Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Предварително се извинявам за дългия постинг и моля, ако на него попадне лекар, да го изчете. Имам огромна нужда от помощ. Не съм в БГ и възможностите ми тук в Канада са ограничени. Моля, имайте търпение, изчетете написаното и ми дайте съвет.

Преди месец, както си седях пред ПС, изведнъж започна да ме боли врата, в ляво и меката част посока към рамото. Опитах се да се разстрия и напипах увеличен лимфен възел в ямката, в основата на врата. В същото време чувствах мускулите на рамото и врата много опънати и болезнени. Малко по-късно същия ден започнах да чувствам болка в лявата подмишница и в мускула посока към гърдата и в областта над сърцето. Цялото усещане е като за муслулна треска в комплект с подут и болезнен лимфен възел и лек отток на шията и ямката в основата й. 3 дни по-късно бях при личния лекар. Изпрати ме на видеозон, за да се види образованието в дълбочина. Докато чаках резултатите от видеозона (10 дни, това е Канада все пак), прихванах някакъв вирус с болки в гърлото, хрема, втрисане, болки в ушите. Ден след това напипах още 2 увеличени лимфни възела отстрани, в ляво на шията – подвижни и болезнени. Пак при личния лекар, вече са минали 13 дни от първото оплакване, подобрение в състоянието няма – болезнени и подути 3 бр. лимфни възли на врата в ляво и усещане за схващане във врата и рамото (всичко е опънато, все едно ще се скъса), понякога и болка в тила, но само в ляво. Видеозона показва неспецифичен лимфен възел  с големина 15мм X ...другото не помня, защото цифрите бяха по-малки + щитовидна жлеза без проблеми. Изисках да ми вземат кръв, а докторът ми взе и секрет от гърлото. Самото гърло беше леко зачервено, ушите чисти. Изписа ми антибиотик – Amoxicillin trihydrate 500mg. – 3 пъти по 1 таблетка за 10 дни. Горе – долу на 3-я ден от взимането на антибиотика започнах да се подобрявам – болката във врата и рамото почти изчезна, а лимфните възли почнаха да намаляват. На 5-я ден от взимането на антибиотика посетих личният ми лекар – в гърлото ми не бяха изолирали стрептококи, а кръвната ми картина е перфектна (няма диференциално броене, само общите показатели). Изпих целия антибиотик и болката съвсем изчезна, единият лимфен възел също, а другите 2 бяха с размер на грах. 2 дни след приключване на антибиотика ми протече носа, много силна хрема и запушване, премина за около 3 дни. Пиех единствено парацетамол + капки виброцил в носа. До вчера, 6 дни откакто съм свършила антибиотика, пак започнаха да ме болят врата и меката част в основата на врата, лявата подмишница. С ужас напипах нов увеличен лимфен възел в основата на врата, единия от старите пак е почнал да расте. Понеже днес е почивен ден, посетих дежурна клиника. Лекарят който ме прегледа, дори не ми даде възможност да му обясня, че антибиотика е повлиял на размера и болката на лимфните възли. Само погледна шишенцето и каза, че този антибиотик е за гърло и съм нямала нужда от него. Каза незабавно да напрвая рентген на бял дроб (веднага направих снимка, резултат ще имам най-рано след седмица), видеозон на гърдите и мамография. Не ми изписа нищо. Час за видеозон и мамография ще мога да запазя чак в понеделник и най-вероятно за мамографията ще е не по-рано от след месец.
Следващите няколко дни при нас са почивни и най-вероятно до личен лекар ще се добера в сряда-четвъртък, 2-и – 3-ти януари. Възнамерявам да изискам направление за хематолог, което най-вероятно ще е за след месец. Както разбирате тук всичко става отчайващо бавно. Много съм притеснена. Бездействието и неизвестността ме побъркват. На конкретна диагноза от личния лекар не мога да разчитам. Каза, че не знае защо са ми се подули възлите и няма представа защо ме болят мускулите на врата и рамото (когато намалеят лимфните възли, намалява и болката). Добре било, че възлите са подвижни и билезнени. Единственото което постигам при него е да ме прати на изследване, което съм решила, че трябва да ми се направи.
Допълнителна информация – на 35 години съм, с 2 деца, кърмила съм ги. Последно преди 5 месеца бях на профилактичен преглед при мамолог (в БГ, поликлиника Вита), гледа ме и с видеозон – нямаше проблем. Не сметна за нужно да правя мамография (никога не съм правила).
Последна пълна кръвна картина (профилактично) ми е правена преди 4 месеца – абсолютно всичко в норми, с всичките показатели за захар, холестерол и т.н.
Нямам сливици, оперираха ме на 8 годишна възраст, поради постоянни ангини.

Извинявам се за километричния постинг, опитах се да бъда изчерпателна.
Моля, имам нужда от лекарско мнение. Какви изследвания още да направя, какъв лекар да посетя. Изобщо, какво е вашето мнение по клиничната ми картина?

# 1
 • Мнения: 1 984
заушка с усложнения?

# 2
 • Canada
 • Мнения: 1 773
заушка с усложнения?
Изкарала съм я като дете. Освен това линфните възли зад ушите не са увеличени, а само отстрани на врата и в основата му, все в ляво.

# 3
 • Мнения: 1 984
а посявката? иначе освен ниската /за БГ/ доза амоксицилин всичко е направено правилно. снимката можеш ли скенира?

# 4
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Още нямам снимка, днес я правих. Ще получа резултата, т.е. личният ми лекар ще го получи най-рано след седмица. Снимката изобщо няма да му я пратят, а само лист, на който ще пише какво са открили (дано да няма нищо, аз дори не кашлям).
Посявка на какво? Правили са на секрета, който ми взеха от гърлото. На резултата пишеше, че не са открити бета стрептококи, нищо друго.
tonev, много ти благодаря!
Това, че дозата антибиотик е била ниска, означава ли, че инфекцията, която съм имала, не е излекувана и в резултат на хремата (почти изчезна) има вероятност да се е подновила? Питам хипотетично. Има ли вероятност да е така и по-силен антибиотик да ми реши проблема?

# 5
 • Мнения: 1 984
Питам хипотетично. Има ли вероятност да е така и по-силен антибиотик да ми реши проблема?
хипотетично има. ама трябва да е поне горе-долу ясно какво търсим. няма силни и слаби антибиотици има правилно и неправилно избрани. за съжеление нямам никаква идея какво вирее в канада...
пфу ако знаеш колко много свесни лекари /българи/ си изкарват хляба в канада като какви ли не - шофьори, масажисти... моите кумове са там и двамата... ама тука разни псевдо светила така облъчват чеее....

# 6
 • Canada
 • Мнения: 1 773
За мен няма реална причина за увеличените възли. Някакси, не си ги обяснявам с последвалия грип, първият увеличен намерих 8 дни преди това. Не съм боледувала през последните месеци. Единственото, което се сещам е, че около месец преди това за няколко дни чувствах необяснима умора вечер, тресеше ме и много рано ми се доспиваше. Нищо друго.
За лекарите - моят личен не е българин, но е завършил в България, за това и съм при него - не ме гледа накриво когато много питам. В този случай обаче ударих на камък, нищо не ми казва.

# 7
 • София
 • Мнения: 558
Ето това е най-гадното нещо в здравеопазването "на Запад" - невъзможността да се правят изследванията навреме  при повечето пациенти Twisted Evil А това е най-важното за поставянето на диагнозата! Имам в предвид времето, което се губи докато чакаш ред да отидеш на преглед и докато се разчетат изследванията. Сякаш правенето на Рентгенови снимки, ехографии и т.н. са единственото "занимание" на лекарите, а това, че трябва да се даде резултата навреме, не след седмица, месец... Тъпотия...  Другият начин е да се дадат пари, много пари за преглед при  специалист без направление!

От това, което пишеш не може да се постави диагноза, разбира се. Мога да ти кажа някои неща за които се сещам...  Лекарят ти е казал, че болезнеността на лимфните ти възли е добър признак, защото обикновенно това показва, че има някакъв инфекциозен процес, а не хематологично заболяване /което е по-лошият вариант/. За да се изключат някои заболявания трябва да се направят изследвания, НО И ДА СЕ ПОЛУЧАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТЯХ! До колкото разбирам са изключени: отит /възп. на средното ухо/, ангина, процеси щитовидната жлеза...

Болката ти във врата и надолу към рамото и гърдите идва от подутите лимфни възли.
Нужно е да се направи пълно кръвно изследване /с диференциално броене/ Казваш, че е направено само общото.

Не мога да ти помогна никак май, но на твое място ако можех бих отишла при инфекционист -  за да отхвърли  Д. Инфекциозна Мононуклеоза! http://www.arsmedica.bg/bg/illness/c_id/2487/subprm/infections/alpha/0.html
Това е което ми "идва на ум" като чета написаното от теб! Rolling Eyes Нищо, че са увеличени лимфните възли само от едната страна - процесите не винаги протичат типично при всеки! Има такива случаи. Опипай лимфните си възли и от другата страна на врата. Те може само да са слабо увеличени.

# 8
 • Мнения: 1 984
преди да пишеш за западното здравеопазване щеше да е добре да го познаваш.

# 9
Имаш ли котка? Това, което описваш, може да е  Cat Scratch Disease. Ако имаш котка, поискай в кръвните ти анализи да включат и тест за Bartonella henslae , за са изключиш вероятността за Cat Scratch Disease.

Друго, на което ми прилича, е мононуклеоза. Правиха ли ти кръвен тест за мононуклеоза?

# 10
 • Мнения: 1 984
е и на сифилис може да ни заприлича ако продължаваме така....  #Crazy хламидиоза, токсоплазмоза, зостер, туберкулоза, левкемия....  и тн.... а може и един прост зъб да е...  baby_neutral

# 11
 • Canada
 • Мнения: 1 773
Не, нямам котка. И не, не съм изследвана за мононуклеоза, това ще е първото нещо, което ще изискам, щом се добера до личния ми лекар. Нямам оплаквания от зъби, последно бях на профилактичен преглед през юли, но това нищо не значи. От 2-и започват да работят зъболекарските кабинети и задължително ще отида да ми направят панорамна снимка, за всеки случай.
Тонев за всяко предположение/идея съм благодарна. Доста неща изчетох из интернет, от някои ми се изправи косата (няма и как да е иначе, голямата ми дъщеря е с левкемия, Слава Богу в ремисия от 4-и години). Все пак аз не съм лекар и съм достатъчно здравомислеща, за да не си поставям сама диагнози, а да ходя на лекар за това. Бездействието/многото чакане обаче ме влудяват и за това пуснах темата.
Много ви благодаря, че ми обръщате внимание Hug

# 12
 • София
 • Мнения: 558
преди да пишеш за западното здравеопазване щеше да е добре да го познаваш.


А ти откъде знаеш колко го познавам Mr. Green
  

# 13
 • Мнения: 1 984
нямаш моно нуклеоза! още в първия пост си го казала. затова и не са ти направили тест.  Hug

# 14
Единственото, което се сещам е, че около месец преди това за няколко дни чувствах необяснима умора вечер, тресеше ме и много рано ми се доспиваше.

Мононуклеоза или cytomegalovirus, а също и херпес зостер могат да причинят тези симптоми, а при тези заболявания характерен признак са увеличените и болезнени лимфни възли.  Те не се "хващат" със стандартните кръвни тестове, за тях се правят специални тестове.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт