Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 ян. 2008, 16:13 ч.

Въпрос към запознатите с авторско право

 • 643
 • 4
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 880
Какъв е начинът да си запазя правата върху едно произведение, преди да го дам на издателството?

След евентуално издаване ми е ясно, че правата ги нося като автор, но не искам да попадна в ситуация, в която например ми кажат, че не става, а после го издадат с чуждо име.

Трябва ли някъде да го регистрирам като продукт, колко време отнема регистрацията (ако така се нарича), каква е сумата?

# 1
 • Мнения: 6 144
Авторското право не ми е силата, но виж първо какво пише в Закона за авторското право и сродните му права. Доста е подробен, има разлика според вида на произведението.

Ако имаш нужда от специалист - пиши ми на Л, ще ти дам координатите на една дама от Сф, която доста работи авторско право и има опит.

# 2
 • out of space
 • Мнения: 7 658
Има ред условия, не може върху каквото и да е да упражнява авторски права.

обект на авторско право- това са произведения на литературата, изкуството или науката, които са резултат от творческа дейност и са изразени по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма. Следва и примерно (неизчерпателно) изброяване на видовете обекти на авторското право.

Не са обект на авторско право нормативните и индивидуални актове на държавни органи (закони, наредби, постановления, правилници, заповеди и пр.), както и официалните им преводи, идеи и концепции, фолклорни творби, новини, факти, сведения и данни.


времетраене на авторското право- между 25 и 80 години (най-често, но има и вечно авторско право, а в различните държави и регламентите са различни)

Да знаеш, че за авторско право се заплаща, прецени си дали ще ти е изгодно от финансова гледна точка.


# 3
 • Джакарта
 • Мнения: 1 234
Не, сега произведението не се регистрира никъде. До 1993 г. бившата Агенция за авторско право извършваше регистрация на непобликувани ръкописи, схеми и други писмени произведения.
Понастоящем при спор всеки предетендент трябва да докаже, че е създал произведението, като са допустими всички доказателствени средства по ГПК- писмени документи, свидетелски показания, заключения на вещи лица.  Най- лесното и най- често използваното, е преди да изпратиш ръкописа на издателството, да изпратиш ръкописа по пощата от себе си до себе си и не отваряш плика. При евентуален спор датата от пощенското клеймо ще те защити.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 880
Благодаря ти, Мериа! Точно това ми беше въпросът (за регистриране на непубликуван ръкопис) и точно от такова предложение имах нужда. Сетих се и за нотариус, но идея си нямам дали той просто ще запечата ръкописа в плик и ще се подпише или ще трябва да го чете (абсурд). И аз си мислех, че трябва да има начин да се докаже авторството - но свидетелски показания, писмени документи (хм, какви), заключения на вещи лица (това пък въз основа на какви доказателства) - винаги могат да се направят и от другата страна. не че съм черногледа, но защо пък да не помисля и за този вариант - ако някой злонамерено ме прекара.

Иначе към останалите постинги - много благодаря. Аз също първо прочетох закона за авторското право, но то касаеше публикувани произведения за моя случай и нищо повече.

Ще се допитам и до адвокат, но ми се искаше да съм подготвена някак си. Ако пък някой има вече опит с това - или е правил например това с нотариус, изпращане по пощата до себе си и т.н. или негов познат, клиент го е правил, ще ми е от полза - ще знам, че наистина е практика. засега това ми стига.

Благодаря на всички!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт