Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ян. 2008, 21:48 ч.

(непълна)Енциклопедия на кино-клишетата

 • 4 170
 • 96
 •   1
Отговори
 • Ю Ес енд Ей
 • Мнения: 2 221
Отдавна имам това копнато в компютъра си.Най-после да имам време,и да се сетя да го пост-на:)...за съжаление,е само от И до Н....допълвайте в тоя дух,ако имате идеи и желание,разбира се.

- И –

Изроди

По правило злодеите имат такива ужасни физиономии, че би трябвало да бъдат арестувани само заради външния си вид. Те винаги притежават вродена грозота или някаква инвалидност – липсва им едното око, лицето им е залято с киселина, имат отрязани пръсти на ръката, никнат им по-дълги кучешки зъби и т.н. Това задължително са отбрани изроди, внушаващи страх и още при първата им поява зрителят вече е сигурен, че те са извършили нещо много, ама много лошо!

- Й–

“Йес!”

Най-честата реплика на Главния герой, ознаменуваща спасението на света. Произнася се малко преди финалните надписи и най-често е намокрена от сълзите на главната героиня.

- К -

Катинар

Всеки катинар или секретна брава може лесно да се отключи посредством кредитна или фоно-карта (която винаги ви е под ръка). Изключение: катинар на горяща къща, в която е останало заключено спящо новородено.

Китайци

Китайците биват само три вида:
1. Готвачи и съдържатели на китайски ресторанти.
2. Майстори по източни бойни изкуства, които не познават огнестрелното оръжие.
3. Членове на китайската мафия. Добре запознати с огнестрелното оръжие.
Изключение: виж Чужденци.

Кръв

1. Кръвта на героят може да изтича откъдето си поиска и в каквито количества й харесва. Изключение: кръвта на героинята (виж точка 2).

2. Кръвта на героинята може да тече само в най-малки количества и това не бива да става в областта на таза (в противен случай зрителите могат погрешно да изтълкуват наличието на кръв).

Кока-Кола

Напитка, която героите пият само тогава, когато трябва да съхранят бдителността си, намирайки се в съмнително заведение. Изключение: ако компанията “Кока-Кола” е инвестирала във филма известна сума пари.

Кървава битка.

В най-страшната и кървава битка може да оживее само този, който на никого и за нищо на света не е показвал снимката на любимата си преди сражението. Въпросният не трябва също под никакъв предлог да е намеквал на околните с какво смята да се занимава, когато всичко свърши. Ако кроиш светли планове за бъдещето – ти си труп. Е, ако си Главен герой – можеш да си го позволиш…

Креват

1. Този предмет се появява в полезрението на зрителите само тогава, когато героите или ще имат полов контакт, или някой насила ги принуждава да прекратят не само този контакт, но и живота си. Ако героят или антигероят така или иначе трябва да убият жена, по-добро място от кревата няма да намерите! Дори мъртво, голото женско тяло, простнато върху сатенените чаршафи – предизвиква приятни емоции!

2. Всеки креват е оборудван с по едно L-образно одеало, което закрива жената до под брадичката, а мъжът – само до кръста. За радост – това е клише, което скоро ще остане в миналото. Все по-често ние можем да наблюдаваме креватния живот на героите в най-големи подробности.

Кокаин

Употребяват се най-малко 100 грама за едно шмъркане. Основната функция на кокаина – абсолютен разрушител на семейните ценности. Изключения: няма изключения.

- М -

Манияк

Ако всяка свободна минута обичате да слушате оперни арии (особено от немски композитори) или изпълнения на орган, или да гледате балет, или да изучавате екзотичната флора и фауна; или пък знаете наизуст Библията, а още по-добре – Еклесиаста; или не пропускате случай да премерите женско бельо и задължително нещо колекционирате; или ви е възпитавала деспотична майка, която ви е заставяла да й кърпите чорапите; или най-накрая – вашата първа любов ви е изневерила с любимото ви куче или със замразена скумрия направо пред очите ви – значи вие сте манияк и вашето място е на екрана!

Музика

В най-отговорния и напрегнат момент на филма зазвучава музика, изпълнена от невидим симфоничен оркестър. Вероятно симфоничните оркестри дежурят край героите, така както и влаковете(виж- П - Преследване).

- Н -

Небостъргач

Ако изведнъж героят се е оказал на покрива на небостъргач заедно с врага си – то можете да бъдете спокойни за героя! Сцената 100% ще завърши с ефектно и продължително падане от покрива в изпълнение на антигероя.
 
 П.П.(виж П Преследване)-само дето аз нямам нищо за преследване...сега ще измисля:) Ако някой,някъде е попадал на по-пълна версия,да допълни,моля.Любопитно ми е.
   
 

# 1
 • Мнения: 2 814
- А -
Айфеловата кула
Във филмите, ако героят е в Париж, Айфеловата кула се вижда перфектно от всеки прозорец, без значение в коя част на града си или какво изложение има стаята ти.

- С -
Софтуери
Във всеки филм героят, без значение добър или лош, само с 2-3 кликвания по клавиатурата или мишката отваря някакви велики програми, които веднага му дават някакви извънземни данни, информация, снимки и пр. (Това съм го забелязала лично)

- Ф -
Франзел
Ако героинята се връща от пазар, от хартиения плик задължително стърчи франзела. (Напоследък не толкова)

# 2
 • Ланкър, планините Овнерог
 • Мнения: 6 867
-Незнам към коя буква да го сложа-

Домашните прислужници винаги са испаноговорящи, обикновено мексиканки

-К-
Компютър
Почти винаги героите ползват Мак-ове
# 3
 • Ю Ес енд Ей
 • Мнения: 2 221
-П-
 Паркиране
Карат бясно,пристигат пред сами болницата,пред входа.Зарязват там колата и влизат в сградата. Винаги.
 (в действителност,поне в Щатите,там паркирането е абсолютно забранено).

-Н-
 Напечена ситуация
Главният герой винаги пристига на мястото,точно в последния момент,и довежда нещата до хепи енд-а.Къде със замах,къде с малко повече пердах.# 4
 • Бургас
 • Мнения: 213
Хакери - разбиват пароли и  защити с едно непрекъснато набиране на текст по клавиатурата.

# 5
 • Мнения: 4 496
Може би трябва да е към буквата А...
Автомобил:

Когато героят/героинята бърза най-много винаги изпуска ключовете или на паркинга до колата, или вътре при опита си да вкара ключа.
Когато героят/героинята бърза да се измъкне от някъде, колата не пали.
Когато обаче има бомба, която трябва да избухне още при запалването, пали от раз. Crazy

# 6
 • Мнения: 1 363
Точна стрелба: Добрия екшън герой стреля супер точно дори и в движение, докато лошите хабят по цял арсенал и все не успяват да уцелят.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 820
-M-

Моторола

Мобилната комуникация между всички знойни мадами и мускулести, загорели мъже, които тайно от знойната мадама спасяват света, докато се уговарят с нея за интимна вечеря с продължение, се осъществява само и единствено чрез клетъчни телефони от тази марка.

-Н-

Нокия
 
Интелектуалният напън на европейското кино да притежава запазена марка мобилна техника, която в повечетослучаи не се използва нито от знойни мадами, нито от мускулести, загорели супергерои, спасяващи света, но затова пък свидетелства за способността на интелектуалците да не се свенят от използването на високите технологии за водене на сериозни разговори с общочовешки смисъл.

-С-

Сони

Цялата черна техника във всички американски и повечето европейски филми/биха били всички, но към европейското кино се числи и българското, да речем, а то все още има афинитет да представя родината ни като място, в което се кара Лада и се гледа телевизор "Опера" или "Електрон", което,много ясно, е един екстравагантен поглед над действителността, недостъпен за елементарните американски възприятия/

# 8
 • Мнения: 517
Като стана дума за стрелба. Героят винаги изстрелва около 50 куршума без да презареди.
Д - Дрога
Всеки уважаващ себе си полицай, разкъсва пликчето с неизвестно съдържание, топва пръст и облизва. Естествено, веднага различава кокаина, но никога не се надрусва.  Mr. Green

Последна редакция: ср, 09 яну 2008, 16:30 от Ужасна де Флор

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 644
Пак за компютрите.
Героите почти никога не използват мишка. Нито когато навигират из сайтове, нито дори когато правят фото-робот с помощта на компютърна програма. И пишат безкрайно дълги команди защото не използват спейс бутона.
Освен това явно във филмите работят с някакво много усъвършенствана търсачка, защото когато напишат каквото и да е в следващата  секунда на екрана им се появява точната информация която им трябва, подредена и систематизирана. Пък на мен тъпия Гугъл ми предлага n на брой страници със сайтове в които е срещнал търсеното словосъчетание #Cussing out Искам и аз като по филмите пък Crossing Arms

# 10
 • София
 • Мнения: 2 820
-Б-

Болка

Физическо усещане, което не изпитва ни един екшън герой, способен да бъде млатен в продължение на поне 1/2 от действието, като на финала се изправя и успява да целуне с подобаваща страст главната героиня.

# 11
 • Мнения: 517
Карате
Всяка уважаваща се екшън мадама тежи 40 кг., но успява да помете 100 килограмови бабанковци с два премерени карате удара. Разбира се, тя е уважаван микробиолог, потънала дълбоко в дебрите на науката от дете. Каратето е естествено, както и дългите и руси къдрици.

# 12
 • Мнения: 2 814
Ох, отворете www.moviecliches.comJoy Преписвам от там:
Самолети
Ако на даден хеликоптер или самолет му свърши горивото и той се разбие, ще избухне така, сякаш резервоарът е бил пълен.  Laughing
 
Мъже
Мъжете винаги пият уиски в чаши за шотове и винаги го изпиват на един дъх. (И почти никога не плащат на бармана, по мое наблюдение).
Ако са на сал, в джунгла или в пустиня, никога няма да им порастне брада. Напротив - ако са пияници, тридневната брада расте за 3 часа.

И по мое наблюдение:
Мацки
Без значение какви екшъни преживяват - отървават се на косъм от пожар, избухнала бомба, наводнение, бой в кал и пр., мацките винаги са с чисти дрехи, но задължително са с почернени лица.
Мацките задължително се събуждат перфектно гримирани сутрин.

# 13
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 479
Калашник
Автоматично оръжие, което се използва изключително от "лошите". Също така изключително неточно. В ръцете на "добрия" се превръща в снайпер .

# 14
 • София
 • Мнения: 3 709
- О -
Обхват
В най-напрегнатият и сюблимен момент, когато трябва да се търси помощ - мобилните телефони абсолютно никога и никъде нямат обхват!  Rolling Eyes Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт