се случва много често, а децата все пак да си намерят семействата.
Единният регистър не спасява в случая, защото нали все сме си в регистъра ... или трябва да има колонка "наполовина вписан"? Пък и извинявайте ама и една екселска таблица, въртяна периодично през имейлите, им върши работа, с парола макар ... от тази гледна точка са само 28.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 843
Единният регистър не спасява в случая, защото нали все сме си в регистъра ... или трябва да има колонка "наполовина вписан"? Пък и извинявайте ама и една екселска таблица, въртяна периодично през имейлите, им върши работа, с парола макар ... от тази гледна точка са само 28.

А, не, не. Единен електронен регистър е съвсем друга работа, да речем… на светлинни години от екселската таблица.  Wink
Данните на кандидат-осиновителите, ако щете докладите им, реда на вписване и дали са в процедура по осиновяване, са само част от основните неща, които само с един „клик” биха видяли, от която и да е регионална дирекция.
А сега регистъра дори не е единен, камо ли електронен. Всяка регионална си има собствен регистър.
Термин „наполовина вписан” не съм чувала. Ти си или вписан, или не. Но, ако вече си осиновил, обичайната практика е доклада да не се обсъжда на съветите по осиновявания.

Явно, бумажната информационна система не работи добре, защото тук получилите второ обаждане за дете, скоро след осиновяване, сме доста… всеки го е изживял по своему тежко, а за децата е още по-тежко.

Затова ви недолюбвам юридическите терминологии. Хем съм минала по определен път, хем ми е нужен ключ за разкодиране, за да разбера какво, всъщност, съм сторила… За наредбата, думам.  Wink

# 12
 • Yambol, Yambol, Bulgaria
 • Мнения: 358
когато ние осиновихме диманка юристката на отдела ни предложи да подпишем документи които ни изключват от регистрите. обясни че ако искаме да осиновим след време второ дете ще минем пак същата процедура от началото до края. с изключването ни от регистрите ще даде възможност на родители със същите изисквания като нас по-скоро да осиновят. разбира се подписахме.

# 13
Не мисля, че в написаното от мен личи някакво втеляване. И какво значи да се съсредоточим по важните неща. Нали в този форум могат да се пускат всякакви теми, касаещи осиновявания, а не само такива, които някои преценява за важни. И да, ако вече осиновилите имат едни проблеми, то другите имат други и имат право да ги споделят, макар и толкова незначителни. На мен ми направи впечатление защото ми изтичат 2-те години и ще трябва отново да кандидатствам, което за мен е усложнение и си мисля, че ако това предлагане го е нямало може аз да съм била поканена. Отделно от това аз споменах, че социалните не са знаели, че тя вече е осиновила, и коментирам това като проблем. А какво би станало ако по една такава процедура набързо се получат 3 отказа – детето отива на международно осиновяване. Не казвам, че се получава, но при тази неосведоменост на социалните вероятността да се случи съществува. Освен това всички са категорични, че престоят на деца в дом се отразява на тяхното развитие, тогава не е ли по-добре да се търси възможно най-бързия начин за съкращаването му.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 843
Не съм и намеквала, че някой се втелява.

Място има за всичко, спор няма, опитах се да внеса яснота, доколкото имам информация за действителната практика, било покрай моят личен опит или разговорите ми с хора в сферата, .

Често се греши в тълкуването на някои процедурни стъпки. Едно от тях е „отиването на международно осиновяване”. Децата си остават в националния регистър и продължават да им се търсят и български родители, но освен това се търсят и международни такива. Обикновено, това са деца, за които има по-малък шанс да бъдат осиновени от българи – деца с по-сериозни заболявания, по-големи деца, деца с различен от българския етнос и т.н.

Сега, за да изляза от безпристрастния тон, тъй като е нормално – чакащите по две години да са крайно изнервени и песимистични и аз разбирам емоциите им… но нека хвърлим око и на друга гледна точка: Осинових преди една година. Сега искам да пак да осиновя, времето дадено ми от сегашния закон за валидност на доклада ми е две години, тоест до септември 2008 и се радвам, че имам тази възможност, без да минавам през всичките стъпки, които изисква цялостното проучване.

Не съм проявила намерения да бъда отписана от Регистрите, именно, защото от самото начало искам да осиновя повече от едно дете. Преди само няколко месеца, изпитвах колебания, дали този срок е разумен, предвид индивидуалната ситуация на детето ми, но ето – сега се радвам, че не прибързах – Ирина проявява все по-добро благоразположение към идеята за още едно детенце в семейството.

Затова казвам, че е трудно да се решава под знака на емоциите, кое е редно в законите и наредбите. Разни хора, разни ситуации. Не е невъзможно всеки един от нас да попадне след време в противоположната и да си даде сметка, че не всичко в процедурата е лошо. Wink

А по-важни проблеми има, съжалявам, но е факт и надали неотписването от регистрите е основната причина, поради която децата стоят в институциите.
Единен електронен регистър (както с Галин неведнъж споменавахме при срещите ни в разните държавни институции и - О, чудо – срещахме жив интерес към идеята), би решил в голяма степен, точно този проблем.
Или, ако социалните имаха за редовна практика, както тези на мирааа, тогава вече, хората можеха поне да се замислят над това и да отказват заличаване, само в случай, че твърдо са решили да осиновят повече деца в рамките на две години.

Желая на очакващите късмет и по-будни социални!  Simple Smile

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт