Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 апр. 2005, 21:31 ч.

Статия: Въвеждане на твърди храни

 • 26 400
 • 7
 •   1
Отговори
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Въвеждане на твърди храни

Кога трябва да въведа твърди храни?
Може да въведете твърди храни по всяко време между 4-я и 6-я месец, ако бебето ви е готово (вижте „Как да разбера кога бебето ми е готово?”). До тогава кърмата или адаптираното мляко доставят всички калории и хранителни съставки от които се нуждае вашето бебе. Неговата храносмилателна система просто не е готова за твърди храни до около средата на първата му година. Изчаквайки бебето ви да стане готово вие намалявате риска от проява на алергични реакции и скъсявате периода за преход между храненето с лъжъчка от мама до самостоятелното хранене.

Как да разбера кога бебето ми е готово?
Някои бебета са нетърпеливи и са готови да се захранят още на 4 месечна възраст, докато други имат нужда това да се отложи до 6-я месец. (На 6 месеца трябва да се започне захранването с каши, заради увеличената нужда от желязо). Бебето ще ви даде ясни сигнали кога е готово да премине отвъд течната храна. Вие трябва да следите за:
             • Контрол на главата. За да яде твърди храни бебето ви трябва да може да държи главата си в стабилна, изправена позиция.
             •   Загуба на „рефлекса на избутване”.  За да задържи храната в устата си и да я преглътне, бебето ви трябва да спре да избутва навън храната с езика си.
             • Добра седяща поза. Дори и да не е готово за висок стол, бебето трябва да може да стои седнало за да преглъща по-добре.
             •   Дъвчащи движения. Устата и езика на вашето бебе се развиват в синхрон с храносмилателната му система. За да започне да яде твърди храни, то трябва да може да предвижва храната до задната част на устата си и да я поглъща. Колкото по-ефективно преглъща, толкова по-малко храна ще изплюва нявън.
             •   Значително наддаване на тегло. Повечето бебета са готови за твърди храни, когато удвоят теглото си (или тежат около 7 кг) и са на не по-малко от 4 месеца.
             •   Нарастващ апетит. Изглежда гладно след осем до десет хранения дневно с кърма или адаптирано мляко.
             •   Любопитство към вашата храна. Бебето ви може да започне да наднича в чинията ви или да посяга към вилицата, когато я доближавате към устата си.

Как да въвеждам твърдите храни?
Добре е да започнете с оризова каша, която е без глутен и е по-малко алергизираща от другите храни.  Първо накърмете или дайте адаптираното мляко , след това дайте една или две чаени лъжички суха каша смесена с достатъчно количество кърма или адаптирано мляко за да се получи полутечна консистенция. Добре е лъжичката да бъде гумирана, за да избегнете нараняване на венците. Започнете с малко количество, само на върха на лъжичката.

Стартирайте с едно хранене на ден, по което време ви е удобно. Бебето може да не яде много в началото, но вие трябва да му дадете време за да свикне с новото преживяване.  Някои бебета се нуждаят от повече практика, докато се научат да задържат храната в устата си и да я поглъщат. Веднъж свикнало с новия начин на хранене, то ще бъде готово за няколко супени лъжици каша дневно. Докато приеманото количеството се увеличава постепенно сгъстявайте кашата и добавете още едно хранене за деня. Бебето ви трябва да може да изяжда половин чаша каша дневно, преди да въведете друг вид твърда храна.

Как да разбера кога бебето ми е нахранено?
Апетита на бебето ще варира от едното хранене до следващото, така че стриктното определяне на количеството храна не винаги може да ни бъде ориентир. Ако бебето се обляга назад на стола, извърта глава от храната, започва да си играе с лъжичката или откаже да отвори уста за следващата хапка, то най-вероятно е нахранено. (Понякога бебето може да държи устата си затворена,защото още не е довършило предишната хапка, така че дайте му време да прегъща).

Трябва ли да продължавам да давам кърма или адаптирано мляко?Да бебето се нуждае от кърма и/или адаптирано мляко поне до годинката. И двете предлагат витамини, желязо и белтъчини в лесно храносмилаема форма. Дори твърдите храни да заместят някои от храненията, те не могат да заменят всички хранителни вещества, които кърмата или адаптираното мляко предоставят през първата година.

Как да въведа други твърди храни?
Постепенно, изчаквайки поне три дни след всяка нова храна. Въпреки, че е добра идея в менюто на бебето да се въвеждат различни храни, ще му отнема време да свиква с всеки нов вкус и консистенция. Въвеждането на една или най-много две храни по едно и също време ви позволява да реагирате, ако бебето прояви алергична реакция към една от тях (признаци за което могат да включват диария, коремни болки или обрив).

Всяко бебе е различно и има различни вкусови предпочитания, но преходът трябва да става приблизително по следния начин:
            1.   Полутечна каша
            2.   Изцедени или смачкани плодове и зеленчуци
            3.   Храна на парченца, включваща месо и други източници на белтъчини

Когато бебето ви е готово за нещо повече от каша, предложете няколко супени лъжици зеленчуци или плодове вместо кашата. Добри храни за започване са сладки картофи, плодово пюре, ябълков сок, банани, моркови, праскови и круши. Всички храни за шестмесечно бебе трябва да са изцедени или смачкани, на този етап то ще притиска храната към горното си небце и ще преглъща. Ако храните бебето си с готови пюрета от буркан, изсипете малко количество в друг съд и го хранете от него. В противен случай, ако загребвате с лъжичката директно от буркана, няма да може да съхраните останалото количество, защото ще сте въвели бактерии от устата на бебето в пюрето.

Накои експерти препоръчват въвеждането първо на жълти плодове и зеленчуци, защото те са най-лесно смилаеми, но други предлагат започване със зелени, така че бебето да не привикне със сладкия вкус на жълтите – от вас зависи кой начин ще изберете. И друго, не изключвайте от менюто на бебето някои храни само защото вие не ги харесвате. Избягвайте храни, които могат да предизвикат алергична реакция при ранно въвеждане или могат да причинят задавяне.

Ако бебето ви не харесва дадена храна, не го насилвайте. Просто опитайте отново след седмица или повече. То може никога да не хареса сладките картофи, но може и да променя мнението си наколко пъти и накрая да му станат любими.

Между другото, не се учудвайте, ако изпражненията на бебето се променят на цвят и миризма при въвеждането на твърди храни. Ако бебето ви е било изключително на кърма до този момент, вероятно ще забележите, че с въвеждането и на минимални количества твърда храна, изпражненията ще сменят своята „сладка” миризма с по-силна. Това е нормално. Ако изпражненията изглеждат прекалено твърди (храни като оризова каша, банани, ябълков сок могат да бъдат запичащи), преминете на други плодове и зеленчуци, както и овесени ядки или каша от ечемик.

Коко пъти дневно трябва да яде твърди храни?Като начало бебето ще яде полутечна каша само веднъж дневно. До около 8 месечна възраст то трябва да яде твърда храна три пъти дневно. Менюто за тази възраст може да се състои от:

             •   Кърма или адаптирано мляко
             •   Каша обогатена с желязо
             •   Малки количества не-цитрусов сок
             •   Жълти и зелени зеленчуци
             •   Плодове
             •   Малки количества белтъчини като пилешко месо, извара или тофу

Някои храни все още не трябва да бъдат въвеждани в менюто на бебето. Например, медът може да причини ботулизъм (отравяне) при бебета под една година. Също и алергени като фъстъчено масло, прясно краве мляко, месо от ракообразни животни и яйчен белтък трябва да бъдат избягвани до годинка и повече, в зависимост от това колко внимателни искате да сте относно възможната проява на алергии.

Трябва ли ми някакво специално оборудване?
За да храните бебето с твърди храни се нуждаете само от висок стол и лъжичка с гумирано покритие, за да предпазите венците на бебето от наранявания. Когато бебето ви започне да яде повече ще имате нужда и от лигавниче, пластмасова паничка с вакуумно дъно и подложка за пода, която ще намали петната до минимум.

Къде трябва да храня бебето си?
За да установите добри хранителни навици – като ядене на масата, а не пред телевизора – е добре да го храните възможно най-често в неговият висок стол. Предлагането на храни за ядене с пръсти в движение може да прчини задавяне (да не споменаваме за следите от размазан банан по килима). Ако бебето ви не е достатъчно голямо за висок стол, сложете го да седне в скута ви. Просто се уверете, че е в достатъчно изправена позиция, че да гълта добре.

Как да помогна на детето си да придобие здравословни хранителни навици?
             •   Не прехранвайте бебето си.  Наблюдавайте кога дава вид на нахранено.
             •   Не го карайте да яде храни, които не обича. Уважавайте неговите предпочитания и не го насилвайте.
             •   Опитвайте се да предлагате балансирано меню – белтъчини, въглехидрати, плодове и зеленуци. Въздържайте се от захарни изделия, сол и мазнини.
             •   Избягвайте бързите закуски възможно най-дълго време.
             •   Не подкупвайте и не възнаграждавайте детето с храна. Вместо това предлагайте много прегрътки, целувки и внимание.
             •   Хранете  бебето в неговото столче винаги когато това е възможно, а не пред телевизора или в движение.

Превод от www.babycenter.com

# 1
 • Мнения: 7 472
Благодаря ти Jade! smile3501 Статията е много хубава!

# 2
 • Мнения: 99
Bravo, mnogo hubava i polezna statia!

# 3
 • Мнения: 1 896
Ей това е то - трябва да си намеря купичка с вакуумно дъно и подложка за пода. Има ли специални?
Мерси, Джейд!

# 4
 • Мнения: 6 147
Ей това е то - трябва да си намеря купичка с вакуумно дъно и подложка за пода. Има ли специални?
Мерси, Джейд!
Аз си купих такива още докато бяхме само на кърма. Вакуумното дъно не е никаква печка пред моето злато да прави мизерии. Засега най-помага да стискам купичката аз и то здраво.

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
Аз имам купичка с вакуумно дъно на Дисни, но вакуума не държи много.
Не я препоръчвам.

А подложката за пода може да я изиграе и едно парче найлон или мушама Wink

# 6
 • Мнения: 448
Браво, Jade, супер е статията, обаче ние като по-гъзари ще си запазим час за лична консултация по захранването Wink. Тъй като (да чукна на дърво) вече от доста време нямаме никакъв проблем с кърменето, това ще стане най-рано след около 20 дни-като направим месец Heart Eyes.

# 7
 • Мнения: 980
Много ми хареса статията, кратка, но изчерпателна. Е, не съвсем. Embarassed Трябват ми още насоки по месеци, да видя как ще се движим ние с пиленцето ми. newsm57
Благодаря, Jade. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт