Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 ян. 2008, 16:08 ч.

Защо така с хепатит В

  • 1 858
  • 4
  •   1
Отговори
 Защо и вие пишете такива глупости на майките за хепатит В? Бяхте споменала, че ваксинацията щяла да реши проблема, ако майката е с хроничен хепатит В! Независимо какво е раждането и после се постави ваксина на новороденото, ако майката е болна, ваксината ще предотврати предаването на вируса в 85-90% от случаите. А от тези 10-15% при тях статически 90% от инфектираните заболяването ще хронифицира и ще останат до живот болни! За ваше сведение, ако ваксината беше на 100% ефективна нямаше при раждане на родилки болни от хроничен хепатит В, в САЩ и Канада да прилагат с ваксината и HBIG - хепатит В имуноглобулин.

 Горещо ви съветвам да се позанимаете с хепатитите по-сериозно и да прочетете нови сведения! Всички лекари в България разпространяват едни немислими градски легенди, които се обосновават на грешно възприети анали и журнали от преди 15-20 години! Затова България е заедно в групата на страните в преход и индустриален упадък по отношение на хепатит А, В и С! Самата система е толкова сбъркана, а лекарите още повече!

# 1
  • Мнения: 5 760
Не знам защо сте толкова гневна! Stop 100% сигурност няма при нито едно лечение- има индивидуалност при всеки случай. Дори и при комбинацията раждане чрез цезарево сечение което се препоръчва в тези случаи съчетано с приложение на НВ гама глобулин и ваксина, които трябва да се направят до 24 час от раждането рискът от заболяване също е около 10-15%. Имуноглобулина предпазва като повишава имунитета на новороденото за първите 14 дни-15 дни следраждането.
Що се отнася до изброените от вас хепатити, те доста се различават по начин на протичане и хронифициране, както и заразяването на плода от майката. Това го отдавам , съжалявам, че ще го кажа, на вашата медицинска непрофесионалност.

# 2
Цитат
100% сигурност няма при нито едно лечение- има индивидуалност при всеки случай. Дори и при комбинацията раждане чрез цезарево сечение което се препоръчва в тези случаи съчетано с приложение на НВ гама глобулин и ваксина, които трябва да се направят до 24 час от раждането рискът от заболяване също е около 10-15%.

Именно! Няма сигурност, но извинявам се но 10-15% не са единични (индивидуални) случаи. Вероятността при която се определя така е 1:100 000 или повече. Самата практика лекари да казват на майки болни от хроничен хепатит В, защото има ваксина и всичко ще бъде ок - не съм съгласен! Та за бога това са на всяка 10 болна майка по едно дете, което ще остане болно до живот от хепатит В. Трябва ясно и точно да се обяснява на майките за възможните рискове за предаване и какво трябва да се прави. Една ваксинация не решава всичко. Даже и след самата ваксинация детето трябва да бъде тествано и наблюдавано, а процедурата в България е следната - лекарите казват: " е нямаш проблем, нали е ваксинирано".

Цитат
Що се отнася до изброените от вас хепатити, те доста се различават по начин на протичане и хронифициране, както и заразяването на плода от майката. Те доста се различават по начин на протичане и хронифициране, както и заразяването на плода от майката. Това го отдавам , съжалявам, че ще го кажа, на вашата медицинска непрофесионалност.
Laughing Аз къде съм споменал, че трите хепатита са общи и се предават по сходен начин? Искам да ме цитирате! Повече ми прилича на удар под кръста вашето изказване! И защо изобщо споменавате за хронифициране при хепатит А?  Не знам аз това на какво да го отдам?
Казах че общото общото между трите е честостта на срещане в България. Според СЗО сме оцветени в червено и при трите - тоест висок процент и опасност. Вярно не сме пандемичен район, но и при трите заемаме челни позиции в Европа заедно с Русия, Беларус и Турция.
И лично смятам, че причината хепатит В и С, да са доста срещани в България е слабата здравна политика, ниската здравна култура и тоталното непознаване на болестите от хората (и доста голям процент медици) за разлика от ХИВ инфекцията и СПИН, които са единични и са инфектирани около 0,002% от населението на България. А за хепатит В и С говорим по 5-6% за всеки от тях, да не споменаваме и хората, които нямат идеята, че са носители и на двата.
Може и да не съм медицинско лице но в сферата на хепатологията много често ми се налага да поправям и поучавам доста медицински лица!


И не мисля, че един лекар трябва да дава подобни съвети:
Цитат
Здравейте, д-р Слънчева! При изследванията по време на бременноста ми казаха, че съм носителка на австр.антиген. Родих по нормален път и сега се притеснявам какви са последствията за детето ми. Родих във МД - София и никой след това не ми разясни ситуацията и трябва ли да правя нещо по-специално? Благодаря Ви предварително за отделеното време.
Отговора:
Цитат
За бебето няма проблем. Всички новородени се имунизират с ваксина срещу хепатит В- Енжерикс. Добре е да спазвате стриктно реимунизациите- на 1 м. първата и на 6 м. третата.

Ето това ме вбеси и ви написах такава остра статия. Може би не е коректно от моя страна да критикувам толкова остро. Разбираемо е не сте хепатолог, вирусолог, инфекционист или гастроентеролог и не можете да имате познания навсякъде и изоснови в медицината. Но можете да си вземет бележка при следващата консултация с пациент и да казвате истината в очите - 10-15% не са малко и то с HBIG, а без него, вероятността пада още.

Последна редакция: вт, 08 яну 2008, 13:37 от MaamStopIt

# 3
  • Мнения: 5 760
За да има опасност реална за бебето при майката трябва да се касае за хронична форма на хепатит В, т.е. да има активност на вируса, а това се доказва не с това дали е носителка на Автралииски антиген.
Доказва се с по-специални имунологични изследвания на обвивката на вируса и чернодробна биопсия.  В тези доказани случаи при децата се прави до 24 час и хипеимунен гама глобулин както се раждат чрез цезарево сечение.
В останалите случаи значи, че жената е прекарала хепатит В и останали антитела маркиращи това заболяване. При тези случаи те се практически здрави и нямат отклонения от чернодробното функция, нямат хроноифициране на заболяването. Ваксината при бебето е достатъчна като превенция.

# 4
 Stop Опа моля ви се! Засече ли се австралийски антиген - тоест HBsAg или повърхностния антиген (едно и също нещо, наречено по три начина) при родилка само по себе си е сериозно нещо. Това е един от трите протеина на вируса, който е и най-важният маркер за започване на диагностициране на заболяването. Когато се засича повече от 6 месеца в кръвта на заразения, вече говорим за хроничен хепатит, при който няма смисъл от чернодробна биопсия и много изследвания за да се докаже, че е хроничен. Начина за доказване на хроничния хепатит е много лесен! Пуска се на ново изследване за HBsAg за да е сигурно, че няма грешка и anti-HBc. Ако второто е положително, значи си говорим за хроничен хепатит. Но дори и да е в остра фаза хепатита по време на раждане пак може да се предаде при естествено раждане!!! И да ви кажа, че всеки специалист трябва да ги назначава тези "специални" имунологични изследвания на всяка родилка не само заради здравето на детето, но и за изясняване на състоянието на заболяването, което касае здравето на майката също. Сега да не ме тълкувате погрешно, че настоявам за чернодробни биопсии на бременни жени!

Само да ви кажа, че при човек изчистил се от вируса не трябва да се засича повърхностния антиген - австралийския!!!!
Ето тук може всеки да види какви изследвания се правят и как се интерпретират! Същото го има и на български ето тук

И за пореден път Ви казвам, че ваксината сама по себе си не е достатъчна, като превенция особено, ако на лице е и невежество в системата, при болните и доста голяма част от специалистите.

Наясно ли сте също, че според нови изследвания, даже не е задължително майката да е болна от хепатит В. Бащата ако е с хроничен хепатит има вероятност за предаване също. Но в България никой, ама никой специалист не знае и 20% от достъпната информация за хепатит В. Само няколко доцента и професори гастроентеролози са наясно с всеки един аспект.
Ето тук на английски; ето тук на български.

Пак настоявам, че сте длъжна да се позаинтересувате повече за хепатит В! И мисля, че вече е достатъчно да ме поучавате мен с донякъде непълната си информация - защото мога да почна от микробиологично ниво за болестта и да ви обясня всяка една подробност, която е ясна на най-големите специалисти занимаващи се само и специално в областта на хепатит В.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт