Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 250
Здравейте.

Както почти винаги се случва, в неделя имам празник, а заплата взимам в понеделник. В хладилника имам около 800г телешко, замазени чушки и домати. Картофите останаха около 2кг.

Първо - в събота вечерта гости - 2 ма.
В неделя - ще се изсипят бабите и дядовците (винаги очакват трапеза), пък и още една приятелка с мъжа си.
Другите успях да откажа - с деца са, а дъщеря ми е с грип.

Дайте идеи как с толкова провизии мога да гостя гостите през двата дни. (За нас има още от супичката, която сготвих в сряда)
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Ето няколко рецепти, сама прецени коя за теб ще е най-лесна и удобна!

ВИНЕН КЕБАП
(Хасковско)
Продукти: телешко (говеждо или свинско) месо от ябълката, бута, шола или плешката 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 250 г (4-5 глави), моркови 50 г (1 бр.), целина 30 г (1/2 глава), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 200 мл (1 чаена чаша), дафинов лист 1-2 бр., черен пипер 5-6 зърна, сол и магданоз.
Месото се почиства от костите и се нарязва на малки парчета, след което се задушава в мазнината заедно със ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета целина и моркови. Когато омекнат месото и зеленчукът, се прибавят доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульона от костите (или гореща вода) и виното, посолява се и се оставя да ври на тих огън заедно с дафиновия лист и черния пипер. След свалянето му от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз.


ЗАДУШЕНО ТЕЛЕШКО С ДОМАТИ
(Софийско)
Продукти: телешко месо от шола 750 г, домати 750 г (7-8 бр.), сланина 50 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), кромид лук 50 г (1 глава), чесън 10-12 скилидки, брашно 10 г (1 супена лужица), червено вино 50 мл (1/2 кафена чаша), черен пипер 4-5 зърна, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), дафинов лист 1 бр., сол.
Месото се пробожда на няколко места с остър нож и в разрезите се поставят парченце сланина и скилидка чесън. Посолява се и се запържва до зачервяване в мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се задушава ситно нарязаният лук, а след това се прибавят последователно брашното, червеният пипер, доматите нарязани на дребно, месото, 1 чаена чаша топла вода, подправките и виното. Ястието се посолява на вкус и се вари на слаб огън до готовност.


ТЕЛЕШКО С КРОМИД ЛУК
(с. Лъджа, Смолянско)
Продукти: телешко месо 1 кг, кромид лук 1.200 кг, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), домати 300 г (3-4 бр.), сол на вкус.
Взема се по-тлъсто месо, нарязва се на средно големи парчета и се задушава в собствената мазнина, след което се залива с топла вода (да се покрие), посолява се и се вари на тих огън до полуомекване. Прибавят се изчистеният, измит и нарязан на едро лук, червеният пипер и доматите, нарязани на дребно. Ястието се вари, докато остане с малко сос.


ТАС-КЕБАП
(Тракия)
Продукти: телешко (свинско или говеждо) месо 1 кг, мазнина 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 200 г (3-4 глави), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), черен пипер 10-12 зърна, бахар 5-6 зърна, магданоз и сол на вкус.
Месото се почиства от костите, нарязва се на дребни парчета и се пържи в мазнината заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, се прибавят последователно при разбъркване доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с бульон или гореща вода, посолява се и се оставя да ври на умерен огън. Когато омекне месото, се прибавят черният пипер, бахарът и виното. Готовото ястие трябва да остане почти на мазнина. Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

МАНАСТИРСКИ ГЮВЕЧ
(с. Бачково)
Продукти: телешко (агнешко или свинско) месо 1 кг, кромид лук 150 г (2-3 глави), пресни гъби 0.500 кг (3 чаени чаши), червени домати 150 г (2-3 бр.), пиперки 150 г (3-4 бр.), мазнина 150 мл (3/4 чаена чаша), ориз 100 г (1/2 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), вино 100 мл (1/2 чаена чаша), магданоз 1 връзка, сол и черен пипер на вкус.
Месото се нарязва на парчета и се запържва леко в 2-3 супени лъжици от мазнината, след което се изважда. В същата мазнина се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавя част от ситно нарязаните червени домати и червеният пипер. Връща се месото, посолява се, залива се с гореща вода и виното и се оставя да заври. Тогава се прибавят гъбите, а след десетина минути - пиперките, нарязани на ивички. Като омекнат месото и гъбите, се прибавят останалата мазнина и изчистеният и измит ориз. Ястието се прехвърля в гювеч и се пече. Десетина минути преди изваждането му от фурната се прибавят останалите домати, нарязани на едро. Готовият гювеч се поръсва със счукан черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
ОГРЕТЕН
Броят на картофите е в зависимост от големината на тавата, но за 4 порции са поне 750 гр.
2яйца
4 с.л. мазнина - свинска мас, краве масло, маргарин, в краен случай олио
сол, щипка червен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се измиват много добре с четка! Не се белят. Разрязват се на половинки и се посоляват със солта и червения пипер.
Разтопява се мазнината в тавичката, нареждат се картофите с разреза надолу. Долива се вода до половината височина на картофите. пекат се в умерена фурна.Малко преди да станат готови се заливат с разбитите яйца.
Пожелание малко преди да са готови картофите може да наредите върху тях наденички или кърначета.


Картофени кюфтенца

ПРОДУКТИ:
картофи 1кг
кашкавал 150 - 200 гр
яйца 3-4
индийско орехче
черен пипер
сол
галета
брашно
мазнина за пържене

за соса:
1 кофичка к. мляко
1 пакетче майонеза
индийско орехче
чесън или чесново брашно
черен пипер
копър

 
ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се сваряват необелени. След което се заливат със студена вода или се оставят да изстинат и се обелват, след което се настъргват или пасират. Към тях се прибавят настъргания кашкавал, 2 яйца и подправките. Всичко се разбърква докато не стане хомогенна смес, от която се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно после яйце и накрая галета и се пържат до златисто.
Соса се приготвя като всичко се разбърка много добре и се прибави ситно нарязаният копър.


Дано съм била полезна Wink и да ви е сладко
Цитирай

Sofia

Мнения: 522
Кюфтета от картофи и извара

900 г картофи
200 г извара
1 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. олио
25 г масло
1 глава лук
2 яйца
сол и червен пипер
Картофите се измиват, сваряват и обелват. След това се пасират, за да станат на гладка смес (без бучици). Към тях се прибавят яйцата, нарязания наситно лук, изварата, разтопеното масло и малко от брашното. Размесва се добре. От получената смес се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат в олиото. Кюфтетата се поднасят с подлучено кисело мляко и копър.
 Razz
Цитирай


Мнения: 1 250
Много ви благодаря, майчета,

спасявате ме от сигурна гибел в очите на гостите!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.