Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора

у дома

Мнения: 1 553
все още не мога да хвана цаката за печене на питки  Confused  Sad
Болярската питка, питката Хризантема, обикновените питки, все не се изпичат добре отвътре, направо глетави... коричките са толкова вкусни.... проблема според мен е в печенето, тестото си ми втасва и всичко както си трябва, явно все още не мога да нацеля на каква температура да пека питките, всичко друго става - кексове, козунаци, манджи, баници, всичко....   ooooh!

затова имам една питанка  newsm78 ако някоя мама има същата печка като моята ще я помоля да сподели на каква температура и кое ниво пече питките си?!

има 5 нива и тези функции за фурната:

Стандартно печене (горен и долен реотан)
Инфра червен нагревател
Инфра червен нагревател и вентилатор
Долен и кръгъл нагревател в комбинация с вентилатор
Кръгъл нагревател и вентилатор
Размразяване
Долен нагревател и вентилатор
Програма водно почистване


то е ясно, че размразяването и програмата за почистване, няма как да са вярното решение  Mr. Green
« Последна редакция: чт, 03 яну 2008, 17:21 от blueeye® »
Цитирай

София

Мнения: 243
Нямаш ли книжка с указания? Моята май е същата като чета newsm78 само тоя кръгъл нагревател нищо не ми говори...Във всеки случай аз пека на180 градуса и вентилатор всички тестени неща ( без да е само отгоре или само отдолу, просто там където показва само кръглото вентилаторче, не това за инфрачервения....). Оф, май не можах много да го обясня....Предполагам, че се води кръгъл нагревател и вентилатор, както ти си го написала. Но щом баниците и кексовете стават няма логика питките да не се получават newsm78
Успех Laughing
Цитирай


Мнения: 6 142
Моята е Горенье и като гледам програмите, общо-взето, същите са.

Питките ги пека на "стандартно печене" и на средно ниво на фурната, но когато се зачерви коричката и вече се е вдигнала добре питката, отгоре покривам с лист алуминиево фолио. Иначе се препича. За готовност проверявам с дълго дървено шишче - от ония за барбекю. Кат оизлезе сухо - вадя от фурната, леко ръся с вода, покривам с кърпа и пращам питката "при попа на нивата" за десетина минути. После - вади, яж и пр.
Цитирай

у дома

Мнения: 1 553
сложих и картинките  Laughing

pollitta, имам книжката, но не се получават питките и това си е  ooooh! а на кое ниво слагаш тавата?

sladka hapka, то и аз уж покривам с фолио, проверявам с клечка за зъби... а на колко градуса печеш?

Цитирай


Мнения: 9 728
мойта е същата
пека на долен нагревател с вентилатор. Слагам решетката посредата.Слагам питката във фурната, когато е загрята до 100 градуса, веднага усилвам на 150 градуса, за около 25 мин.После намалям на 140 градуса за още 25 минути. Изпича се идеално! Peace

Справка - последните снимки в албума ми! Peace

п.п. с нищо не покриват, изобщо не отварям фурната
Цитирай


Мнения: 1 427
моята печка е същата,но установих че за да ми стане питата не се пуска вентилатор.Пече се само на обикновените горен и долен нагреват.Вентилатора го ползвам само за запичане на ястия.
Цитирай


Мнения: 6 142


sladka hapka, то и аз уж покривам с фолио, проверявам с клечка за зъби... а на колко градуса печеш?


Не става с клечки за зъби - много са къси и не влизат навътре, където си е глетавото. Затова ръгам с шишчето. Общо - взето, у нас повече шишчета отиват да си проверявам печивата, отколкото да слагам мръвки на тях.

Пека на 180 - 200*С. Ставали са винаги питките, но и аз като Пина да кажа - справка в албума ми:
http://sladkahapka.multiply.com/photos/album/14/Baking
« Последна редакция: чт, 03 яну 2008, 19:48 от sladka hapka »
Цитирай

София

Мнения: 356
 Аз почти всичко пека на второто ниво от долу на горе на фурната. Пека на долен реотан с нагревател

Долен и кръгъл нагревател в комбинация с вентилатор

 пускам фурната на 60 - 70* да загрее и слагам тавата. После увеличавам на 160 - 180 *.

