Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ян. 2008, 10:27 ч.

За величието на властта и липсата на такова в България

 • 579
 • 9
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 902
Руският и френският кралски двор имат много прилики, но една винаги ми се е набивала в очи – абсолютното разбиране за величието на властта и връзката с уважението на хората. По някакъв начин, самият факт, че кралят претендира чрез блясъка си за абсолютно подчинение е достатъчен да подчини хората и те наистина да го възприемат като полубог.
От историята и собствения си опит съм научила, че правата на отделния индивид бледнеят на фона на общото благо и затова съществува политиката и политиците. За мен всяка отделна случка, която подронва авторитета на държавата, е болезнена.

Ето я нашата България напоследък: освободени медици, катастрофата на Максим, стачките, аферите със сметките, депутатските автомобили и заплати. От друга страна настояване за ляв подход към хората – един да е по-важен от хиляди (сестрите), индивидуален подход в училище (важното е проблемното дете да научи, а не другите 20). Аз съм за държавническият подход. Ако трябва да спасявам някого, ще се опитам да спася възможно най-много и да отстоявам интереса на максимален брой хора.

Изключително ме подразниха настроенията във форума относно сестрите – от алилуя до анатема, същото с Максим и Албена. Толкова ли е трудно да се види? „Победата” с докарването на медиците показа, че всеки, който ни изнудва ще сполучи. Толкова ли не е ясно, че трагедията с Максим не е просто за убитото момче, а за убитите ни надежди като нация да придобием по-различна репутация?

Липсата ни на държавници, не ме разбирайте погрешно, не плача за монархия, ни убива като нация по-сигурно от всичко на света. Червената шапчица тръгна партия да прави... Е, разбирам я, но това надали ще реши въпроса. Те, там горе, са ограничени, тесногръди, алчни хора, които няма да допуснат никой друг, който не е достатъчно нагъл да им отнеме кокала. А за респект и дума не може да става.

Чудя се как може да се промени политиката, ако народът е сляп...

# 1
 • София
 • Мнения: 1 777
И след фундаменталния извод в последния абзац, какво?
Относно величието на френския двор и отношението на французите, знам други неща, но няма да навлизаме в исторически спорове.
Руснаците и сега имат величествен държавник. Имат също и политически убийства по целесъобразност.
Та, за к`во рИвеш?

# 2
 • Мнения: 14 971
Имат също и политически убийства по целесъобразност.


Е, то и за това е нужно някой националноотговорен, за да го организира. При нас има само финансовоотговорни люде и убийства.  Whistling

# 3
 • Мнения: 1 470
Занда не случайно комунистите са избили първо интелигенцията.Защото тя се възпитава със столетия,и не е просто поза,на моментно осъзнал се човек,тя е вътрешна потребност,убеждение...Познавам хора,които някога са били часхот елита на София,тоест родителите им са били такива,но и те са възпитаване в този дух...Но това е много строго възпитание,и големи лишения,техните правила са били безмилостни...Това не се постига с двумесдечен курс по обноски,или завършване в чужбина...Тези хора,макар и в нищета,винаги си личат,просто създават нужното уважение,само с жест...
А за това че ще правя партия?!Наистина не съм дорасла,пък и може би съфорумките също...То аз едно протестно шествие не успях да организирам като хората...Но поне ще продължавам да се боря,най-малкото за да възпитам това качество и в децата си...
А че ни трябва някой който да ни обедини,и да ни поведе...ООО трябва ни!!!И то много!!!И то бързо!!! Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 119
Поздравления за Червената Шапчица!  bouquet
Когато имаме воля да помогнем на един, това означава, че сме достатъчно отговорни за да ни е грижа и за многото. Конкретно, проблемните деца и отношението ни към тях, възпитава нашита т. нар. "нормални "деца на толерантност към различните. А обществото утре ще бъдат те.
Величието се гради векове, а рухва за мигове.

# 5
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Занда, моля те, "важното е проблемното дете да се учи, а не другите 20" е отвратително тенденциозен начин да представиш напъните за интеграция на децата с увреждания. Чела съм защо ти пречат на елитния клас децата с увреждания, но нека все пак на забравяме, че не всички учители са като теб. Има професионалисти, които намират баланса и успяват да обучават всички.

Пък индивидуалния подход е важен за всяко дете. Другото е комунистическата система, в която всички зубрехме уроците и преписвахме новите думи по 20 пъти.

# 6
 • София
 • Мнения: 902
Занда, моля те, "важното е проблемното дете да се учи, а не другите 20" е отвратително тенденциозен начин да представиш напъните за интеграция на децата с увреждания. Чела съм защо ти пречат на елитния клас децата с увреждания, но нека все пак на забравяме, че не всички учители са като теб. Има професионалисти, които намират баланса и успяват да обучават всички.

Пък индивидуалния подход е важен за всяко дете. Другото е комунистическата система, в която всички зубрехме уроците и преписвахме новите думи по 20 пъти.

И аз обучавам всички.
Не говоря изобщо за училището в случая. Говоря, че не може според мен парцаливият циганин, който го ммързи да работи, но не го мързи да краде, да е по-важен от средностатистическия българин например. И не ме обвинявайте в расизъм, моля. Знаете за кои конкретно цигани говоря. Нито пък бъркам интеграцията с директиви на всяка цена всички да минават нагоре. Това са глупости. Едни разбират от математика, други - от изкуства, трети - от хуманитарни дисциплини. Не е ли по-логично децата да не бъдат вкарвани в обща месомелачка, а да бъдат обучавани според интересите им? Тогава и "интеграия" няма да е някаква странна птица, а реална възможност чрез способностите на детето да му помогнеш да се внедри сред другите. БЕЗ ДА ОЩЕТЯВАШ ОСТАНАЛИТЕ ДЕЦА, ВЪЗРАСТНИ и др.

По темата. Властта следва да се грижи за належащите проблеми - в случая снегът по пътищата, наказание за Топлофикация, откъдето казват (и в момента също), че се извинявали били, че небило топло. Що за изродщина е това? Те за какво са там? А политиците за какво са, ако не да контролират гражданите да са нахранени, на топло, да имат образование, здравеопазване и работа? И ЩАСТИЕ, това е много важно. Да създаваш атмосфера на спокойствие. Не е като да не сме го видяли тук и другаде, нали?

# 7
 • София
 • Мнения: 5 940
Липсата на държава е следствие от липсата на гражданско общество, а гражданско общество се прави от хора със самочувствие, от хора, които вярват.

# 8
 • Мнения: 2 161
Е,не точно.Главата на Чарлз Първи се е търкулнала сред дюдюкания и подигравки.Луи 16 и семейството му и те са го закъсали доста,много памфлети,много иронични творби срещу кралските величия е имало.И трагедията с руското кралско семейство,и...имам повърхностни знания по история.Народът е най-голямата проститутка-върти се както си иска.Днес те харесва,утре не.Няма по-голяма жестокост от народната.

# 9
 • София
 • Мнения: 119
Ние самите сме продукт на "месомелачката" . Или не сме ?
Кога забелязваме интересите на децата ?
Трябва ли един изявен математик да не може да си напише името правилно или да бърка Балканската война с най- древното историческо събитие?
А за политиците и отговорностите ще се повторя ,а ако трябва и ще се потретя:
Ние сме ги избирали и ние сме тези , които можем и трябва да влияем на събитията !
Тези хора са ни съседи , роднини , приятели , съученици . Когато обществото ни е нормално и те ще са нормални .
Това всичко е по темата .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт