Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

далече от Златото на леля ;(

Мнения: 2 591
всъщност аз ги наричам така - имам предвид онези най-обикновени курабии, които правят бабите по селата - стават като хълмчета и отгоре се поръсват със захар и смлени орехи....
Цитирай


Мнения: 8 580

Аз правя напоследък майонезените сладки на xenia   , много са вкусни, приличат на курабийки.


Виж и тези!

А тази рецепта съм си я копнала не знам от къде, най-вероятно от форума, но не съм отбелязала автора. Също са много вкусни!

1 ч чаша кисело мляко, 3 яйца, 1 ч чаша пудра захар, 1/2 ч чаша топено масло (забележка: моята мама само с олио ги правеше, защото това е евтин и спорен сладкиш), 1 лъжичка сода, 2 праха ванилия, кората на един лимон, брашно, колкото поема - около 1 кг (сега става ли ти ясно що са на сметка и що все тях ядяхме в детинството, в училищната чанта на закуска, сутрин с прясното мляко и т.н.).
Разтваряме содата в киселото мляко, прибавяме постепенно изброените продукти и замесваме тесто. С намаслени ръце късаме парченца тесто , които овалваме в правилни топчици колкото орех (ние ги правихме по големи, защото бяха само за домашна консумация, не за гости) , после нареждаме на разстояние в намазнена тава. Намазваме с разбито яйце, поръсваме ги с едра кристална захар и печем в умерена фурна.
Цитирай

Разград

Мнения: 3 028
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=167339.msg3267688#msg3267688

Мисля,че за тези става въпрос.
Цитирай

софия

Мнения: 4 149
4 яйца
500 гр. захар
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. олио
1 кафена чашка кисело мляко
кората на 1 лимон
около 1 кг брашно
От продуктите се замесва тесто, което се оставя да почива поне 1 час (може и цяла нощ). Разделя се на топки и се разточва на дебела кора, от която се изрязват курабийките. Мажат се с жълтък с няколко капки лимон и се поръсват обилно със захар и счукани ядки. Пекат се в гореща фурна 10 мин,, която след това се намалява.

Това е рецептата от тефтера на мама. Не знам дали така ги правят бабите по селата (майка ми си е 4то поколение софиянка), но ти гарантирам, че са много вкусни и уханни.  chef
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
И аз ги приготвям по рецептата на labrex, като вместо пудра захар слагам кристална + кафява
Цитирай


Мнения: 11 612
Войнишките курабии ли търсиш?

1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1,2 ванилии
1 пак. бакпулвер
1,2 яйца
брашно ,колкото поеме....

Това е моя тефтер...отгоре се слага захар...

Успех, Снежна дама!
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 864
Ето ти рецептата на курабиите на моята баба.  Love Много ги обичаме всички вкъщи. Колкото повече стоят, толкова по-хубави стават.

6 яйца
1 чаена чаша топена мас
1 чаена чаша кисело мляко
2 чаени чаши захар
1 кафена лъжичка хлябна сода
4 амоняка
Брашно колкото поеме за не много меко тесто.

В киселото мляко се слагат содата и амоняка, да се "угасят". Аз разбърках всичко без брашното с миксера и после добавих брашното. Добре е да поседи няколко часа тестото, но може и веднага да се режат курабийките. И понеже аз ги обичам да се поразлеят малко (т.е от по-меко тесто) ги правих веднага, но забелязах че последните вече си запазваха формата, само се надигаха нагоре. Отгоре се маже със жълтък (отделно от 6-те яйца) и се ръси със захар, а може и със сусам.
Цитирай

далече от Златото на леля ;(

Мнения: 2 591
благодаря на всички  Hug тези дни ще си избера някоя рецепта и ще я изпробвам  chef
Цитирай

София

Мнения: 1 122
Предлагам ти и моята рецепта.Дано ти хареса.  chef

КУРАБИИ

5 яйца
0,500 кг. захар
0,250 кг. олио или мас
ок. 1 кг. брашно
ванилия
ром
1 лъжичка сода(неутрализира се с малко кис. мляко)

Първо се бърка с миксер и после се омесва.Правят се топчета колкото голям орех,топват се в захар и се пекат в силна фурна за да се пукнат.
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Вече са ти дали доста рецепти за курабии.
Мой съвет е за да ти станат най-хубави е задължително да ги направиш с мас и да сложиш в тестото настъргана лимонова кора,и с по-малко яйца да ги направиш,че изобщо и да не сложиш пак ще ти станат хубави.  chef
Майка ми даже им прави вътре плънка от мармалад и орехи, стават супер.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.