Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 346 отговора

гр.Варна

Мнения: 1 425
Ето преки линкове към рецептите,че да не разлиствате страниците.

Мляко с ориз на фурна
Кадънбуду кьофте
Хайдари
Абугануч
Патладжани с доматен сос
Казан диби-Турско ашуре
Езогелин
Мерджимек кьофтеси
Искендер кебабъ
Имам байълдъ
Рибен кебап
Реване
Ханъм гьобеи
Праз със зехтин
Супа с кисело мляко и ориз/Яйла чорбасъ
Телешко с гъби на фурна
Телешко с червен боб
Пиле по Черкезки
Праз със зехтин 2
Супа от червена леща
Баклава
Пилешко със сметана
Тиквен десерт
Кемал паша
Яйла чорбасъ 2
Маслинена ачма
Спанак със зехтин и Лозови сърми със зехтин
Пиляф
Мантъ
Кюнефе
Симит кебабъ
Пюрели Бейкоз кебабъ
Булгур пилявъ
Късър
Ляхмаджун
Кайгана
Менемен
Салата от керевиз,Кавурма от картофи,Салата от патладжани
Млечна чорба
Гьозлеме
Чии кюфте
Пиляф с булгур и леща
Капуска с кайма
Су бьорие/Къпана баница
Аджълъ езме/Люто пюре
Пиде
Бюрек с кайма]
Бюрек с пиле
Измир кьофте
Нохут с телешко
Адана кебап
Кебап с шам фъстък
Лук за гарнитура
Кебап от Урфа
« Последна редакция: пн, 18 фев 2008, 15:14 от berina »
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Кадън буду кюфтета

Ето и рецептата:
Правят се от телешка кайма,но може и от смес.
За половин килограм кайма ви трябват -1глава лук/настъргана/,1бр.-яйце,2филийки хляб/само вътрешното натрошено/,чубрица,кимион,черен и червен пипер,сол.Всичко се омесва като за кюфтета.
Отделно си сварявате 1/2 ч.ч.-ориз във вода само.След като истине се прибавя към сместа за кюфтетата.Всичко се обърква добре и ако имате възможност оставете да престои в хладилник за няколко часа.Става по-вкусно,но може и веднага да се пържат кюфтетата, не е проблем.Оформят се като пръстчета,не много дебели и се овалват в брашно,яйце и галета и се пържат в повечко мазнина на среден огън.
Поднасят се със гарнитура по желание,но в Трция винаги със традиционния пиляф.Можете и в друга форма да ги направите,но аз ви казвам как е оригинала пък вие си решавате.
Да ви е сладко.   
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Хайдари

Хайдари се приготвя по следния начин.:
Продукти-1ч.ч.-цедено кис.мляко
1/2ч.ч.-натъргано сирене
3скил.чесън-намачкан в хаванче
1прясна зелена чушка/чорбаджийска/-това е по желание,много ситно нарязана
Кимион,сол,джоджен и зехтин/на вкус/

Всички продукти се смесват и се сервирва в чиния като отгоре се поръсва със червен пипер.
 
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Абугануч

Абугануч--заповядай:
Продукти-
3бр.-патлъджани
3бр-домати
3бр.-зелен пипер/пресен/
1-2скил-чесън/счукан в хаванче/
магданоз,сол,сок от нар,зехтин.
Зеленчуците се пекът на скара и се белят.Пасирват се и се прибавят останалите продукти.Разбърква се хубаво и се хапва.

Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Салата от патладжани със доматен сос

Няколко патладжана се обеват на ивички и се режат на малки кубчета.Изчакваш ги малко във солена вода и след това ги пържиш във доста мазнина.А отделно си правиш сос:домати/рендосани/,зехтин,чесън/намачкан/,черен пипер,магданоз,риган се запържват докато се сгъсти соса.И се поливат патладжаните отгоре.Може и кисело мляко да се сложи отгоре,но не е задължително.Да ви е сладко.
 
Цитирай


Мнения: 2 061
Казан диби
8 ч.ч прясно мляко
4 с.л препълнени оризово брашно
4с.л препълнени царевично нишесте
2ч.ч захар
1 пакет ванилия
8с.л пудра захар

в тава се слага пудрата захар и на слаб огън се разтопява, докато покафенее
Млякото и захарта се слагат на огън докато захарта се разтопи, след това се добавя на струя, разбърканите в отделна купа оризово брашно , царев.нишесте + 2к.ч вода (за да се разтворят)
Оставя се да се сгъсти на слаб огън.
Добавя се ванилията и след 2-3 минути се снема от огъня. Разбива се около 5 мин с миксер, залива се тавичката и се оставя да престои в хладилник една нощ, разрязва се на порции и така се сервира

Аз много го обичам, този десерт   Crazy

Турско Ашуре


2 ч.ч жито (твърдят че имат специално жито за ашуре)
1ч.ч. леблебия
5ч.ч. захар
1ч.ч. боб
15ч.ч. вода
½ ч.ч. ориз
1ч.ч. стафиди
1ч.ч. кайсии нарязани на кубчета(сушени)
сушени сливи
1ч.ч. нарязани сушени смокини
1 портокал
За украса счукани орехи, шам фъстък, канела и зърна нар
Начин на приготовление
Житото, боба, леблебията и стафидите се измиват и се слагат в отделни купи с вода да набъбнат за 1 вечер.
На другия ден житото се цеди и се слага в голяма емайлирана тенджера с 15 чаши вода да се свари. Обира се пяната.
Боба и леблебията също се цедят и се варят по отделно.
Оризът се измива и се добавя към житото. Житото трябва да къкри около 4.5 часа на тих огън за да омекне добре./ в това време е включено и времето, през което и оризът трябва да се свари/ След като житото се свари и се получи гъста чорба
се добавя захарта , леблебията и боба. Добавя се и добре измитата и нарязана на парченца портокалова кора, кайсиевите кубчета, сливите и стафидите.Къкри до готовност
/в рецептата пише , че след като се смесят всички продукти, се оставя да ври като 2-3 пъти трябва всичко да кипне/След като се свали от огъня може да се добавят и ябълки нарязани на кубчета, ядки пожелание(орехи, лешници, бадеми)

След като се свали от огъня се добавят смокините, разпределя се в купички и след като истине се украсява. Украсява се с канела, орехи, нар пожелание розова вода
Afiyet olsun!!! или на български да ви е сладко   bouquet

« Последна редакция: вт, 19 фев 2008, 16:04 от Айля »
Цитирай


Мнения: 2 061
езогелин

2 ч.ч червена леща
2 глави лук
6скилидки чесън
1к.ч ориз или булгур
1с.л салча или доматено пюре   Peace
1с.л салча от пипер или някакъв аналог но не се сещам   Mr. Green
около 3 литра вода или бульон
олио или маргарин може и чисто масло  чубрица, мента, черен пипер, червен пипер
Първо се сварява лещата(много бързо става   Whistling )
добавят се останалите продукти и се вари до готовност   Peace
прибавят се накрая черния пипер и сока на един лимон и се вари до кипване  Cool
В тиган се загрява олио(олио или маргарин може и чисто масло)
Добавя се ментата, чубрицата и червения пипер и се добавя към чорбата и така...
Става много вкусна чорба  Wink
А историята на чорбата е, че в Турция на гости на едно бедно семейство им дошли неканени гости, и домакинята(на име Езо) нямала с какво да ги нагости и сготвила чорба от само остатъка от това което имала...булгур...леща и т.н и разбира се всички много харесали яденето   Crazy
и оттам и името на чорбата "Езо гелин чорбасъ" =чорбата на булката Езо Smile
   Hug
Цитирай
Много интересни рецепти, момичета   chef  А имате ли рецепти за риба?
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Мерджимек кьофтеси./кюфтета от червена леща/

Продукти:
1ч.ч.-червена леща
1ч.ч.-булгур/от най-финно смления/
1с.л.-лютеница
1връзка -пресен лук
черен и червен пипер,джоджен,сол.

Лещата се сварява във 1ч.ч.-вода и докато е топла при нея се слага булгура -суров.Ако всичката вода се е изпарила можете да прибавите малко вряла вода и похлупвате съда.Остявате така /без да ври/да набъбне булгура.Отнема около 2часа.След това прибавяте останалите продукти и месите хубаво.След това се оформят като пръстчета и се поднасят всяко кюфте увито със лист зелена салата и със лиман.Да ви е сладко. bowuu
Цитирай

София

Мнения: 444
Супер рецепти , а някой знае ли рецептата за Искендер кебап???
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 206
Ох, да се тупна и тук, че след млякото с ориз на фурна Crazy...утре ще направя Кемал паша.
А оригинална рецепта на имамбаялдъ Praynig?
Цитирай


Мнения: 4 437
Berina,направи си една твоя си папка в Любими рецепти,където само ти да си слагаш рецептите и да не се пише.Аз утре ще правя тези кюфтенца с лещата,имам 4 пакета,и все не я готвя. ooooh! Само булгур ми трябва да намеря.Мерси за всички рецепти -СТРАХОНА СИ. Love
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Мила ми аз за това я направих тук,че ако има някакви въпроси или нещо не ви се получи да мога да отговярям и да помагам.  Wink PeaceПък няма проблем и други момичета да пишат рецепти.А и да можете ако нещо искате да знете как се приготвя да давам рецепти. Peace
А тези за които питате,ще ги пусна веднага след като моите момчета ме оставят за малко на мира. Love
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Magiq27 Ето рецептата за искендер кебап.Той се приготвя във всеки район на Турция по различен начин.Но аз ще ти дам рецептата по която аз го приготвям и е най- достъпна до нашата кухня.Тоест да можеш да си го приготвиш във къщи и да получиш срахотен резултат. Peace
Искендер кебап

Продукти:
300гр.-телешко месо/ако може да е бон филе,но може и друго да е /
3-4бр.-домати/Настъргани/
2бр-лук и 2скил.-чесън/настъргани/
чисто масло/1-2с.л./,
кисело мляко със счукан чесън
арапските питки-готови които се продават във торбички във всеки супермаркет.

Нарязва се месото на тънки лентички или както успеете, но да е на тънко.В тиганче се слага чистото масло и го изпържвате месото докато се изпари водата и остане само на мазнина..Ако не ползвате от бон филе месо,малко по-трудно ще се изпържи затова може да сложете вода или бульон /малко/ и  да го сварите докато остане само на мазнина и пак да го запържите.Посолявате когато е готово.Можете и малко черен пипер да сложите/по желание/ Peace
Отделно си правите сос от доматите обелени ,лук и чесън,като се запържи във олио всичко и да къкри докато се изпари водата.
Поднасяме като във чиния първо редим от питките като сме ги накъсали на парчета и ги поливаме със запържено чисто масло със червен пипер.От горе разпределяме месото,върху него поливаме от соса със доматите и отстрани слагаме киселото мляко със чесънчето.
И обирате точките 35.Ето как изглежда.




Цитирай

гр.Варна

Мнения: 1 425
Ох, да се тупна и тук, че след млякото с ориз на фурна Crazy...утре ще направя Кемал паша.
А оригинална рецепта на имамбаялдъ Praynig?
Заповядай миличка Имам байълдъ.
Имам байълдъ

Продукти:
5бр-патладжани
3-4с.л.-зехтин
100гр-оло
6бр-домати
2гл.-лук
3ск.-чесън
5бр-пипер
сол,черен пипер,магданоз,лимонов сок

Първо обелваме патладжаните на ивички .Посоляват се и се оставят за известно време да се отцеди горчивия сок.След това ги измивате и много добре подсушавате.Изпържват се във олиото в дълбока тенджерка /че пръска/ и се поставят върху кухненска хартия да се отцеди мазнината.След това с помоща на лъжичка леко се прав джобче,като внимавате да не се разкъсат.
В същата мазнина в която сте пържили патладжаните запържваме лука,чесъна,пипера нарязани на ситно.Прибавяме и доматките/обелени/ също нарязани на кубчета. И варим докато се изпари всичката вода.Слагаме сол,черен пипер и магданоз нарязан на ситно.
Нареждаме патладжаните в тавичка,пълним ги сас сместа и ако остане от сместа се разпределя на дъното на тавичката.Поливат зе отгоре със зехтина и лим.сок/малко/.Печем в предварително загрята фурна на 200градуса около 15мин.
Това е.Да ви е сладко.Ето как трябва да изглежда.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 346 отговора