Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ян. 2008, 11:26 ч.

Иzраел 2

 • 26 705
 • 297
 •   1
Отговори
 • Мнения: 319
Хайде моми´4ета действайте с новата тема.4акам литература´на древната ви държава и раzбира се раzкаzа zа zдравнто осигуряване

# 1
 • Мнения: 11 492
брей, сега пък никой не смее да пише... Confused

Криси, да те поправя - древен народ! Peace Държавата е от 1947г, няма как да е древна.

# 2
 • Мнения: 2 952
Ето линка към   първата тема  -  "Израел" -  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=248324.0

Ето какво разгледахме там - СЪДЪРЖАНИЕ(по страници) :

  1 - Кратък увод,  символът Хамса и още.
  2 - Иврит като език, военната служба,Разказа на Тали Дан
  3 - ЕРУСАЛИМ и стената на плача със снимки
  4 - Бахайските Градини в Хайфа - видео и снимки,  Сафари - мои снимки и др.
  5 - Реката Йордан , местото за кръщение.
  6 - Мъртво море и Ейлат (курортен град),  Кибуц, Сняг в Израел
  7 - Галилейското езеро и църквата построена не местото , където се смята , че Христос е ходил по водата.
  8 - Крепостта Масада, Кабала , Тел Авив - Яфо, БОЖИ ГРОБ
  9 - Снимки от парк (мои) , Голда Меир
10 - ГРОБНИЦИТЕ на Авраам , Исак и Яков; Вегетарианството и юдеизма
11 - Ноев Ковчег
12 - Кивота( божия ковчег) , историята   за Давид и Голиат
13 - Как да се "помолим" на стената на плача ( да сложим листче с молитва) и камера на живо 24  часа към стената
14 - Национален парк "ЕН ГАДИ"
15 - Бебето Моисей по река Нил
16 - Цар Самуил идва на трона след баща си Давид, ВИТЛЕЕМ и рожденото место на Христос - снимки.
17 - още за Витлеем  ;  Бедуинско селище и бедуините в пустинята
18 - Пророк Данаил
19 - Историята на  ЙОСИФ
20 - още за Йосиф и музика
21 - музика
22 - Снимки от Ришон Лецион  вечер
23 - Тфилин , Талит  - религиозни предмети в юдеизма
24 - Моисей извежда  евреите от Египет , Мезуза (религиозен предмет) , откупуване на първороден син.
25 - 3 D  виртуално разгледайте Ерусалим, Хамат Гадер -   крокодилите и изворната гореща вода , Офра Хаза
27- 3 D  в  Тел Авив и музиката на Идан Райхел
28 - Дана Интернешънъл  и още музика
29 - Израелски фирми в България

Успех на новата тема   bouquet

# 3
 • Мнения: 2 952
 И понеже всеки очаква сега да чуе нещо негативно, то който каквото  търси, нали знаете , ето моето мнение по въпроса , за да няма  това - онова.Говорих близо 30 страници, сега ще отстъпя малко на другите да поговорят.
 Ето един цитат    (с няколко  изменения от мен и моята гледна точка)на Тали Дан от първата тема ,който описва  чудно какво мисля.Незнам  как да опиша негативно и черно  Израел , понеже не го виждам така , затова ето  от мен:

 " Не мога да не отбележа, че специално месните са толкова свикнали с живота си и не се чувства никакъв страх и параноя. Ще си позоля да цитирам, нещо с което съм много съгласна:

Без всякакво съмнение "Държавата Израел" е  една от най-добре организираните държави в света. Отначало ти се струва като един гигантски "Big Brother", защото почти навсякъде има камери. Това обаче кара хората да не вършат глупости - кражби или вандализъм, защото ще бъдат наказани много бързо. Да, това е една полицейска държава, но това не притеснява никого, даже напротив - успокоява ги.

Точно поради вълната от тероризъм по света, тук мерките за сигурност са железни и никой не прави компромиси с това. На влизане във всяко обществено място има охрана, която те проверява обстойно с детектор, отделно дамските чанти. Терор има вече навсякъде по света, но само тук има изградена система за борба с него.

Разбира се, че има престъпност. Обикновено се случва следното: във вечерните новини по ТВ съобщават: "снощи се случи еди-какво си, днес сутринта полицията задържа еди кой си." На другия ден показват кадри вече от съдебната зала. Просто няма лабаво и полицията си гледа работата както трябва , не е подкупна. Гледай си я и ти, не прави глупости и нямаш проблеми.

Армията се нарича "ЦААЛ" - армия за отбрана на Израел, но всички я наричат просто "Цава"-та. Военната служба е 2 години, но само за жените, мъжете служат 3, освен ако не са във флота. Там е още повече. Не съм виждал някой да си носи службата с толкова гордост и достойнство! Всички са нон стоп с униформа, слънчеви очила, лек грим и тежко оръжие. В кафене, магазин или дискотека - също. Абсолютно е забранено да се оставя оръжието, но то винаги е отделно от патроните.Злополуките с оръжие по време на отпуска са изключителна рядкост.Ако няма  армия - няма да има Израел.В момента , в който Израел се обезоръжи - тя ще  спре да  съществува  обкръжена от страни , които   не приемат съществуването й и го обявяват гласно пред  света.

.... Разбира се, че и тук има много недостатъци. Никой не го отрича. Далеч съм от идеята да идеализираме Израел. С Петя не агитираме хората да се преселят тук, а просто разказваме за неща, които сме видели с очите си. Емигрантите без знание на език и опит и в САЩ работят в МакДоналтс и въртят парцали. Важно е как и до колко се адаптираш."# 4
 • по пътя на светлината
 • Мнения: 2 291
Някой ще пише ли за Соломон и Соломоновия храм?Чаках с нетърпение  тази история.......Петя,не се отказвай има толкова неща да пишеш още........

# 5
 • Мнения: 2 952
    Нека  се потрудят и другите.Аз  писах много.Една тема  иска и труд , не само леко нахвърляни мнения.Немога да си кривя душата , хубаво ми е , харесва ми в Израел , щастлива съм, нищо не прикривам , това съм аз.

 Hug   

# 6
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
 Здравейте, за да не се окаже, че съм подвила виновно опашка, ще дам и своето мнение на това което Петя е цитирала. Не искам да вмъква всичко като цитата, затова ще карам подред, пък дано се изкажа достатъчно добре, та да не се обиждаме повече.
 
   За местните и свикването с военната обстановка: Не може да се каже, че са свикнали и не ги е страх или не ги гони параноя. ( И ВСИЧКО ТОВА СПОРЕД МЕН). Попитай някоя израелска майка( независимо еврейка, друзка, рускиня или арабка), когато сутрин изпраща мъжа си на работа, децата си( средно по три в семейство) на училище  и чува след малко по ТВ че има взрив еди къде си, дали сърцето и не се свива на камък и колко ковчега сковава на ум докато разбере, че всички са живи и здрави. Или питай мен - преди 5 години, когато ходех на лекции и всяка неделя( първия ден от седмицата) в продължение на месеци, имаше атентати точно около централната автогара от където минавах. Имало е моменти, в които в полупразен автобус, до мен сяда доста съмнителен мъж и аз съм ставала с готовност да избягам от автобуса.
НО НЕ ТОВА би ме накарало да напусна страната защото я обичам

  Държавата Израел е организирана, така както е организирана, защото много хора по света имат изгода от това.Тя е полицейска държава, защото иначе нямаше да съществува. Но я да видим какво ще стане ако Израел се опълчи срещу някои от ВЕЛИКИ! Както и да е това е политика, която аз мразя!

  За престъпниците, малко не сте прави. Незнам вие къде живеете, но в Тел-Авив се краде от коли и апартаменти, непрекъснато. Като уникат в тази насока бих посочила влизането през балконите даже и по високите етажи. Незнам тез крадци, какви са, но явно първа минават курсове по скално катерене.  Mr. Green Поради голяма жега, доста често има отворени апартаменти и през деня и през ноща. Отворени разбирайте, понеже повечето стени са като прозорци, всичките отворени. Крадците влизат и докато спят хората през ноща. Имам даже и познати които са си гонили крадците посред нощ да ги посритат.  Sick  И да ли ги хващат тези дребни наркомани и квартални бандити, как мислите.  newsm78 Ами разбира се, че не. А колко пъти се изтръгват злато от гърлата, на заплеснати баби и пред очите ми е ставало и коли са се разбивали пред тези, пак същите, мойте очи.
Поради всички гореизброени неща в Тел Авив хората и на четвъртия етаж си слагат решетки по прозорците. Друг е въпроса, че населението е малко по-навътре в модерния живот и има застраховки, та не им пука особено, само уплахата остава.

  За охраната по Моловете и заведенията си права. Това е най-добре устроената против терористи държава и сега по света израелците са единствената нация, която не протестира, когато и събуват и гащите на американското летища, защото знаят, че така е правилно и безопасно. А Американците, "НАЙ ВЕЛИКАТА НАЦИЯ" - трябваше да дадат няколко хиляди жертви, за да разберат истинската заплаха от терористите.  

  За Армията също съгласна, с едно уточнение, най-силната страна на ЦААЛ са военно въздушните сили. Иначе армията е една от най-добрите в света и едва ли би могло да бъдде по друг начин, след като повече от половината свят не удобрява съществуването на Израел .
Апропо ИЗРАЕЛ ; Незнам дали се е писало, че първоначалното местоположение на ЕВРЕЙСКАТА държава е трабвало да бъде в Африка.

 Надявам се че този път не съм огорчила никой, а само сте приели и мойто мнение   bouquet
 
  

# 7
 • Мнения: 11 492
Аз съм го пропуснала това, че е трябвало да бъде в Африка! Къде в Африка, на мястото на коя държава? А защо не е там, а другаде?

# 8
 • Мнения: 558
радвам се,че темата има продължение...интересно ми е да видя израел и през очите на други,живяли/живеещи там....

"За охраната......си права. Това е най-добре устроената против терористи държава... " как да го разбирам това newsm78
за мен добре устроена срещу терористи означава,че всичко е под такъв контрол,че не е възможно някой да реши да прави нещо, без да го спипат преди да го е направил...  като в "1984" на Оруел....щот след като стане нещото, навсякъде ги хващат виновните...пример: преди 2г в 1 регионален експрес, който аз често вземам в отсечката между Кьолн и Дюселдорф, един контрольор беше забелязал "самотен" куфар и като го отворили,вътре имало самоделна бомба..поради някаква грешка в направата на бомбата,тя не е избухнала...после проследили по снимки на камерите на различните гари от къде е тръгнал куфарът, кой го е качил във влака и т.н. групата виновни са вече осъдени..въпросът е,че ако беше избухнала бомбата и бяха загинали бая хора,кел файда, че всъщност всичко това е можело и да се проследява и евентуално да се предотратява....

Аз бях чела,че някакъв австрийски евреин,ционист, е искал още в края на 19в да създаде  еврейска държава в палестина,обаче не получил разрешение от управниците в европа.А в началото на 20в,когато отношението към евреите станало нетърпимо, същият тоя "лидер" на ционистите решил да създадат държавата в Уганда,в Африка, обаче мнозинството други ционисти не били съгласни..и продължили да работят за създаването на израел в палестина...в същото време хиляди евреи започвали да се заселват в палестина,заради лошо отновение към тях в австро-унгария и русия...дори имало забрана от британците да не се заселват толкова много евреи там,защото се стигнало до конфронтации с местните арабите ...по време на 2-та световна война се преселили още повече евреи и след края 'и се взело решение да разделят територията там на 2 държави- за евреи и за араби...

 

Последна редакция: ср, 02 яну 2008, 16:05 от pepelja6ka

# 9
 • Мнения: 2 952
    Защото тук са били  праотците , тук е местото на държавата, тук са й корените , колкото и несъгласни да има с това, тук и ще си остане.Тази година - кръгло 60 години   Peace
   А цигания има навсякъде , кражби - също, нищо ново под  слънцето.
   Не може да има перфектна защита , пепеляшке  Simple Smile Помисли , че  това което се случва  от терористи в Израел е след  един мноооого   тежък филтър.....все накой успява да се промъкне....Максимума се прави, службите работят.Израел е готова за удари постоянно.Интереса   на страни като Америка и  Израел една към друга  е двустранен.Никой не прави подаръци в  днешно време.Не  забравяйте - тук са най-новите  секретни технологии , военни.
   Надявам се да не  се военизира темата, защото  форума си има правила все пак.По тая  причина и аз съм се ограничавала от някои коментари, не от наивност.
   
      

# 10
 • по пътеката
 • Мнения: 3 111
петя, май ще си постна от старата тема въпросите, ако трябва!
и къде в африка щеше да е израел, хехе няма как да е много дале4е от иерусалим, нали?

# 11
 • Мнения: 2 952
  Уганда.Там се  предлага от  Обединените нации , но  евреите не се  съгласяват, разбира се.
  И така 48 се разда  държавата Израел -
  Прогласяването става  с  традиционното свирене с рог и прочитането на Левит 25 глава :10 стих от стария  завет - "......и да прогласите освобождение из цялата земя на всичките й жители; това ще ви бъде юбилей, когато ще се върнете, всеки на притежанието си, и ще се върнете, всеки при семейството си."

# 12
 • Мнения: 11 492
Това за Уганда за първи път го чувам.

# 13
 • Мнения: 914
какви бяха границите на Израил през 48год и какви през 67год От вчерашните дебати с чичо Буш се казвало че Израил се съграсила да се върне към границите от 1967год Ако може без да коментираме много с цел да не  я обърнем на пилитическа темата дайте някои сайтове за историята на Израил
  bouquet
Аз пък си бях впечатлението че държавата в Африка  беше Ангола  Heart Eyes
Браво на вас за информираноста   bouquet

И само информативно да отбележа за някои почитатели които не знаят че Израил е единствената държава  в която има министър на войната  Thinking

Да най високата военна технология е там   в интерес на истината  bowuu

# 14
 • Мнения: 2 952
е как ще  няма  военен министър в никоя  друга държава бе , скица  Simple Smile

  Оставям  малко темата да диша от мен , надявам се  да има и други информирани , за да не се чувствам длъжна да отговарям всеки път.Понеже не искам да  остават неизяснени неща.Аз не водя темата , моля въпросите - не към  мен лично. WinkКогато имам време  ще се включвам. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт