Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 804
Izwiniawam se za latinicata, no kredora ne raboti.
S myja mi sme pazarivali samoiniciativno i bezotgovorno. Kato rezultat na tova imam 40 iaica. Po 20 e kupil vseki:( Kajete, molia, niakakva recepta, no da ne e mnogo slojna, zashtoto hich me niama po usukanite raboti ooooh! Inache tezi iaica predvid fakta, che ni niama u doma po cial den shte gi iadem dve sedmici. A idva i Welikden, za koito sym porychala novi iaica.  Embarassed
Цитирай

Сунгурларийе

Мнения: 431
двойна доза крем-карамел=12 яйца+2 литра прясно мляко
Цитирай

Гърция

Мнения: 2 348
Баварски крем
ПРОДУКТИ:
6 яйца
200 г захар
600 мл прясно мляко
80 мл вода
20 г желатин
2 ванилии
250 мл сметана
100 г бишкоти

ПРИГОТВЯНЕ:
Желатина се накисва в студената вода. Загрява се млякото. Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване, разреждат с при непрекъснато бъркане със загрятото мляко. Когато сместа започне да се сгъстява се добавя накиснатия желатин. Сместа се бърка до пълното разтваряне на желатина, след което се добавя ванилията. След като изстине и започне леко да се желира се прибавя към разбитата сметана и разбитите на твърд сняг белтъци с другата част от захарта. Накрая се прибавят бишкотите нарязани на кубчета и кремът се разбърква внимателно и се разпределя в предварително намокрени чаши и се оставя да се желира.
Преди поднасяне формичките се потапят в гореща вода и се обръщат върху чинийки.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравей Ripple Very Happy  

Ами за Великден си направете този много вкусен сладкиш:

СЛАДКИШ ПТИЧЕ МЛЯКО


За блата:

10 белтъка;
1 ч.ч. захар;
3 супени лъжици брашно;
3 супени лъжици какао;

Изтудените белтъци се разбиват на сняг със захарта(използвай миксер). Към тях се прибавят брашното и какаото. Сместа се изипва в суха, кръгла форма и се пече на умерена фурна. Когато е почети готов, фурната се изключва, но блата се оставя да се доизпече. След изтиване се намазва с крема.

За крема:

10 жалтука;
1/2 ч.ч. захар;
1/2 ч.ч. прясно мляко;
200 г. масло;


Жълтуците се разбиват със захарта и към тях се прибавя прясното мляко. Сместа се сгъстява на огъня и като изстине към нея се прибавя лъжица по лъжица добре разбитото до побеляване масло.

За глазурата:

8 супени лъжици вода + 4 супени лъжици захар се възваряват на сироп. Прибавят се 150г. шоколад и масло колкото орех. Бърка се, докато сиропут започне да се точи. Слага се една ванилия и се оставя за малко да поизтине. След това се залива готовият сладкиш.
Цитирай

София

Мнения: 1 770
Всеки ден - крем карамел! Уха, направо ще ви завидя!  Flutter
Цитирай


Мнения: 4 329
Богата Великденска салата

3 големи зелени салати
2 големи домата
1 голяма краставица
1 връзка репички
1 връзка магданоз
1 връзка копър
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
250 гр. рулца от раци
450 гр. замразена царевица
8-10 сварени яйца
сол
черен пипер
оцет
олио

Салатките се нарязват на ивици. Доматите се нарязват по наситно. Краставицата, репичките, рулцата от раци и сварените яйца се нарязват на кубчета. Магданоза, копъра, пресния лук и пресния чесън се нарязват на ситно. Царевицата се размразява. Всичко се смесва и се обърква, подправено със сол, черен пипер,оцет и олио.

Пухкав кекс

6 бр. яйца
300 г захар
8 с.л. (80 мл) мляко
(може и вода)
8 с.л. (80 мл) олио
350 г брашно
1 пакетче бакпулвер
1 прах ванилия

Разбиват се яйцата и захарта до пълното разтваряне на захарта, след което се прибавят олиото и млякото, после брашното предварително смесено с бакпулвера. Когато се получи гладка смес се прибавя и ванилията. Пече се в предварително загрята само отдолу фурна на 180 С градуса за около половин час, докато кексът бухне, след което се пуска горната част на фурната за около 15-20 минути.
Кексът, може да се нашари с какао, като малка част от готовата смес се разбърка с какао и се изсипе във формата преди печенето.

Палачинки с праскови и извара

4 бр. яйца
350 мл прясно мляко
50 г брашно
1/2 ч.л. (2.5 г) сол
3 ч.л. (15 г) захар
6 бр. праскови
250 г извара
3-4 с.л. прясно мляко
захарни пръчици
масло

За приготвяне на палачинките в купа се смесват яйцата и млякото и се разбиват. След това, малко по малко, с разбиване, се добавя брашното, солта и 1 ч.л. (5 г) захар, до получаване на гладка смес. Покрива се с капак или фолио и се оставя в хладилник за 2 часа. Ако сместа е гъста, се добавя малко мляко и се разбива отново. Нагрява се тиган с незалепващо покритие с диаметър 30 см. Тиганът е готов, когато ако се сложи капка вода, съска и се изпарява веднага. Слага се малко масло, разтопява се на умерен огън и се намазва целия тиган. Излива се 1/4 чаена чаша от сместа, като тигана бързо се върти наклонен докато се покрие дъното. Ако има излишно количество, се изсипва. След кратко време по повърхността се появяват балончета и краищата се отделят от тигана. Палачинката се обръща с шпатула и се пържи за съвсем кратко и от другата страна. Така се изпържват всички палачинки. В купа се смесват изварата, останалата захар и 2 с.л. мляко и се разбъркват до гладък крем. При нужда се добавя още мляко, така че да може лесно да се размазва. Всяка палачинка се маже с извара, покрива се с нарязани на тънки резени праскови и се завива. Поръсва се със захарни пръчици. Сервират се топли или със стайна температура.

Кралска салата

5 бр. яйца
250 г рулца от раци
200 г консервирана сладка царевица
1-2 скилидки чесън
2 бр. портокали
майонеза
Обелените сварени яйца и рулцата от раци се нарязват и се смесват. Добавят се отцедената царевица и счуканият чесън. Портокалите се обелват, почистват се от вътрешните ципи и белите нишки и се нарязват на кубчета. Всички съставки се смесват и се разбъркват с майонезата. Салатата се оформя в чиния за сервиране и се украсява с парченца рулца от раци и кръгчета портокал.
Правила съм я вместо с рулца от раци с варено пиле. Също става много хубава.

Пудинг от кроасани с праскови и ром

2-3 бр. праскови
1 ч.л. (5 мл) лимонов сок
250 г захар
70 г масло
800 мл до 1 л прясно мляко
70 мл ром
ванилова есенция
4 бр. яйца
щипка сол
5-6 бр. сухи кроасани

Фурната се загрява до 190 С. В купа се смесват обелените и нарязани на ситно праскови с лимоновия сок и 2 с.л. захар и леко се разбъркват. Оставят се докато се приготвя пудинга. Тавата се намазва с масло. В купа се изсипва млякото. Ако кроасаните са много сухи, се използват 5 чаши, иначе – 4. Добавят се рома, ванилията, яйцето, солта и захарта без 6 с.л. На дъното на тавата се нареждат плътно нарязани напречно на две кроасани, ако е необходимо, се натрошават. Отгоре се нареждат 1/3 от прасковите и се заливат с 1/4 от млечната смес. Оставят се така за малко, за да могат кроасаните да поемат течността. Пластовете се повтарят, като се завършва с кроасани. Отгоре се поръсват останалите 6 с.л. захар и останалото масло на парченца. Пече се около 45 минути, докато нож, забоден в средата, не излезе чист.

Агнеса

150 г масло
4 бр. яйца
1 ч.ч. (200 г) захар
1 ч.ч. (200 г) брашно
200 г орехови ядки
За глазурата:
4 бр. жълтъци
1 ч.ч. (200 г) пудра захар
1/4 ч.ч. (50 мл) коняк
1 прах ванилия

Маслото се разбива със захарта. Добавят се смлените орехи, брашното и белтъците на сняг. Разбърква се добре. Пече се в намазана с масло и наръсена с брашно форма до порозовяване. Още горещо се залива с глазурата, която се приготвя по следния начин: жълтъците и захарта се бият до побеляване, след което се прибавят ванилията и коняка. Яде се след 1-2 дни.

Яйца в гнездо

500 г смляно месо
6 бр. яйца
1-2 глави (100 г) кромид лук
3 с.л. (50 г) масло
1 ч.л. (3 г) кимион
1/2 връзка магданоз
сол

Месото се омесва със ситно нарязаният лук, 1 яйце, маслото, хляба, предварително накиснат във вода или прясно мляко, ситно счукания кимион, дребно нарязания магданоз и сол на вкус и се оставя да престои от 1/2 до 1 час. Останалите 5 яйца се сваряват до твърдо, обелват се и се разрязват напречно на половинки. Омесената кайма се разделя на 10 равни части, всяка от които се сплесква на питка с дебелина около 1 см. В средата на питката се поставя по 1 половинка от яйцата, обърната с разрязаната част надолу, и се увива с месото. Така приготвените "гнезда" се постявят в тавичка, намзана леко с мазнина, и се пекат в средно силна фурна. При изпичането месната смес се разпуква и част от белтъка на яйцето се открива. Поднасят се топли с пресни червени домати и печени чушки.

Солен кекс

4 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
1 пакет бакпулвер
400 г брашно
плънка - 1 и 1/2 ч.ч. смес от
салам, кисели краставички,
кашкавал, сирене, шунка
и варено яйце
Всички продукти се разбъркват добре и сместа се изсипва в намазнена тава и се пече в умерена фурна.
Цитирай


Мнения: 804
Благодаря момичета, супер сте! Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.