Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 22
Мили родители на специални деца НЕВЕРОЯТНО!,но факт! Прочетохте ли вече новите условия за приемане на деца в ясли и детски градини, отнета е привилегията на децата с увреждания да бъдат записвани с предимство в детски заведения!Мисля, че е недопустимо в цял свят хората с увреждания да бъдат привилегировани /децата инвалиди се интегрират по всички възможни начини/, а в България която е уж част от Европа децата с увреждания да бъдат оставени извън борда на тяхното детско общество! Недоумявам как нито един от  тези нови правила не помисли за нашите деца!

# 1
 • София
 • Мнения: 662
...

Последна редакция: сб, 05 яну 2008, 00:30 от gudzy

# 2
 • София
 • Мнения: 1 710
Имам си едно по-особено мнение по този въпрос, с което се надявам, че няма да обидя никой. Казвам го с пълното съзнание, че аз съм един от пъторпевшите родители от тази промяна, но това което ми се иска е децата ни да нямат привилегии - а да са просто част от това общество, една добре възприета и нормална част от обществото. Те са деца и както за останалите деца не се полагат привилегии за да влизат в детските градини и ясли не би трябвало и за нашите да има такива. Но, казвам тук, ако и на нашите се гледа като на останалите. Разбира се, не знам дали това е възможно в нашето общество - просто споделям това, което ми е мечта. Ако съм спокойна, че на детето ми няма да се гледа като на дете друга категория - защо са ми привилегиите???

# 3
 • Русе
 • Мнения: 516
Мая,съгласна съм с теб, аз също искам детето ми да е част от обществото. Но да помислим за всички родители на болни деца. И без това им е достатъчно тежко, много споделят, че изнемогват финансово. Ако няма място за детето им,как ще работят ,за да плащат на лекари,кинезотерапевти,логопеди..... Колкото и да не ни е приятно,дацата ни са различни и имат различни потребности. Дома за медико-социални грижи 3 месеца ни отказваше да се заеме с рехабилитациите на дъщеря ми,също и с  плуването. И не защото не искат,просто няма места. Повечето ( за плуването специално)са заете от здрави деца,чиито родители са взели бележка от личния лекър,че често боледуват. Знам това от кинезотерапевтката ни,те също не са съгласни с тази порочна практика. Нямам нищо против тези хора,те също искат най-доброто за децата си.Но когато с това ощетяват някой наистина нуждаещ се ,никак не мога да се съглася.Моето момиченце няма да може да посещава ясла или градина.Заради малформациите си трябва да си я гледам в къщи,не може да бъде в голям колектив. Ако нямахме привилегията "личен асистент",не знам какво щях да правя , като ми свърши майчинството.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 710
Деси, за мен Личният асистент не е привилегия, а необходимост, така както е кучето водач за незрящия човек или преводачът на жестомимична реч за нечуващия. Пак не твърдя, че съм права. Хората тук, които знаят през какво минахме, за да бъде детето ни в масова градина са свидетели, че това никак не беше лесно. Просто миналата година ми беше гадно, когато някой ми кажеше - ами ползвай си правото да вземат детето ти, защото е с увреждане. Повярвай ми - не исках - исках да го вземат, въпреки че е такова и не защото е привилигировано. Но това е една безкрайна тема, която... не знам - може би в някоя нормална държава нещата са по различни.

# 5
 • Русе
 • Мнения: 516
Какво да ти кажа ,Мая,подкрепям възгледите ти. Но както казва съпругът ми:Тук е България. За да постъпи в детска градина синът ми (напълно здраво дете),трябваше да прибегнем до добре изпитания метод-"връзки". Отхвърлиха молбата ни,защото е набор 2003,а приемаха деца ,родени през 2004.Пълен абсурд!  Бяхме стъписани и по случайност мъжът ми се сети,че познава регионалната инспекторка по детските градини. Обадихме се и последва извинение и прием. Но защо всичко трябва да става по този начин! Благодарна съм,че поне имаме безплатна рехабилитация и плуване. Искрено ви съчуствам и подкрепям,всички вас ,които от години се борите,за нормален живот на децата си. Вие ми давате кураж и надежда,увереност да търся правата на детето си. Благодаря ви!

# 6
 • София
 • Мнения: 8
Интеграция не означава привилегии. Ако искаме да приемат децата ни като пълноправни членове на обществото, трябва те да имат същите права като останалите деца. В противен случай не се получава интеграция , а натрапване.
Покрай тези привилегии хората започват да ни възприемат по същия начин, както възприемат едни други, които се интегрират. Дори някои от програмите са общи. Нали не е това целта?

# 7
 • Русе
 • Мнения: 516
Марияна, мисля , че много родители са готови да се откажат от "привилегиите". Те и без това не са толкова много. Не ни трябват 200-та лв,те и без това са крайно недостатъчни за някои заболявания. Но нека Министерство на здравеопазването си поеме адекватно функцииите! Нека се осигури за Всяко дете безплатно лечение ,рехабилитация и всяка медицинска грижа , от която има нужда. Тогава родителите на болни деца няма да се превръщат в просяци пред кабинетите на личните лекари. Няма да натрапваме ежедневните си проблеми и трудности. А относно детските градини, смятам ,че всички деца трябват да имат равен шанс. Но те по-принцип и здравите деца го нямат помежду си. Всеизвестен е факта,че след дарение от страна на родител,веднага се "освобождава " място в детската градина. Опитаха се да дискриминират сина ми,затова че вече е навършил 3 години. За какви права на децата изобщо говорим!

# 8
 • Мнения: 4 554
Е, сега, когато всичко, надяваме се, ще е прозрачно, това с дарения и тентере минтири няма как да става.
И, да се надяваме, няма да могат да кажат на третия ден, абе, не си носете детето повече тук.

# 9
 • Реъкйавик
 • Мнения: 378
Здравеите
Не са само в българия тези проблеми по цял свят са
и аз тук миналата година бях в състото положение когато на сина ми казаха 4е трябва да бъде с терапефт в градината- първо е много трудно да се намери квалифициран терапефт ние чакахме в продължение на 4 месеца и голям късметлия е моето момче намерихме си я нашата англи4анка тогава се оказа 4е държавата се наема да плаща само 3 часа на ден и тогава по български с моя мъж ходихме тук и там докато тои получи 6 часа на ден и пак не са това което беше написано в епикризата 8 часа. другото което е парите отпуснати като помощ са напълно недостатъччни за терапиите които се прилагат тук например 700 лв. а логопеда струва на час 50лв. окупацион терапефта струва 30 лева да не говорим за курсовете и др. работи.
На есен пак ще ходиме с мажо по мъките защото малкия по4ва на училище и там трябва да е с придружител .......

# 10
 • София
 • Мнения: 2 543
Мила Мая, това, което си написала, звучи прекрасно, но... тук е България... Всеки знае как приемаха децата с увреждания, когато бяха с "предимство" в детските градини и яслите.  Sick Не ми се мисли как ще е, когато това "предимство" пък им бъде отнето. Убедена съм, че тази нова система не само, че няма да сложи край на злоупотребите, ами и ще се задълбочи още повече проблемът, защото реално решение не се търси. Не вярвам, че нещо се промени към по-добро с тази стъпка и много ще се радвам, ако съм сгрешила в преценката си.  Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт