Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 961
Здравейте мами,
От както съм захранила, приготвям всичко с кърма. Не че яде, кой знае какво - пюре от картоф и морков, и оризова каша с добавени ябълка, круша или тиква. Давала съм няколко пъти от пюретата на ХИПП, по-точно съм добавяла от тях към пюрето от картоф и морков, които аз забърквам.
Та въпросите ми са следните:
1. Колко време и как може да се съхранява пюрето приготвено с кърма?
2. Как да се загрее? (този въпрос го задавам, защото вчера ми се пресече кърмата, като я загрявах на водна баня с гореща вода от чешмата, а беше престояла в хладилника не повече от 2 часа)
3. След като постои 15 минути оризовата каша става много течна, от едно сравнително гъсто състояние? Дали е заради кърмата или така става с всички каши, независимо от начина на приготвяне?

Благодаря ви предварително!  Hug
Цитирай

BG

Мнения: 65
 Ако кърменето е "организирано" правилно , няма особен смисъл да слагаш кърма в плодовите пюрета.
Всички каши се втечняват от кърмата.
Аз съм затопляла също на водна баня, понякога стават и такива неща. Когато се пресече кърмата тя не става опасна, просто нежният белтък е коагулирал/ както са получава с балтъка на яйцето при варене/. Бебето пак ще си го усвои.
Цитирай


Мнения: 8 241
Никога не съм добавяла кърма към нищо.. Кърмех на поискване - това е предостатъчно  Wink
Цитирай


Мнения: 70
Здравей, asdiasia
Елена навърши 6 месеца преди няколко дена. Още не съм захранила, така че не съм много веща, но ще взема отношение по въпросите ти.
Предполагам, че кърмата има различна трайност от останалите съставки в пюренцата, които приготвяш. Така че защо не пробваш да замразяваш пюренца без кърма (може във формички за лед, чела съм че е удобно), после да размразяваш кубченцата и да смесваш с кърма, за която си сигурна, че е годна за консумиране (познава се по миризмата, ако не е хубава не мирише на прясна кърма).
Не знам защо се е пресякла кърмата.  И аз съм загрявала така кърма от хладилника и не ми се е пресичала.
Кашата не запазва гъстотата си, защото кърмата съдържа амилаза. Това е ензим, който разгражда въглехидратите. Т.е. нормално е кашата ти да става течна.
Дано да съм била полезна. Успех!
Цитирай

София

Мнения: 534
Кашите приготвени с кърма наистина стават по-течни, особено ако престоят десетина минути. Точно заради това спрях да ги приготвям с кърма, а първо кърмех и след това давах малко каша с плодово пюре. 
Към зеленчуковите пюрета добавях по малко кърма при пасирането. Преди това задължително кърмех.
Никога не ми се е пресичала кърмата. Затопляла съм в уред за затопляне или на водна баня. 
Цитирай

Джакарта

Мнения: 1 233
Никога не съм добавяла кърма към нищо.. Кърмех на поискване - това е предостатъчно  Wink

И аз така.
Цитирай

Бургас

Мнения: 62
Запис да следя темичката, че и аз всичко бъркотя с кърма Wink
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 350
И аз като теб приготвях всичко с кърма, така че ето моите савети и дано да съм ти полезна:

1. Колко време и как може да се съхранява пюрето приготвено с кърма?
Съветвам те да съхраняваш пюрето и кърмата отделно. Какво имам предвид - приготвяш си пюрето и го оставяш в хладилника /ако няма да се консумира веднага/. Изцеждаш кърма и нея я слагаш също в хладилника. Когато дойде време за хранене, стопляш на водна баня пюрето и кърмата пак отделно и след това ги смесваш. Най-общо казано никога не смесвай кърмата с пюрето, ако няма да влизат в употреба веднага.
2. Как да се загрее? (този въпрос го задавам, защото вчера ми се пресече кърмата, като я загрявах на водна баня с гореща вода от чешмата, а беше престояла в хладилника не повече от 2 часа)
До сега не съм имала такъв проблем, а от доста време загрявам кърма, да не би само така да ти се е сторило, заради каймака на кърмата? Иначе аз наливам в една пластмасова чашка кърма /или направо шишето, в което е била цедена/ и я поставям в съд, в който има гореща вода. Оставям да престои минута, две не повече.
3. След като постои 15 минути оризовата каша става много течна, от едно сравнително гъсто състояние? Дали е заради кърмата или така става с всички каши, независимо от начина на приготвяне?
Не само оризовата каша, но и всички други каши и десерти приготвени с кърма стават течни, когато престоят. Това се дължи на ензими, които съдържа кърмата. Така, че аз винаги приготвям кашата непосредствено преди ядене.
Цитирай

София

Мнения: 961
По-добре късно, отколкото никога!  Embarassed Та благодаря за отговорите!  Hug
Да разсея някои съмнения!  Wink
Кърмя на поискване, приготвянето на зеленчуковото пюре(по-точно картофеното пюре) и кашата с кърма, го правя единствено поради вкусовите качества на храната приготвяна с кърма, а не с вода! Не слагам кърма в плодовите пюрета, не слагам кърма и в готовите пюрета. Peace  Така или иначе тя не ги и яде де  Mr. Green   И за миг не съм се притеснила, че ще й е малко млякото на моята бандитка.  Wink
Питах за трайността на манджите, не защото ги приготвям по-рано! Винаги приготвям непосредствено преди ядене, само че много често ТЯ е на друго мнение  Rolling Eyes , т.е. хапва две-три  лъжички и после си иска цоцата, но след час-два яде с охота! Не винаги е така, но се случва! "Проблемът" с кашите е, че се втечняват, още докато яде!

Още веднъж благодаря на всички!!!  Hug
Цитирай

София, България

Мнения: 3 718
Аз много бързо се отказах от слагането на кърма в кашите и пюретата точно заради това втечняване. В кърмата има някакъв ензим и всичко се втечнява. А и ме мързеше да цедя. А за да станат по вкусни кашите (давах домашна оризова в началото), добавях плодово пюре, а по късно суров плод. Така и до сега, хем давам пресен плод хем осмислям кашата, която иначе е доста безвкусна. Зеленчуците пък си имат собствен вкус дори и без добавени подправки. Оказа се, че Алекс харесва вкуса на сварен карфиол, а аз го намирам за гадничък.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.