*******
 погледнах и в книжката на печката. За сладкиши /и питките спадат там/ пише, че най добре се пекат на горен и долен нагревател, или в комбинация с вентилатор. Трябва да махнеш и филтъра за мазнини /на мен ми се получава и без да махам филтъра/.
 примерно за :
 хляб           2 - ро ниво      190 - 210 *С  при или 3 - то ниво   170 - 180 *С при   време за печено около 50 - 60 мин

 пица          2 - ро ниво      210 - 230*С  при или 3 - то ниво  190 - 210 *С при време за печено около 30 - 45 мин

 кифлички   2 - ро ниво      200 - 220*С  при или 3 - то ниво  180 - 190 *С при време за печено около 30 - 40 мин

при пицата и кифличките трябва предварително подгряване на фурната
« Последна редакция: чт, 03 яну 2008, 22:54 от irinopolis »
Цитирай

у дома

Мнения: 1 553
irinopolis, аз съм изпробвала само стандартното печене за питките, но не ми се получава (по книжката, 2-ро ниво, между 190-200 градуса). може би трябва на по-ниски градуси да пробвам. определено ще опитам при следващото печене на питка, комбинация с вентилатор  Peace

Благодаря на всички за информацията!  Hug   bouquet

дано успея да се похваля с изцяло изпечена питка Laughing
Цитирай


Мнения: 1 369
Аз имах същия проблем и толкова се бях отчаяла, че почти 1 г. не правех питки, баници и др. такива, само сладкишите ми ставаха. А пък винаги съм била майсторка, ама с Раховеца Confused Онзи ден за НГ реших, че пак ще пробвам, чудо на чудесата и питката и баницата ми станаха супер Very Happy На стандартното печене при мен също не се получава, отвътре недопечено и глитаво за това ги пекох на тая функция, която е посочила  irinopolis, аз май вече всичко на тая програма пека. Успех и да се похвалиш  Wink
Цитирай

ВАРНА

Мнения: 82
Имам същата печка. Включвам на вентилатор и на 150 градуса. Когато достигне тази температура слагам питката да се пече по средата. Нито увеличавам, нито намалям температурата. Резултата винаги е бил отличен.
Цитирай


Мнения: 9 728
стандартното печене - нагревател отгоре и отдолу без вентилатор - 200 градуса е адски много за цяла пита!!! Naughty Не знам кой я е писал тая книжка, ама такъв филм няма!

160-180градуса, вече е и въпрос на вкус, кой колко дебела кора обича.
Цитирай

София

Мнения: 1 345
С вентилатор, на 2-ро ниво, на 180-200 градуса. Слагам питата без да я оставям да втасва втори път след оформянето, в студена фурна. Пека я 45-50 минути.
А, да! И махам решетката на вентилатора (защото обикновено си седи там).
Цитирай

Ах, морето

Мнения: 374
Имам същия проблем като авторката на темата. Засега най-добри резултати съм постигала на 150 градуса без вентил-р, но пак не е идеално. На по-висока температура нищо не става - долната и горна кора прегарят, а отвътре питката остава глетава. С баниците нямам такъв проблем, но за тези питки...много ме яд - меся, точа, мирише на хубаво по време на печенето и накрая - разочарование. Следващия път май ще пробвам с вентилатор. Успех на всички, които се мъчат с фурната като мен.   bouquet
Цитирай


Мнения: 269
Добре де , а за кексове как печете?
Аз до скоро само пробвах и  изхвърлях кексове, печах ги на 180 както пише в книжките и не , и не. Пробвах на по- ниски градуси- на 140 с вентилатор - и чудо най- сетне мога да правя и аз кексове. Може би и ти трябва да опиташ на по-ниски градуси.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 18 отговора