Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ян. 2008, 15:57 ч.

актуализиране на заплатата

 • 16 431
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 20
здравейте,аз съм по майчинство и работя в бюджетната сфера,през това време увеличиха заплатите на два пъти и ме интересува дали като се върна на работа и моята заплата ще се актуализира,има ли някакъв закон според който да си търся правата ако ми откажат.много ви благодаря за отговора

# 1
 • Плевен
 • Мнения: 801
аз подобно на теб работя в бюджетната сфера и се питах същото. Оказа се, че за тези две години, докато ме е нямало, на колегите са им увеличили заплатите 4 пъти, последният от които с 40%, а на мен - само с 20 лева  Shocked Close.

# 2
 • София
 • Мнения: 4 181
Не съм сигурна дали са длъжни, но на мен като се върнах на работа и направих един месец ми я актуализираха. Не съм чувала досега да не го правят.

# 3
 • Мнения: 20
момичета благодаря,значи като се върна на работа ще разбера.

# 4
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 715
Понякога не го правят. Четат като дявол евангелие наредбата за атестирането. Ако имаш проблем пиши пак тук.

# 5
 • ВСЕЛЕНАТА........
 • Мнения: 131
 Peace И аз това се питах....макар,че досега получавам все още 90%...от тези 315 дни по новия закон-а те са на база последни отработени 6 месеца.
Доколкото знам още с постъпването на работа и първата заплата вече трябва да е актуализирана!!!

# 6
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 715
Имам конкретен случай, при който беше актуализирана, но с много по-нисък процент. Тъпият аргумент - служителката не била атестирана през последните две години. Виж чл.9, ал.1, т.2 от ПМС № 168/07.07.2006г. /Казусът е стар, отнасяше се за това увеличение/
Впоследствие се "поправиха". Въз осн на този случай оправиха възнагражденията и на другите служителки, завърнали се след ползване на отпуск за отглеждане на малко дете.

# 7
 • Мнения: 15 927
Работиш в бюджетната сфера но по какви правоотношения- по трудови или по служебни /и двете хипотези са възможни и за това питам/?
Погледи чл. 21, ал.2 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата: "Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл. 177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение."
Това важи за възнаграждението, което следва да получаваш през време на платения си отпуск, а ако с такъв акт е била увеличена работната заплата в цялото предприятие, когато тръгнеш на работа следва да получиш и увеличението на заплатата си.

# 8
 • Мнения: 403
За да получаваш около 10 % (започва се от 8%) при оценка 2-ка при атестацията, а не от 2 до 4% увеличение на заплатата трябва да имаш поне 6 реалноотработени месеца без болнични и отпуски до 30.11. за всяка година. Не може да израстнеш и в ранг докато си в майчинство. Съжелявам, но е така. Хубавото е, че  после ще можеш да си излизаш в болнични и да си вземеш поне 2 месеца отпуска, но първо поработи поне месец. Държавата го слага много яко на майките. Има и едни 2  дни за майките в КТ, който по ЗДСл. не се дават. Успех.

# 9
 • Мнения: 403
НАМЕРИХ ОФИЦИАЛНИ ОТГОВОРИ НА МДААР:

въпрос:  
 
 Здравейте! Аз също съм държавен служител в отпуск по майчинство и с нетърпение следя какъв ще бъде отговори Ви на Мария Иванова от 21.01.2007 г. засега няма такъв. Това, което ме вълнува и мен е как ще ми бъде актуализирана заплатата. В отпуск съм от 2005 и ми предстои връщане на работа през 2007г. Ще ви дам пример: заплатата с която останах преди майчинството ми е 300лв. с 10%, които ще получа за 2007 г. ще стане 330 лв., всъщност процента ще бъде и по-малък, защото лица завръщащи се от отпуск по майчинство получават по-малък %. Междувременно колега изпълняващ същата длъжност, с който сме били с еднакво заплащане преди да остана в отпуск си е получил % за 2005,2006 и когато се завърна разликата в заплатата може да бъде от порядъка на 50 лв. например. Въпроса ми е защо ощетяват майките? Така на практика се получава при нас, и други колеги, които са си оставали в отпуск по майчинство вече никога не си стигат заплатите такива каквито би трябвало да бъдат. Моля за Вашето компетентно мнение.
С. Георгиева 07,02,2007 г. 
 S.Georgieva, 07.02.2007 
 
 
 отговор: 
 
 След завръщане на държавен служител от отпуск по майчинство, заплатата му се определя по следния начин:
разпоредбата на чл. 7, ал. 5 от ПМС № 168 от 7.07.2006 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, където е регламентиран редът, по който се определя основната месечна заплата на служителите, завръщащи се от отпуск или командировка с продължителност повече от една година, препраща към предходната ал. 4. Последната гласи, че индивидуалната основна месечна заплата на визираните лица следва да се определи до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност, като не може да бъде по-ниска от получаваната към момента.
При липсата на оценка на изпълнението от последното атестиране (новоназначени служители, служители, завръщащи се от продължителен отпуск, и др. подобни) увеличението на определена въз основа на горните правила индивидуална основна месечна заплата е от 4 до 5 на сто (чл. 9, ал. 1, т. 2, буква ж ПМС 168).
Към момента това е единствената, регламентирана от законодателя възможност за актуализация на основната месечна заплата на държавните служители, завръщащи се от продължителен отпуск.

въпрос:  
 
 Здравейте! През 2004г. родих второто си дете и от м.май същата година си останах в полагащия ми се платен отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст.От м.май 2006г. си останах в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3 годишна възраст.Работя като държавен служител в Община.През м.май 2007г. ми предстой връщане на работа.Прочетах аналогично запитване на В. Хаджиева от 29,11,2006г., но не ми стана ясно за всяка година по отделно ли се извършва актуализация на раб.заплата.Въпросът ми е как трябва да ми бъде актуализиран заплата за трите години, през който съм била в отпуск- по отделно за всяка година и дали за неплатената година ми се полага актуализация на заплатата?
Предварително Ви благодаря и очаквам Вашият отговор скоро. 
 Maria Ivanova, 24.01.2007 
 
 
 отговор: 
 
 След завръщане на държавен служител от платен отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст, заплатата му се определя по следния начин:
Разпоредбата на чл.7, ал. 5 от ПМС № 168 от 7.07.2006 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, където е регламентиран редът, по който се определя основната месечна заплата на служителите, завръщащи се от отпуск или командировка с продължителност повече от една година, препраща към предходната ал. 4. Последната гласи, че индивидуалната основна месечна заплата на визираните лица следва да се определи до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност, като не може да бъде по-ниска от получаваната към момента.
При липсата на оценка на изпълнението от последното атестиране (новоназначени служители; служители, завръщащи се от продължителен отпуск, и др. подобни) увеличението на определена въз основа на горните правила индивидуална основна месечна заплата е от 4 до 5 на сто (чл. 9, ал. 1, т. 2, буква ж ПМС 168).

въпрос:

Каква отпуска се полага на държавен служител по време на отпуск по майчинство?
Полага ли се отпуск по време на неплатения отпуск по майчинство? 
 Тинка Андреева, 08.01.2007 
 
 отговор: 
 
 Времето през което държавен служител ползва платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете при условията на чл. 63 от Закона за държавния служител (ЗДСл) във връзка с чл. 162-167а от Кодекса на труда се признава за служебен стаж по смисъла на чл. 116 от ЗДСл. Следователно за това време се полага основен платен годишен отпуск. 

Последна редакция: ср, 12 мар 2008, 11:00 от miamaria1979

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт