Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 18
Мили мами,
реших да премина от Аптамил Комфорт 1 на Лактана Био 1. Четох, четох и си мислех че ми стана ясна разликата между пребиотиците и пробиотиците докато педиатърката ни не ми заяви, че всички млека били с пробиотици. newsm78
Самата аз малко се ошашавих когато прочетох, че Аптамил Комфорта имал "пребиотичен ефект" което водило до избирателно увеличаване количеството на бифидобактериите в чревната флора. Обаче не дава на бебето самите бифидобактерии както Hipp и Лактана. А други АМ пък били с "пробиотичен ефект". Каква всъщност е разликата?

# 1
 • Мнения: 814
Здравей, ето че „улучи” моята тема Laughing - преди няколко месеца много се рових по нея. Истината е, че го направих малко късно (т.е. когато детенцето ми стана по-голямо), за което съжалявам. Но като гледам вие поне сте все още на 1-ца…. Ако пуснеш търсачка в Google, ще ти излязат доста неща за пре и пробиотиците (и на български, и на английски), но аз ще се опитам да ти обобщя, това което знам. Не е вярно, че всички АМ са с пробиотици!

Пребиотиците са хранителни вещества, които имат за цел да стимулират производството на пробиотици. Повечето АМ съдържат пребиотици. Самите пробиотици са живи бактерии, т.нар. „добри” или още „приятелски” бактерии, които са много важни за малките деца, особено за новородените. Пробиотиците са 2 вида – Бифидобактерии и Лактобацили. Когато бебетата се раждат, тяхната чревна флора съдържа до 99% Бифидобактерии, а не Лактобацили. Когато майката ги кърми, те продължават да получават Бифидобактерии, само че не от самата кърма, а от гръдното зърно на майката, което им действа здравословно и укрепващо. Когато обаче бебето се храни с АМ, нивото на Бифидобактериите започва рязко да спада и бебето става по-податливо на храносмилателни проблеми, болестотворни бактерии, изобщо на болести, алергии, чревни неразположения. Т.е. децата, които приемат редовно пробиотици се приема, че са като цяло по-здрави и не страдат от сериозни храносмилателни проблеми. Затова АМ, които съдържат пробиотици са „по-висок клас” и по-полезни от тези, които са с пребиотици. В БГ има 2 вида АМ с пробиотици, които покриват целия цикъл на хранене на детето, т.е. от 1-цата до 3-ката. Това са HIPP (розовата серия, а не синята, която е БИО) – то съдържа 1 вид Лактобацилус бактерия от рода Lactobacillus reuteri и Lactana BIO - то съдържа 4 вида Бифидобактерии – B.longum, B.breve, B.infantis и B.bifidum.
В някои източници съм срещала също, че има значение дали бебето е родено със секцио или не. Тези, които се раждали естествено получавали допълнително Бифидобактерии в организма си при преминаването през родовия канал на майката  newsm78.       
Понеже аз задавах подобни на твоите въпроси, педиатър ми обясни, че когато не пише изрично на АМ, че е с пробиотици, а с пробиотичен ефект, това всъщност са съставки, които подобно на пребиотиците биха могли да стимулират производството на полезните пробиотични бактерии в бебето. Обаче такива АМ не съдържат самите пробиотици…
Надявам се да съм ти била полезна. Според мен не се пише много за това, защото полезността на пробиотиците е сравнително по-ново откритие и сигурно трябва да мине още време. А пък и твоят педиатър още веднъж доказва, че лекарите в БГ хич не се актуализират и информират по темата  #Cussing out.

# 2
 • Мнения: 117
Пребиотиците са храната за пробиотиците. Пробиотиците са живите бифидобактерии, които човек ги има в стомаха си. Така поне съм чела. В Италия съм срещала доста повече видове АМ с пробиотици - освен изброените още Mellin, а също и прясно мляко с пробиотици Latte Fresco. А също и много голям избор на пробиотици на бебета на таблетки, прахчета, сиропчета. Чела съм, че когато детето взема антибиотици му се предписват и пробиотици, защото антибиотиците унищожавали наред бактериите и хубави и лоши или каквито са там. А кои млека са пребиотици и кои с пробиотици много ясно си е написано. Не се кахъри чак толкова. Hug

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 63
Момичетата са ти отговорили много правилно. Аз също като теб много се бях объркала, но прочетох доста за прОбиотиците и затова реших да сменя на Лактана био. Колкото до педиатърката ти явно и тя като моята не е запозната с разликата между двете. Когато и аз исках да сменям още съвсем в началото бяхме на фризолак и исках да сменя на Аптамил тя ми каза - "Ама защо ще сменяш, то Фризолака е с прОбиотиции е най-близо до майчиното мляко".
Пълни глупости. Явно е колко е наясно. Добре че има интернет та да се информираме сами. Аз оттам четох много за разликата между прЕ и прО- биотиците. И така след много четене преминахме от Аптамила на Лактана.

# 4
 • Мнения: 117
valeriapavlov@
Че АМ с пробиотици са по-добрият избор за мен лично е факт. Но всеки прави своя най-правилен избор за бебчето си.
Ето малко повече информация за полезността на пробиотиците, която "изрових" по интернет.

http://dieti.gbg.bg/tema.asp?razdel=10&temaN=61&selected … F2%E8%F6%E8%F2%E5
 
http://anhira.com/zls/part4/07.htm

И една статия на Доц. Д-р Маруся Лилова, д.м.,
началник на Детска Клиника при Токуда Болница София

"Какви са предимствата на адаптираните БИО-млека за кърмачетата и малките деца?
По целия свят хората все повече се стремят да консумират биологично чисти и органични продукти. Германия е една от водещите страни в областта на органичното земеделие. Характерно за адаптираните БИО-млека е, че кравето мляко и растителните суровини, от които се правят, се добиват в строго контролирани органични ферми. В процеса на производство не се допуска употребата на минерални торове, вредни пестициди и хербициди, както и технологии на генното модифициране. Животните се отглеждат в екологично чиста и напълно естествена среда. Това гарантира, че адаптираните БИО-млека не съдържат токсични вещества и са здравословна храна както за кърмачетата, така и за малките деца.
С какво пробиотиците се отличават от пребиотиците и какъв е техният ефект?
Пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които влияят положително върху организма. Те стимулират растежа и активността на някои видове бактерии в чревната флора.
Пробиотиците (в превод “в полза на живота”) са живите бактерии, които влияят благотворно върху организма като подобряват баланса на чревната микрофлора. Те са особено важни през първите няколко години от живота на новороденото. Живите бактерии подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни вещества. Те стимулират укрепването на имунната система и подобряват метаболизма на лактозата в случай на лактозна непоносимост. От друга страна те предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария. Не бива да се пропуска и факта, че синтезират витамини от група В и К. Пробиотиците укрепват организма при прием на антибиотици и ограничават развитието на вагинални инфекции, инфекции на пикочния канал и цистити. Не на последно място те редуцират канцерогенните ензими. Освен това те имат и някои допълнителни полезни действия – намаляват вероятността от запек, подпомагат тялото в борбата с алергии и оказват терапевтичен ефект при атопични дерматити.
В какво се изразява допълнителната роля на бифидобактериите като пробиотици?
Бифидобактериите са едни от най-широко използваните пробиотици. Те се прилагат най-често в храните за кърмачета и деца, тъй като са безопасни, полезни и устойчиви.
В червата на здравите кърмени бебета бифидобактериите би трябвало да съставляват около 98% от развиващата се чревна флора. При децата, които се хранят със заместител на майчина кърма, както и при тези, чиято чревна флора е нарушена, обикновено не е така. Поради това е препоръчително бебетата да приемат ежедневно бифидобактерии с храната. Това води до здравословно наддаване на тегло, улеснява абсорбирането на минералите и витамините и стимулира производството на ензима лактаза. Той е необходим за по-лесното усвояване на млякото.
Първоначално в адаптираните млека, съдържащи бифидобактерии, са се прилагали само два от познатите естествени щама бактерии – B. longum и B. breve. С напредъка на педиатрията и усъвършенстването на формулите, някои от адаптираните млека са обогатени и с щамове от вида B. bifidum и B. infantis. Последният вид са едни от основните бактерии в червата на кърмачетата. Редовният прием на бактериите B. infantis действа благотворно върху здравето на бебетата, като засилва съпротивителните сили на организма срещу вредните и болестотворни бактерии и подпомага храносмилателната система.
Става ясно, че приемът на адаптирани млека, обогатени с пробиотични бифодобактерии се доближава най-много до естественото пълноценно хранене с майчина кърма.”

Hug  bouquet

# 5
 • Мнения: 2 581
Наистина полезна тема,която прочетох от чисто любопитство,впредвид това че щерката е вече по-голяма. Peace

# 6
 • Мнения: 16 430
Темата е полезна определено, но ние имаме проблем с рефлукса и сме на мляко против повръщане A.R.
Има ли HIPP подобно мляко, или са само 1,2 и 3?
Или някое друго мляко, което да е с пробиотици, но да има и мляко против повръщане.

# 7
 • Мнения: 18
Благодаря Ви много за полезната информация.   bouquet
Вече сме на Лактана БИО и поне засега всичко е нормално. А и вчера бяхме на консултация и пак се пробвах да и обясня на педиатърката за това, че давам вече Лактана БИО, което е с пробиотици и отговорът й беше пак същият и аз се отказах. Май ние сме повече информирани. Laughing
Още веднъж благодарности и ще информирам как е положението.  bouquet

# 8
 • Мнения: 814
Благодаря Ви много за полезната информация.   bouquet
Вече сме на Лактана БИО и поне засега всичко е нормално. А и вчера бяхме на консултация и пак се пробвах да и обясня на педиатърката за това, че давам вече Лактана БИО, което е с пробиотици и отговорът й беше пак същият и аз се отказах. Май ние сме повече информирани. Laughing
Още веднъж благодарности и ще информирам как е положението.  bouquet
Можеш да пробваш да й занесеш материали, ако мислиш, че изобщо си струва  Wink. Аз вече така започнах да водя детето на лекар (особено за обрива) - взимам си описанието на лекарствата, които съм ползвала или на които съм разбрала, че са хубави (особено ако са по-нови), че вече няколко пъти ми се случва един лекар да ни изписва мазила, за които другия не е чувал  Close...

# 9
 • Мнения: 1 089
Ivemom, впечатлена съм от информацията, която си събрала. Подкрепям приемането на пробиотици, още повече, че ние, въпреки че се кърмихме до 6 месеца и продължаваме и сега, си имахме проблеми и се налагаше да се лекуваме с пробиотици. Бих искала да те питам, дали имаш информация относно бифидокултурите в кашите Nestle Wellbeing, които давам с пробиотичното хипоалергенно мляко на Hipp (педито настоявя да давам хипоалергенно мляко възможно най-дълго). Знам, че няма друго хипоалергенно пробиотично мляко. Ако имаш информация за други пробиотични добавки на пазара, също би било много полезно да я споделиш. Ние покрай "постентеритния синдром", който имахме сме пили Ентерол (пробиотични дрожди, т.е. гъбички), Нормофлор (лактобацилус булгарикус), Бифидокомплес на Aquasource (лошото е, че се продават само през агенти на фирмата и достъпа е труден; съдържа и синьо-зелени водорасли) и Ентеросан основен за деца (това пък са таблетки - трябва да се счукат първо, иначе съдържат бифидобактерии и лактобацили). Засега поне не знам за друга хранителна добавка с бифидус бактерии, която да мога да добавям към храната. Ако има такива, това би било вариант и за мамите като Mirama, които са на специални млека като А.R.  или Фризовом например, защото биха могли да се добавят към тях. Не съм съгласна с Jmoto, че са вече големи. Доказано е, че приемането на пробиотици с храната е изключително важно и за възрастните хора - регулира храносмилането и стимулира имунната система - такива са киселите млека, както и продуктите с естествена ферментация като киселото зеле например. Индустрията напоследък се надпреварва да изкарва на пазара различни такива продукти, най-вече под формата на кисели млека и млечни напитки. Знам и за много хранителни добавки, но в Българиа традиционно съдържат комплекси с Лактобацилус Булгарикус. За дечицата обаче е по-добре да приемат бифидобактерии, така че с интерес чакам да науча, дали няма и такива добавки, за които да не съм чувала засега.

# 10
 • Мнения: 814
Lenyto,
За съжаление не знам за пробиотични добавки, които съдържат именно бифидобактерии и то от най-важните видове за децата. Много исках да ти бъда от полза и рових в нета (въпреки че ти сигурно вече си го направила), обаче не открих нищо.
За някои от кашите на Нестле (както и за други) ми е правило впечатление, че пише наистина, че са с бифидобактерии, обаче не знам защо не казват от кои видове. Аз честно казано нямам опит с каши - синът ми така и не ги хареса... Confused
Иначе, мисля, че си права, че само ХИП имат ХА с пробиотици, въпреки че техните бактерии са ройтери, а не бифидус  newsm78.
Ако науча нещо повече по темата, ще пиша тук или на ЛС  Peace.
 

# 11
 • Мнения: 1 089
Ivemom,
много ти благодаря за бързия отговор, дано имаш повече успех от мен в издирването на инфо и дано скоро на пазара има повече възможности за избор

# 12
 • Мнения: 16 871
Lenyto, ако не търсиш такива добавки само в АМ мога да ти препоръчам безмлечните каши на Нестле, моят син има склонност към чести разстройства и тогава купувам такава с ориз и моркови. На нея, поне така пише, има "Бифидус", на кутията, снощи я четох, пише за съдържание на пребиотици и пробиотици. Има още два вида такива безмлечни каши- с липов цвят за лека нощ /на нея в момента не знам какво е записано, но сме я опитвали/ и за обратния случай /запек/. Последната не сме я купували, тъй като сме с обратния проблем още от раждането, за това пиша само за първата- "Силно стомахче".

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 10:33 от Judy

# 13
 • Мнения: 1 089
Judi,
явно не си прочела по-горе, точно за тези каши говорихме, аз ползвам тази с липов цвят "сладки сънища"" и "нежни фибри" за запек и поне засега съм много доволна.
Ivemom,
днес реши да пиша на Нестле и да ги питам за бактериите в кашата, веднага ми отговориха и прилагам част от отговора:
"Otnosno zapitvaneto vi po-dolu, bih iskala da otgovorq, che bifidobakteriite, koito se sydyrjat v bebeshkite kashi NESTLE Wellbeing sa Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus É Lactobacillus paracasei."

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 13:09 от Lenyto

# 14
 • Мнения: 16 871
Четох питането на авторката, което касаеше само млеката.
На кутията е само общата информация. Това, което сега даваш не го пише, но е добре, че информираш. Само да попитам- на кашата "нежни фибри" какво пише? И тя ли съдържа такива? А така изброените от фирмата- всички те ли се съдържат в един продукт или са различни за отделните продукти?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт