Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 15 113
1000 лв. глоба ще плаща всеки, който бие или държи гладен домашния си любимец, пише в закона за защита на животните. При повторно нарушение глобата се удвоява. Ако тормозът е върху собствено животно, то ще бъде отнемано от стопанина му в полза на държавата. Ако пък е от страна на ветeринар или собственик на зоомагазин, глобата може да скочи до 2 бона, а след това и до 3000 лв. Който изостави умишлено животинката си, ще олекне с 500 лева.
 Законът определя и работния ден на животните в цирковете и вариететата. Те не трябва да се "трудят" повече от 6 часа. Участието им в състезания, изложби, реклами и филми се допуска след уведомяване на ветеринарите.
Ако дете реши да подари коте на приятеля си, веднага попада под ударите на новия закон за защита на животните. В него пише, че "не се разрешава продажба на животни на лица под 18-годишна възраст без съгласието на родител или настойник". Така, ако хлапе иска да подари кученце или коте на друго дете, ще трябва да го регистрира на името на някой възрастен. Това европейско изискване гарантира добра грижа и отговорност за животните, обясниха депутати.
 Всички кучета пък вече трябва да са с микрочип. Той ще съдържа информация за произхода, името, пола, цвета и породата, както и дали е ваксинирано и кастрирано. Така стопаните вече ще могат спокойно да разхождат кучетата си в страните от ЕС. За по-малките животни собствениците са длъжни да осигурят площ от 6 квадрата, а за големите - 10 кв. м. Тези, които са навън, трябва да са вързани с 5 метра тел, за да се движат свободно.
 До една година пробация и глоба до 1000 лева заплашва всеки, който умъртви животно, пише в закона. Парламентът може да реши и да се лежи в затвора. В САЩ за подобно престъпление се лежи 5 години зад решетките, обясни депутатката Евдокия Манева. Ако дадено животно е застрашено от смърт, специализираните органи с помощта на полицаи могат да нахлуят в жилището без разрешение на собственика, гласи друг текст в закона. Той ще се приеме на второ четене веднага след Нова година. При данни за особено жестоко отношение към животните пък специализираните общински органи са длъжни веднага да извикат полицай или прокурор.
 

# 1
 • Мнения: 1 723
 До една година пробация и глоба до 1000 лева заплашва всеки, който умъртви животно, пише в закона. Парламентът може да реши и да се лежи в затвора. В САЩ за подобно престъпление се лежи 5 години зад решетките, обясни депутатката Евдокия Манева.

  Досега четох историята на едно прасе и си мисля колко сме загрижени за животните, които не ядем.

# 2
 • Мнения: 11 369
Остана и да се прилага тоя закон, което много ме съмнява.

# 3
 • Мнения: 6 358
Българското население дали не би било по-добре да бъде приравнено с животните?
Около пет милиона калпаци по 1000 лв. - колко би струвало това на народните избраници?

Преди време бях чела някъде в проектите и че деца не могат да бъдат стопани на животни.

# 4
 • Мнения: 836
Санкции заради обгазяването на съседите (с миризмите от любимците) и стреса, на който са изложени всеки път, когато си влизат във входа, опитвайки се да не дишат, докато си влязат в собствения дом, предвидени ли са?

# 5
 • Мнения: 1 334
Към авторката - кое точно те притеснява?
Тексът е приемлив, че няма да се приеме и прилага (което е по-жалко) в този му вид е друга работа.

Преди време бях чела някъде в проектите и че деца не могат да бъдат стопани на животни.

Ми не могат. Те огромна част от възрастните не са годни за стопани, та какво остава за дете. В тая държава все още не е узряло в главите ни, че "стопанин" означава "отговорен", "ангажиран", "постоянен" ...


Би трябвало. Както и за всички, чиито домашни кучета и котки не са кастрирани ако не са породни и развъдни животни.

# 6
 • Мнения: 14 776
Голяма загриженост. Защо ли не глобяват кучките, които си изоставят родните деца? А който бие децата си каква ли глоба трябва да плати, щом за побой на животно е 1000 лева? А човешко ли е човек да се труди по 10- 12 часа дневно, щом за животните работният ден е 6 часа?
Прави ми впечатление, че домашните любимци са по- ценни от децата, а сега това вече е напълно законно.
А кой ще се погрижи за стотиците улични кучета, които скитат из града, за да направи пътя  от къщи до детската градина и училището безопасен?

# 7
 • Мнения: 172

Би трябвало. Както и за всички, чиито домашни кучета и котки не са кастрирани ако не са породни и развъдни животни.


Ей това би ли ми го обяснила? Не се заяждам, а искам да съм информирана. Защо трябва?
Имам куче 20см. Такава операция за него е тежка и не съм срещнала лекар, който да я препоръча.
Иначе, четейки закона всичко е ОК. Само дето микрочипа на кучката не съдържа толкова инфо. За другия ни казаха, че няма смисъл, ако не я извеждаме извън страната, но явно са се променили нещата и трябва да се обадя на лекарят след празниците.

# 8
 • Мнения: 5 373
А къде са лютите глоби за тези, които най-безцеремонно си изс...т любимците насред централни улици и булеварди? И после вървиш така, сякаш мини трябва да заобикаляш.
А глобите и наказанията за нахалниците, които си отвързват кучетата на воля и тебе трябва да не те е страх от тях, щото "не хапели"?
Ай да си ядат ушите тея от парламента, писнА ми от заблуди и фъргане на прах в очите.
Не всички пасем трева-някои ядем и месо. Stop
П.С. Как, апропо, приемате факта двойка помияри да се гледат и прибират най-редовно във входа на една кооперация? Thinking

# 9
 • Мнения: 172
То от много време е забранено разхождането на куче без каишка. Ама на кой му пука. Няма добро и лошо куче - животно е, никога не знаеш кое ще го притесни или уплаши и как ще реагира. Всички кучета и лаят и хапят, ако не значи са котки.
За л****та не се обаждам. И преди съм кавала, че не съм виждала. Което не означава, че няма.
А за пумитата по входове... Ами какво да кажа - мога да си пукна от шубе. В съседен вход направиха къщичка и хранеха една кучка. Уж добра, ама то страха от вътре ми идва. Тя почина от старост.
А пък при баба ми си гледат всички от входа едно куче. Даже и име са му дали. Само не ми е ясно като толкоз го обичат всички, защо един не се наема да го гледа в домашни условия  Confused Мен ме е страх като й ходя на гости. Като ми излая онзи Черньо и паля джапанките обратно към вкъщи.
Не го възприемам.
Много ми беше мъчно като гледах по ТВ как в приюта ги бият с лопата кутретата. Сви ми се сърцето. Не е човешко. Но не е човешко и аз да примирам всеки ден на път за вкъщи. Трябва да се намери решение. Но трябва, не значи ще.

# 10
 • София
 • Мнения: 11 487
Аз пък не разбирам защо се измества темата. Закона за защита на животните си е за тях. Защо е необходимо да се измества темата към изоставените деца. Това си е предмет на друг разговор. Това, че родители изоставят деца няма нищо, ама нищо общо с животните. И друго искам да кажа... законодателя си е законодател. А колко от нас стриктно спазват всички закони, м? Българина не обича да спазва законите, държавата пък не обича да налага санкции. Всички ние сме държавата и е крайно време да сме по-отговорни към самите себе си, а не само да си чешем езиците  Wink

# 11
 • Мнения: 4 554
За морските прасета не разбрах, по колко квадрата жилищна площ трябва да им осигуря?
1000 лв. глоба ще плаща всеки, който бие или държи гладен домашния си любимец, пише в закона за защита на животните.
 

Ченгетата, дето гръмнаха гъбар, платиха 800.
Да бе, ама те не го биха. И не го измъчваха.
Да бе, той само умря. 
Налага се от самосебе си сравнението кой е по-мил на държавата.

# 12
 • Мнения: 15 113
Че законът най-сетне ще се приеме, ще се приеме. Няма къде да мърдат нашите, европейско законодателство е това.
Виж, аз ще бъда най-учудена, ако започне и да се спазва.  Thinking

ПП Вълчо, за прасето не бери грижа - едно кило мръвка е, а се шири в 20 квадрата стая (въпреки че тарикатът гледа все в рамките на килима да ходи, обича да му е мекичко под лапите.  Mr. Green). Мисля, че законодателят няма да има забележки?  newsm78

# 13
 • Мнения: 1 334

Би трябвало. Както и за всички, чиито домашни кучета и котки не са кастрирани ако не са породни и развъдни животни.


Ей това би ли ми го обяснила? Не се заяждам, а искам да съм информирана. Защо трябва?


Би трябвало, защото откъде мислиш се е взела безумната популация от бездомни кучета и котки? Това, че твоето куче е мъничко, не значи, че не може да се плоди. Както и моя некастриран поради напредналата си вече възраст котарак. Това лято станах свидетел на 2 пъти на захвърляне на котета по дворовете. Домашни котета. Отгледахме и 8 захвърлени кученца преди години. Не съм изпускала котарака си. Леля ми обаче изтърва 14 годишната си кучка да се заплоди ...
Практика е да се кастрират животните, които не се отглеждат с цел запазване на порода. Всички безпородни, прибрани от службите са кастрирани. Това е адекватен начин за удържане на уличната популация в българските условия.
Що се отнася до микрочипа, не смятам да слагам такъв на кучето си поради няколко причини. 1. Има проблем с четците (слагаш чип, но той не се чете от двата вида четци в Българя). 2. Задължителни са за задгранично пътуване, а не смятам да извеждам кучето през граница. 3. Кучката ми е татуирана, така че инфото за мен е достъпно чрез БРФК ако се наложи

# 14
 • Мнения: 172
arcana, ОК. Права си, че когато недоглеждаш домашния си любимец спомагаш за увеличаването на уличните такива. Но според мен е много по-добре да имаш избор. Примерно, ако не кастрираш домашния си любимец плащаш глоба всяка година или данък. Това ще принуди масово хората да кастрират любимците си, а на мен ще остави възможността да избера да си плащам.
Няма сила, която да ме накара да я кастрирам. Освен, че е малка има и още причини. Без каишка не излиза; независимо от това я извеждаме на определени места (на една кучешка хапка е, а и хората често не я виждат и може да я смачкат); извеждането се осъществява при температура над 18 градуса и за не повече от 30мин, тъй като сърчицето й се натоварва; сама не остава дори вкъщи, ако се наложи излиза в чанта.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт