Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 13 804
В големите градове на България има остър недостиг на места в детските заведения. Чуват се всевъзможни идеи за разрешаване на проблема, коя от коя по-неудачни. Напоследък по новините се появи дори твърдението, че се търсели петна за строеж и пари за построяването на нови сгради за целта. В същото време сгради, построени специално за целта, с дворове и всичко, има много. Само дето в тях се помещават какви ли не институции и организации - само не и такива, за които са били предвидени.
 Точно срещу балкона ми има ДГ (Младост 3), където на времето са се помещавали 3 детски заведения. Сега са само 2. Една част от сградата и двора са отделени и отдадени (по слухове, не съм проверявала) на БЧК . Използва се за склад - това вече с положителност, нали са срещу мен, виждам какво се прави. Моите уважения към червения кръст, знам, че каузата (всяка една) им е благородна, но нужно ли е за склад да се ползват помещения от детска градина - а в същото време да няма място за дечицата ни? В Кремиковци, например, има доста сгради, подходящи за складови помещения, които не се използват. Склонна съм да вярвам, че с удоволствие биха откликнали на призив на БЧК за подобен вид помощ.
НАП - Младост се помещава в... познайте: Детска Градина! Дали пък точно Данъчната служба няма средства, за да се обзаведе със собствена сграда - за всичките години от как го има този район (освен, ако вече не е пак преименувано на община, че често ги сменят Simple Smile )? Освен, че заема местата на дечицата, сградата е безкрайно непригодна за целите, за които се ползва. Неудобна както за служителите на НАП, принудени да я ползват, така и, разбира се, за данъкоплатците. Като един характерен пример само ще спомена, че за да се доберете до стаята, в която се подават - ежемесечно! - Приложение (или Образец, или каквото и да е ) 1, както и каквито и документи (не съм финансист) са нужни за информация за ДДС - трябва да се преодолеят няколко стълби. Не са стръмни, няма никакъв проблем да се преминат дори и от малко дете, но са абсолютно непреодолимо препятствие за човек в инвалидна количка, например.  Питаме се, какво следва да направи някой поет, художник, икономист, учен, преподавател или дори зъболекар, който няма щастието да се придвижва на собствените си крака, но в същото време, като човек със свободна професия, е длъжен ежемесечно да посещава това място?
Службата за социално подпомагане в Младост също се помещава в детска градина. И, разбира се, също сградата е пригодена за деца, не за обществена институция. Можем да си представим, че детенце между 2 и 5 годинки в инвалидна количка вероятно няма да посещава обществена детска градина. Но дали това означава, че според нашата държава инвалидите не бива да имат деца, или, че не заслужават да получават еднократна помощ за раждане или детски надбавки, не е много ясно. Ясно е единствено, че асансьор до втория етаж няма, за рампа няма смисъл и да споменаваме. В същото това време ако планирате да имате дете в някой от тези квартали, добре би било да започнете офанзивата по намиране на място за бъдещия наследник в детско заведение още преди да започнете да се занимавате с бебеправенето.

А тези сгради са построени от нашите родители. Построени са с парите, с които не са ни купили шоколад или кукла, не са отишли на почивка или на фризьор, не са си купили кола или жилище. Построили са ги не за БЧК, не за НАП, Социално подпомагане или каквито други всевъзможни обекти са плъзнали вътре, построили са ги за внуците си.

И това ме връща към предложението, което имам към организацията, защитаваща правата на родителите и децата - вашата неправителствена организация - дали не е време да се започне кампания за преразглеждането на всички тези наемни договори и последващото им разтрогване и експлоатация на тези (и много други, това бяха само няколко фрапантни примери) сгради по първоначалното им предназначение?

Склонна съм да вярвам, че това би била инициатива, в която всички родители - дори и онези, заети с работа в гореописаните - и други подобни - институции - биха подкрепили организацията ви. Не само, защото е справедлива, но и защото ощетените сме всички родители, всички баби и дядовци - не малко от тях все още трудово заети - и всички дечица.

# 1
  • София
  • Мнения: 4 181
Здравей, абсолютно си права.
Този въпрос сме разисквали още миналата година (имам предвид 2006г) със Столична община и имаме уверението им, че се следят всички договори за наем и когато изтече срокът им ще бъдат прекратени.
Проблемът е обаче, че някои от градините са били продадени, а други приватизирани, което вече няма как да се върне назад.

# 2
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 6 833
Преди бях писала и в темата за приема от тази година, но и тук да го напиша. А какво ще се прави с пустеещите сгради. Тук в Младост видях две такива. Айде за едната разбрах, че след като я построили  Confused, са разбрали, че нещо не е както трябва, но другата? Мисля, че се намира някъде ТУК

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 197
И в Бургас има недостиг на места в детските ясли. Мога да посоча само един пример - в ж.к. Лазур, в сграда за детска ясла се помещава 5 РПУ! Навремето там имаше поне около 7-8 групи.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт