И една новогодишна рецептичка от мен...Малко късно, но може някой да реши да си поиграе последния момент. Simple Smile Сладките са много вкусни и ефектни.170 гр. масло
3/4 ч. захар
3 жълтъка
1 ч.л. ванилия
2 ч. брашно
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. ментова есенция
1/2 ч.л. червена сладкарска боя

Фурната се нагрява до 350 гр.Ф

Маслото се разбива със захарта, добавят се жълтъците, ванилията и ментата и се размесва. Добавяме брашното със солта и замесваме тесто. Тестото се получава много нежно. Аз замених половината масло на маргариан- не ви съветвам. Тестото ми стана прекалено меко за работа и бастунчетата съответно по-дебели отколкото бих искала. Confused

Разделяме тестото на 2 части, едната смесваме с боята. Правим от бялата и червената част по едно "въженце" с ръка, увиваме ги и оформяме бастунчета.
Пекат се 15-18 мин.

Оставете ги в тавата да поизстинат около 5 мин. и тогава ги сваляйте. При изваждането от фурната са прекалено меки и ще се счупят. Не ги печете до златисто, губят си външния вид. Дори белички ще са добре опечени и ще се втвърдят след изстиване. С първата партия направих тази грешка.

Нямах ментова есенция, но винаги имам ментов сироп (обичам всичко ментово). Сложих 1 с. л. от сиропа. Той малко пооцвети в зелено, но след изпичането не личи особенно.
Разбира се може да използвате и друг вид есенция като запазите външния вид, но уникалния вкус е в ментата.