Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 543
Здравейте момичета Simple Smile
Съвсем скоро ми предстои второ раждане, със секцио.
Имам син, който също е роден секцио. Кърмата ми дойде доста късно. Дълго време беше хранен в болницата с АМ. В къщи категорично отказа да сучи и се наложи да се цедя. Цедих се 5 месеца за всяко хранене. Кърмата не достигаше  Rolling Eyes и беше дохранван. Вероятно поради предразположеност и струпаните се обстоятелства детето го изкараха с АБКМ. Дълго време беше на диета. След време си докарахме и астма. Това е набързо историята на първото ми дете. Искам да направя всичко възможно тя да не се повтаря и сега. И понеже в болницата вероятно пак ще го захранят с АМ говорих с лекарката за друга възможност. Предложи 2 варианта - майка, която да го кърми и хипоалергенно мляко. Аз самата съм по-склонна към втория вариант. Едва ли бих могла да се доверя на непозната майка да ми кърми детето в болницата и затова предпочитам втория вариант.
Моля ви, посъветвайте ме какво да направя и как да постъпя. Това добър вариант ли е и има ли трето решение??? newsm78
Благодаря ви предварително.  Hug

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 254
Какво те тревожи ако друга жена го кърми, докато ти дойде кърмата? Симона я кърми момичето, с което бяхме заедно в една стая в родилния дом, защото горката беше станала на буци, а мойта кърма още я нямаше (тя беше родила секцио 1-2 дена преди мен). По-опитните от мен нека да кажат може ли бебето да не се храни с АМ, докато майката й дойде кърмата. Т.е. дали на новороденото му е достатъчна коластрата първоначално без води и други добавки. Друг е въпроса дали в родните родилни домове те питат дали искаш или не искаш да ти дават на детето вода и АМ.

# 2
 • София
 • Мнения: 545
Ами то първите дни,мисля че коластрата е достатъчна.Лора също я бяха захранили с АМ без да ми кажат,не позволих да се повтори.Моята кърма дойде на петия ден след раждането,дотогава малката беше на коластра!

# 3
 • София
 • Мнения: 417
Здравей,
тук четох за банка за кърма и мисля,че може и ти да погледнеш инфото за нея.пусни търсене.
По принцип обаче млякото се дава предимно на болни бебета.Ти може да потърсиш позната жена,която кърми в момента и има изобилно мляко.Тя може да изцежда излишното си мляко и да ти го дава.Давай го предимно с лъжица по възможност.Знам,че с новородено е трудно,но все пак тово е по-добре.Трябва обаче бебето и да е долу горе на възрастта на твоето,защото кърмата се променя с израстването на детето.За друго не се сещам.
Съветвам те независимо,че няма мляко да слагаш бебето на гърда,за да стимулира гърдите и за да не загуби сукателния си рефлекс.Относно хипоалергичното мляко не ми е ясно каква е логиката.Това си е пак АМ,но малко по-специално.Моята дъщеря пи веднъж такова и го повърна веднага (то е горчиво).Успех!

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 1 691
И моята кърма слезе доста дни след раждането. Бях си наумила бебо да не опита АМ и първите 3-4 дни удържах фронта. Карахме си на коластра, колкото има. Чак на 4 ден ме наплашиха, че няма да ни изпишат, ако до другия ден малкият не започне да наддава - тогава дадох 30 мл АМ. Добре че не се подведох да дохранвам систематично след кърмене, защото бързо-бързо щеше да се отбие.
Мисълта ми е, че коластрата точно затова е малко, защото толкова е необходима за бебо.
Успех, леко раждане и никакви проблеми с кърменето ти пожелавам!
А ако наистина се наложи - дай го на друга майка да го кърми. На мен никой не се сети да ми предложи такова нещо в болницата, иначе вероятно щях да се съглася. Но и в такъв случай бебето трябва да суче първо от теб, за да стимулира слизането на кърмата.

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Хипоалергенното мляко често се препоръчва за подобни ситуации. Интересно е, че докторката ти е предложила вариант кърмене от друга майка - в повечето случаи обезкуражават такава практика. Друга възможност е да се вземе кърма от банката - болницата не може да ти откаже да храни бебето с нея, няма какво да възразят, защото кърмата е изследвана.
Мислили ли сте за варианта бебето да е постоянно при теб след първите 24ч, дори да се наложи да се плати ВИП-стая? А за стимулиране с помпа във времето, когато сте разделени - това ускорява слизането на млякото?
Понеже момичетата нагоре питат дали само коластрата е достатъчна - да, напълно е достатъчна, но при секцио-ражданията у нас бебето и майката са разделени за минимум 24ч (в някои родилни отделения даже повече - до 3 дни) и понеже  далеч не навсякъде има начин бебето да остане с майката, може да се наложат хранения с друго освен кърма. В бг-болниците няма условия и подкрепа за изцеждане, така че кърмата да може да се дава на детето с шише или по друг начин, докато трае раздялата (друго е, ако майката си е вкъщи - но в болницата няма условия за стерилизиране на помпата и шишетата и дори майката да реши да ползва таблетки за студена стерилизация, в повечето случаи отказват да ползват така събраното мляко; но пък е възможност, която също може да се обсъди с неонатолозите в болницата).

# 6
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 023
  Преди година и половина раждах в ТК. Първия ден и до средата на другия са ги хранили с АМ. След това обаче се преместих в ВИП Стая и бебките си бяха постоянно при мен. Само през ноща ги взимаха, но за тогава им оставях изцедена кърма. Нямаха нищо против да си се изцеждам с моя помпа, която стерилизирах с таблетки.
  Аз лично бих се съгласила да ползвам донорска кърма, например от някоя позната мама, ако се притеснявам изключително много дори от ХАМ. Все пак ако се възстановяваш добре след секциото най-много ден и малко да го хранят бебчо с АМ.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 543
Благодаря момичета за отговорите.  Simple Smile
hedra и на теб искрено, надявах се точно някоя от вас да се включи с съвет по въпроса. Hug
Сега да питам. Как да се свържа с тази банка за кърма и дали те ще доставят кърмата в болницата или трябва някой да отиде да я вземе и всеки ден ли се взима, то количеството в първите дни необходимо за бебето е толкова малко. newsm78 А през първите 24 часа ако реша да опитам с коластрата след излизане от реанимация...детето може ли да стои гладно???? Та то вероятно ще се скъса от рев и дали ще го изтърпят в отделението толкова, че да не го нахранят?А за цеденето с помпата съм решила да си я взема с мен но там наистина не знам как бих могла да я стерилизирам за да давам на бебето.

# 8
 • Мнения: 4 302
Личното ми мнение е че щом ще се дава от шише и става въпрос за ден- два може би не е чак толкова фатално да се дава и ХАМ. Ако бях на твоето място бих направила всичко възможно да взема бебето колкото се може по скоро. Според мен по опасно е детето да не успее да засуче правилно на гърдата, отколкото това че няколко хранения ще са ХАМ, а не майчина кърма.
Пак казвам - лично мнение.
Макар че моето бебе сигурно също са го хранили с АМ през първата нощ, след това нямаше проблем със засукването. Но и досега не иска да пие от шише, след като свикна само да суче.
Стерилизацията на помпата става с течност за студена стерилизация- например Амукина.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 543
Сетих се още нещо да попитам. Embarassed Ами ако се изцеждам кога да го правя? Ами по този начин не изгубвам ли коластрата??? Защото вероятно ако се цедя ще е само за стимулация но не и да му давам на бебето. Все още не ми е ясно как мога там да стерилизирам помпата и шишето. Нали уж студената стерилизация е за по-късните месеци? newsm78

# 10
 • Мнения: 4 302
Защо студената стерилизация да е за късните месеци? Ходих на една презентация на Амукина ( моля да не се тълкува като реклама, но това е единствената течност за студена стерилизация, за която съм слушала пояснения) , където един доктор каза че може да се ползва от самото начало, момичетата питаха точно за в болницата.

# 11
 • София
 • Мнения: 629
dama, искрено ти пожелавам всичко с раждането, с бебенцето и с теб да бъде наред!
Това, което мога да ти кажа е да си вземеш детето колкото се може по-бързо при теб. Първите дни коластрата е достатъчна. Природата си знае работата. Ако трябваше мляко нямаше да тече коластра ами направо кърма.  Laughing
Знам за случаи, в които в Тина Киркова са приемали да дават изцедена от майката кърма на бебето. Най-добре е да отидеш още сега и да питаш директно в отделението. Обясни им притесненията си и случая с баткото. Неонатолозите ще ти кажат най-сигурно дали ще приемат изцедената от теб кърма и какви са условията за стерилизация.
Ако се цедиш и хвърляш наистина коластрата ще отиде в мивката, но ще стимулираш лактацията. Ако не го правиш има опасност да стане беля с гърдите ти или въобще да се подтисне лактацията. Като не се издърпва коластрата за тялото ти това може да е сигнал въобще да не се напъва да произвежда кърма.
Ето сайта на банката за кърма:
http://www.bankazamaichinakarma.hit.bg/
За да взимаш кърма обаче трябва копие от акта за раждане на детето и бележка от педиатъра, че кърмата ти не е достатъчно, а детето е с фамилна обремененост. Не знам има ли параграф, по който да се уговориш за кърма преди раждането и преди да имаш акт за раждане. Най-добре се обади в банката и питай има ли някакъв вариант.
Стискам палци всичко да се нареди по най-добрия възможен начин!  Praynig

# 12
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Дама, дали пък няма да имаш приятелка, кърмачка, която да ти изцеди малко кърма, да си я замразиш и с нея да си храниш бебето? Така ще знаеш от кого е кърмата, ще си сигурна че я има и ще ти седи за резерва. Пък ти пак опитай да си вземеш бебето възможно най-скоро и си го слагай да суче. Може изобщо да не се наложи да додаваш кърма.

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Благодаря момичета за отговорите.  Simple Smile
hedra и на теб искрено, надявах се точно някоя от вас да се включи с съвет по въпроса. Hug
Сега да питам. Как да се свържа с тази банка за кърма и дали те ще доставят кърмата в болницата или трябва някой да отиде да я вземе и всеки ден ли се взима, то количеството в първите дни необходимо за бебето е толкова малко. newsm78 А през първите 24 часа ако реша да опитам с коластрата след излизане от реанимация...детето може ли да стои гладно???? Та то вероятно ще се скъса от рев и дали ще го изтърпят в отделението толкова, че да не го нахранят?А за цеденето с помпата съм решила да си я взема с мен но там наистина не знам как бих могла да я стерилизирам за да давам на бебето.
Сайта на банката за кърма вече са ти го дали момичетата, там има и телефоните. Предполагам, че едно взимане на кърма ще е достатъчно да покрие доста повече от 1 ден - мисля, че се предлага в по-големички банки, така че вероятно част от нея даже ще отиде на вятъра. Новородено бебе изяжда по 10-20мл на хранене, така че и само 100мл да вземеш, първия ден е осигурен Laughing
Питаш дали има проблем бебето да не се храни първите 24ч - реално няма, даже е било рутинна практика в болниците само до преди 20-30 години. В днешно време обаче няма да се съгласят, понеже имат притеснения да не спадне твърде много кръвната захар на бебето (в онези времена, когато не са хранели бебетата, са предлагали глюкоза - това също е вариант, ако намериш неонатолог, който да се съгласи, по този начин няма опасения за хипогликемия, а бебето не получава изобщо мляко, но и не седи гладно и няма да реве).
За коластрата не се притеснявай - това, че първите 24ч ще я хвърляш, не значи, че бебето няма да получи от нея - преобразяването на коластрата в кърма става около 40-60 часа след раждането, така че ще има достатъчно време бебето да получи коластра. Освен това можеш сериозно да заявиш и да се уговориш с който ще те изражда, че искаш бебето да бъде сложено на гърда веднага след раждането, така ще може да получи коластра и от твоите бактерии преди да го замъкнат в детското и да му дадат биберони с болничните бактерии. Това, че си секцио, не пречи, стига да има сестра, която да ти помогне да нагласиш бебето. Дори то да не е много склонно да засуче, може сестрата да изцеди малко коластра с ръка и да намаже муцунката на бебето с нея при опитите да засуче, ефектът ще е същия Grinning (това се прави примерно за недоносените бебета в чуждите болници - изцежда се малко коластра и се натърква устичката на бебето отвътре с нея с тампонче - прави се дори за бебета, които изобщо не могат да се хранят през устата като профилактика на проблемите с болничните инфекции).

# 14
 • София
 • Мнения: 1 543
Благодаря ви момичета.  Hug Ще помисля как да постъпя. Това, което ме притеснява hedra е дали наистина ще се намери някоя сестра да се навие да помогне по описания от теб начин. newsm78 Иначе това е добър вариант, дори в реанимацията може да ми го донесат бебето тогава и да ми го сложат на гърда. Понеже съм минала секцио и знам, че това сама със сигурност в началото няма да мога да направя. Sad

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт